BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 lipca 2025, 11:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Jakie świece do LPG?
PostNapisane: 5 lutego 2010, 18:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E-46 316
Witam wszystkich :)
Koledzy muszę Was prosić o radę. Mam problem: Zimny silnik pracuje w miarę ok, natomiast po jego nagrzaniu zaczynają falować obroty, dławi się przy ruszaniu, czasem przygasa, czasem strzeli również w tłumik. Na LPG jest podobnie.
Postanowiłem że po primo do wymiany świeczki (na tych co mam najechałem ok 60tyś)
I teraz: w sklepie facet sprawdził wg katalogu i zaproponował NGK czteroelektrodowe ok. 140 PLN kpl.
Jednak wiele osób radzi że do LPG najlepsze jedno elektrodowe... i teraz kurde sam nie wiem co robić... kupić to co zaleca producent (logiczne) czy kombinować. Swoją drogo nie sadzę żeby inżynierowie z Monachium brali pod uwagę jazdę na LPG...
Poradźcie co robić..
ps spotkałem ciekawego gościa w sklepie.. facet zaczął kląć że Polacy to taki naród kupują co uznają za słuszne nie bacząc na zalecenia producenta a potem się "cuda" dzieją z autami...prawie mnie wyzwał.. :P
pozdrawiam
E-46 316 105KM

Ostatnio edytowano 5 lutego 2010, 19:13 przez holender, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Świece E-46
PostNapisane: 5 lutego 2010, 18:42 
trzeba było wyciągnąć lewarek z bagażnika i pokląć na niego :hyhy:

Tytuł: Re: [E46] Dylematy
PostNapisane: 5 lutego 2010, 20:31 
Forumowicz

Moje BMW: E34 Touring
Kod silnika: M50B20
Zaczerpnalbym rady dobrego gazmajstra, maja rozeznanie w sprawie.. :ok:

PostNapisane: 5 lutego 2010, 20:49 
Forumowicz

Moje BMW: e61 525d
Kod silnika: m57
holender napisał(a):
Witam wszystkich :)
Koledzy muszę Was prosić o radę. Mam problem: Zimny silnik pracuje w miarę ok, natomiast po jego nagrzaniu zaczynają falować obroty, dławi się przy ruszaniu, czasem przygasa, czasem strzeli również w tłumik. Na LPG jest podobnie.
Postanowiłem że po primo do wymiany świeczki (na tych co mam najechałem ok 60tyś)
I teraz: w sklepie facet sprawdził wg katalogu i zaproponował NGK czteroelektrodowe ok. 140 PLN kpl.
Jednak wiele osób radzi że do LPG najlepsze jedno elektrodowe... i teraz kurde sam nie wiem co robić... kupić to co zaleca producent (logiczne) czy kombinować. Swoją drogo nie sadzę żeby inżynierowie z Monachium brali pod uwagę jazdę na LPG...
Poradźcie co robić..
ps spotkałem ciekawego gościa w sklepie.. facet zaczął kląć że Polacy to taki naród kupują co uznają za słuszne nie bacząc na zalecenia producenta a potem się "cuda" dzieją z autami...prawie mnie wyzwał.. :P
pozdrawiam
E-46 316 105KM

witam,kiedys mialem podobny przypadek tylko ze z oplem calibra (takze zgazowana) na ori. swiecach nie chciala za boga chodzic strzelala, wiec pojechalem do sklepu i kupilem swiece jednoelektrodowe ale o podobnej cieplocie do ori i jak reka odjal chodzila rowniotko i bez zadnych jakniec. Pamietaj ze na jednej elektrodzie bedziesz mial zawsze mocniejsza iskre niz na np.trzech :) .Druga strona medalu to to ze najechales 60tys bez wymiany to podejrzewam ze od dluzszego czasu tak ci sie dzieje :hyhy:

PostNapisane: 5 lutego 2010, 23:11 
Pierwsze kroki

No objawy trochę trwają..Gazownik u którego zmieniałem reduktor powiedział mi żebym wymienił sondę lambda...
Ale myślę że wymienię świece co juz się im należy i zobaczymy... Ale cholera jak chciałbym kupić jednoelektrodowe to jakie dobrać skoro w katalogach są podane inne... :/

PostNapisane: 5 lutego 2010, 23:21 
Forumowicz

Moje BMW: e61 525d
Kod silnika: m57
holender napisał(a):
No objawy trochę trwają..Gazownik u którego zmieniałem reduktor powiedział mi żebym wymienił sondę lambda...
Ale myślę że wymienię świece co juz się im należy i zobaczymy... Ale cholera jak chciałbym kupić jednoelektrodowe to jakie dobrać skoro w katalogach są podane inne... :/

http://www.allegro.pl/item879000057_ngk ... o_lpg.html
popatrz na cos takiego :) ,kiedys takich rzeczy nie bylo

Tytuł: Re: [E46] Jakie świece do LPG?
PostNapisane: 6 lutego 2010, 17:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F34 / CLA
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143460
świece jedno elektrodowe mogą być do instalacji LPG
możesz śmiało kupić świece firmy Champion (jedno elektrodowe)
sam przed zakupem długo się zastanawiałem, lecz cena była kosząca i myślałem, że warto sprawdzić, najwyżej stracę
polecił mi je mój gazownik, (GZW Zbrosławice-naprawdę zna się na LPG) i wszystko z nimi cacy a cena przyjemna

pozdr

PostNapisane: 8 lutego 2010, 19:34 
Pierwsze kroki

Kupiłem i założyłem takie jak przewiduje katalog. Dałem 160 PLN za komplet.
Silnik jak chodził tak chodzi..praktycznie nie zauważyłem zmian. Mimo tego że wymiana świec tak czy inaczej była konieczna to liczyłem chociaż na małą poprawę..
Jestem lekko załamany i nie bardzo wiem co dalej... czy jeszcze raz na kompa jechać.. poprzednim razem nie wykazało żadnych błędów...
:zalamany:

PostNapisane: 11 lutego 2010, 17:01 
Pierwsze kroki

Sprawa wyjaśniona. Odpowiedzialny za problemy to był separator
(łapał dużo lewego powietrza). Po wymianie auto na benzynie chodzi równiutko.
Pozostała sprawa LPG. Mam nadzieje że regulacja załatwi sprawę bo reduktor założony nowy...

PostNapisane: 13 lutego 2010, 08:33 
Pierwsze kroki

Auto w końcu pracuje dobrze (przynajmniej jak dotąd). Niestety przeżyłem traumę dzięki właścicielowi Mongazu z Częstochowy. (Właściciel pan Wolański).
Ostrzegam wszystkich i radzę omijać z daleka i w skrócie opis mojego doświadczenia z tym panem:
Właściciel zakładu założył mi nowy reduktor do sekwencji.
Po tym zabiegu z nieznanych mi przyczyn auto gasło za każdym razem gdy wrzucałem na luz, dławiło się falowały obroty.
Przykładowa rozmowa z dnia dzisiejszego tj.12.02.2010r:
Ja (właściciel auta):"...problemy zaczęły się odkąd założył mi Pan ten nowy reduktor..."
wolański (właściciel mon gazu):"...a gdyby po zmianie reduktora złapałby pan gumę to też byłaby moja wina...:
Trudno uwierzyć ale to autentyczne słowa tego pseudofachowca.
Poza tym, po dwóch tygodniach po założeniu reduktora musiałem zapłacić 80 zł za korektę ustawień na komputerze, bo inaczej nie chciał mnie wypuść z warsztatu.
Na pytanie czy jak jutro wciąż będą problemy to jak przyjadę też będą płacił powiedział że jak najbardziej bo..."regulacje nie są objęte gwarancję reduktora..."
Może i racja ale najpierw należy prawidłowo ustawić po naprawie a nie odwalić fuszerkę.
Omijać szerokim łukiem...
znajomy ostrzegał mnie przed panem mon gaz ale nie miałem wyjścia bo tylko on w okolicy miał interfejs i soft do mojej instalacji... :znudzony:
Ku przestrodze
MONGAZ Władysław Wolański
42-200 Częstochowa, Kisielewskiego 46
śląskie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1