BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 września 2025, 21:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] jak zamontować relingi, kombi?
PostNapisane: 20 lutego 2010, 21:04 
Pierwsze kroki

Witam, piszę w tym dziale ponieważ chcę to zrobić sam :). Konkretnie zamierzam zamontować relingi do e39 kombi 520d. Kupiłem oryginalne relingi z listwami. Podszedłem dziś do mojej beci , która ma listwy całe, bez wycięć na relingi. Kurcze i tak myślę, czy są w niej wejścia na trzy śruby które są w relingach ? Odsłoniłem listwę i nie widzę pustych miejsc. Czy można w tej e39 zamontować relingi? Poproszę o pomoc w tej kwestii. Czy będę musiał nawiercać dach w 6-ciu miejscach, czy może są osłabienia w dachu przyszykowane na włożenie śrub od relingów?
Bardzo proszę o pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: jak zamontować relingi w e39 520d kombi?
PostNapisane: 21 lutego 2010, 22:31 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
bartekkw, w e46 są nakrętki nawet przyspawane od spodu, ale otwory trzeba wiercić samemu :zalamany:
A czy jest tak samo w e39 to jak tutajnikt nie pomoże to dzwoń do ASO i niech doradzą, oni ponoć mają swoje szablony do wiercenia tych otworów :]

Tytuł: Re: [E39] jak zamontować relingi, kombi?
PostNapisane: 19 sierpnia 2010, 19:21 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e-39 kombi
Witam,mnie też interesuje ten temat ,y=też chce założyć relingi tylko widzę otwory na poprzeczne i nie wiem co robić,jeżeli się da to chciałbym kupić ,ale srebrne,może ktoś zna namiary ,gdzie takie kupić?pozdrawiam :)

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 19:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54
Witajcie
Odgrzewam kotleta co prawda, ale odpowiadam na zadane pytanie :ok:

Sam szukałem w kilku miejscach informacji na ten temat...
Mam poliftowe E39 z 2001r, oryginalnie było bez relingów.
Zaszła potrzeba ich zamontowania pod trumnę i potrzeba wożenia rowerów...
Zakupiłem komplet relingów z listwami i wziąłem się do pracy w ten czwartek bez znalezionej informacji jak to zrobić :hyhy:
Nie mam zdjęć co prawda, bo czas mnie gonił, ale postaram się opisać po kolei co robiłem.
Zacząłem o 18 - skończyłem o 23.

Potrzebne podstawowe narzędzia:
- wrętaki prosty i krzyżak
- torkxy, inbusy
- klucze nasadowe z grzechotką
- wiertarka+wiertła 5,8,10
- masa uszczelnijąca

Zacząłem od demontażu listew dachowych, po zdjęciu których okazało się, że nie mam otworów w dachu.
Niestety do montażu oryginalnych relingów musimy zdjąć również podsufitkę :orany:
Demontowałem od dołu uszczelki drzwiowe (nie całkiem), listwy progowe-przód całkiem, tył odchyliłem.
Zdemontowałem uszczelkę bagażnika, listwę progową z dwoma uchwytami bagażu, boczki plastikowe.
Dodatkowo najlepiej złożyć tylne opacia i odchylić boczne części oparć.
Od dołu demonotwałem a w zasadzie odchylałem boczki dolne i górne prócz przednich słupków, które zostawiłem.
Musimy zdemontować osłony głośników w podsufitce z tyłu w dachu, wszystkie uchwyty, 4 mocowania rolety w dachu, wszystkie lampki oświetlenia i osłony przeciwsłoneczne.
U mnie podsufitka wysunęła się do tyłu bez problemu ją wyjąłem z auta przez bagażnik. Należy zwrócić uwagę na tylne uszczelki szyb, podsufitka jest nimi podparta też. Wersja bez szyber dachu.
Pod podsufitką mamy zaślepki plastikowe we wzmocnieniach dachu. Przymierzając relingi widać które należy zdemontować. (6szt.)
Po przymiarce relingów do dachu widać miejsca gdzie należy wywiercić otwory w dachu, 6szt. U mnie ich nie było, nie wiem jak u innych...
Zwracałem uwagę przy wierceniu na przednie kurtyny, gdyż otwory wychodziły pod nimi i nie chciałem im zrobić krzywdy.
Po wywierceniu otworów możemy zabezpieczyć ich krawędzie antykorozyjnie, ja tego nie robiłem. Użyłem masy uszczelniającej pod podkładki relingów. Zamontowałem relingi z listwami (dwie albo cztery spinki z poprzednich listew się demontuje bodaj z przodu)
, skręciłem od spodu nakrętkami M8 z podkładkami i poskładałem wszystko w odwrotnej kolejności.
Jest trochę pracy ale jestem zadowolony efektu końcowego.
Pogoda i myjnia przetestowały szczelność :super:
Mam nadzieję, że pomogłem cokolwiek.
Jeśli ktoś ma jakieś pytania to piszcie. Jeśli o czymś zapomniałem to przepraszam.
Pozdrawiam

PostNapisane: 29 sierpnia 2010, 18:28 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e-39 kombi
Dzięki bardzo ,będę tak próbował zrobić tylko muszę znaleźć srebrne relingi,ale jeszcze bardzo dziękuję za odpowiedź,pozdrawiam :rotfl:

PostNapisane: 29 sierpnia 2010, 19:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Szukam
Kod silnika: Szukam
Witam,
Czytając twój opis stwierdziłem że brak jest wyznaczonych punktów mocowań fabrycznych.
Jak kolega wcześniej opisał "że są nakrętki przyspawane".
Szukam właśnie E39 i bardzo mi zależy na relingach.
Chcę się dopytać dokładnie bo jak kupię bez to w pierwszej kolejności muszę zamontować.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 29 sierpnia 2010, 20:27 
Pierwsze kroki

Jak zdemontujesz listwy, to pod nimi widać takie miejsca. Wyglądają mniej więcej tak, jakby ktoś przed lakierowaniem nadwozia punktakiem zrobił. Nie mówimy tutaj o miejscach przy zgrzewaniu nadwozia. Trzeba przetrzeć miejsca pod listwami, tam zawsze jest lekki syf. Poza tym jak będziesz miał relingi w ręce to lepiej, bo wiesz gdzie szukać. Pozdrawiam

PostNapisane: 29 sierpnia 2010, 20:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Szukam
Kod silnika: Szukam
Dzięki, to jedna rzecz mi odpada przy szukaniu, bo podobno w Vektra C jak nie masz fabrycznie to już odpada montaż.
Pozdrawiam

PostNapisane: 29 sierpnia 2010, 20:38 
Pierwsze kroki

Jak będziesz miał jakiś problem przy montażu to pisz pw. Pomogę :ok: U mnie nie było nic wspawane, ale było widać te miejsca gdzie trzeba podziałać. Becia to nie Opel :hurra:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1