BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 lipca 2025, 20:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Piszczenie po włączeniu dmuchawy i czuć zapach spaleni
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 00:23 
Pierwsze kroki

Witam po raz kolejny wszystkich Forumowiczów. Od dłuższego czasu słychać piszczenie po włączeniu dmuchawy ale tylko powyżej pierwszej kreski na klimatr. To będzie pewnie będzie silniczek od dmuchawy, bo przeglądając forum nie sądzę żeby to był jeż. Co mnie najbardziej zaniepokoiło to zapach spalenizny po włączeniu nawiewu nie czuć go cały czas tylko najbardziej zaraz po uruchomieniu. Czym to może być spowodowane ? Piszczącym wentylatorem(może go gdzieś blokuje, czy uszkodzony jeż. Proszę o pomoc, bo przykro by było gdyby sam zapach okazał się kiedyś kłębami dymu. Inni mówią ze to zapach spalin ale wyraźnie czuje spaleniznę. I jeszcze dodam że przeglądałem forum i znalazłem dużo na temat jeża, ale nie piszczącej dmuchawy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Piszczenie po włączeniu dmuchawy i czuć zapach spaleni
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 00:30 
Forumowicz

Moje BMW: e39 530d
tomek 530d napisał(a):
Witam po raz kolejny wszystkich Forumowiczów. Od dłuższego czasu słychać piszczenie po włączeniu dmuchawy ale tylko powyżej pierwszej kreski na klimatr. To będzie pewnie będzie silniczek od dmuchawy, bo przeglądając forum nie sądzę żeby to był jeż. Co mnie najbardziej zaniepokoiło to zapach spalenizny po włączeniu nawiewu nie czuć go cały czas tylko najbardziej zaraz po uruchomieniu. Czym to może być spowodowane ? Piszczącym wentylatorem(może go gdzieś blokuje, czy uszkodzony jeż. Proszę o pomoc, bo przykro by było gdyby sam zapach okazał się kiedyś kłębami dymu. Inni mówią ze to zapach spalin ale wyraźnie czuje spaleniznę. I jeszcze dodam że przeglądałem forum i znalazłem dużo na temat jeża, ale nie piszczącej dmuchawy.
To samo co u kolegi m@rko

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 00:52 
Pierwsze kroki

Czytałem ten temat i różnica jest taka że u mnie nie buczy a piszczy ale przez cały czas chodzi raz piszczy bardziej raz mniej a czasami wcale, może przyczyna jest ta sama co u kolegi m@rko, ale ten zapach spalenizny czy tam spalin ale raczej to pierwsze niestety.

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 00:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
tomek 530d, co do piszczenia, to ja bym stawiał na aktualną temperaturę ;)

A jeżeli chodzi o ten zapach. Pytanie tylko czy czujesz spaleniznę czy spaliny. Jak to pierwsze to może coś się dostało do środka, do czegoś gorącego i się przypala, a jak to drugie to może jakaś nieszczelność na kolektorach. Albo po prostu powietrze jest suche bo musi się mocno nagrzać.

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 01:22 
Pierwsze kroki

Około 4 miesiące temu wymieniałem łączniki elastyczne na wydechu i od tej pory jest wszystko szczelne w wydechu, a i to nawet wtedy nie było zapaszków, tylko tyle że był głośniejszy :hyhy: , a wentylator popiskuje jakieś 2 miesiące ale zaczęło wkurzać już ucho i trzeba coś z tym zrobić. Zapach spalenizny pojawia się właśnie przez pierwsze kilometry. A może być tak od suchego powietrza ? (jak sobie pomyśle że czeka mnie rozbieranie deski to się normalnie odechciewa :( )

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 01:42 
Forumowicz

tomek 530d napisał(a):
Około 4 miesiące temu wymieniałem łączniki elastyczne na wydechu i od tej pory jest wszystko szczelne w wydechu, a i to nawet wtedy nie było zapaszków, tylko tyle że był głośniejszy :hyhy: , a wentylator popiskuje jakieś 2 miesiące ale zaczęło wkurzać już ucho i trzeba coś z tym zrobić. Zapach spalenizny pojawia się właśnie przez pierwsze kilometry. A może być tak od suchego powietrza ? (jak sobie pomyśle że czeka mnie rozbieranie deski to się normalnie odechciewa :( )
Niestety jak wcześniej pisałem uniera wentylator i musisz go wymienić,często w e39 padają szczotki w wentylatorze i nie da się wymienić samych szczotek tylko cały wentylator.

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 09:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Mysle, ze trzeba przesmarowac...u mnie piszczy powyzej 3 kreski na klimatroniku :zdegustowany: :zdegustowany: , tak wiec mi sie wydaje, ze jakis lisc sie tam zawieruszyl i swiszcze przy wiekszej szybkosci...sam nie wiem :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 11:20 
Pierwsze kroki

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem. Dzisiaj przez otwór wlotu powietrza do dmuchawy sprawdziłem wiatrak, luzu nie ma, kręcic tez się kreci lekko. Włączyłem dmuchawe cisza nie piszczy. Wyjechałem i po jakimś czasie to samo. Piszczy powyzej pierwszej kreski. Tak jak pisze kolega torsten pewnie to beda szczotki stąd może to piszczenie i zapach spalenizny. Chce wyciągnąc tą dmuchawe tylko czy da sie to zrobic w inny sposób bez wyciagania deski ??. Jeżeli nie to prosze o pomoc jak to zrobic. Było coś na ten temat ale za bardzo ogólnie. Co z poduchą pasażera z nawiewami. A moze nic nie rozbic niech piszczy :niepewny: tylko niepokoi mnie ten zapach. Jest mozliwość ze od zużytych szczotek bedzie ten zapach i piszczenie ??

Tytuł:
PostNapisane: 13 stycznia 2009, 01:55 
Forumowicz

Niestety decha koniecznie do zdjęcia ,musisz to wymienić prędzej czy pózniej padnie calkiem.Jak masz w swojej okolicy kumatego elektronika to może uda się naprawić Twoją .Jeśli chodzi o robotę ,to dla kogoś kto już to kiedyś robił jest to pół dnia roboty,radziłbym o konsultacje z kimś kto ma na ten temat pojęcie ,a najlepiej zlecić to warsztatowi który ma pojęcie w naprawie ,no chyba ,że jesteś wytrwały i sprawdzić swoje siły to zawsze się ceni.Może za tydzień będe to samo robił klientowi to porobie zdjęcia i postaram się wrzucić na forum. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2009, 09:37 
Pierwsze kroki

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi. W przyszłym tygodniu jak będzie troche czasu wezme się za to konkretnie i napisze tutaj co było przyczyną.

Tytuł: Re: [E39] Piszczenie po włączeniu dmuchawy i czuć zapach spaleni
PostNapisane: 16 marca 2010, 14:27 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39 520i
Bardzo proszę o pomoc również w sprawie dmuchawy u mnie wydaje mi się że coś nie tak z dmuchawą najpierw bybły opisane w przypdaku jeża falujące lub wysokie obroty dmuchawy niezależnie od regulacji teraz jednak dmuchawa stanęła i wogóle się nie kręci.
Proszę o pomoc jak i również czy istnieje możliwość wymiany dmuchawy bądź szczotek bez robierania deski proszę o fotki.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1