BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 września 2025, 09:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] jak ustawić spryski reflektorów na co 4-te psiknięcie?
PostNapisane: 10 lutego 2010, 16:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92 335i, Z3 2,8 FL
Kod silnika: N54B30, M52TUB28
Witam,
tak jak w temacie, dziś założyłem kompletne spryskiwacze ze zbiorniczkiem i pompkami. Wszystko działa pięknie, ale jest problem a mianowicie jak podpięte zostało pod spryskiwacze przedniej szyby to jak psiknę na szybę to i na lampy (bardzo dużo płynu idzie).
Proszę o pomoc bo słyszałem że wpina się jakiś przekaźnik pod isntalację sprysków przedniej szyby i on rozdziela sygnał.
Pomóżcie koledzy.

- E46 328i coupe
- E46 330i FL coupe
Jest:
- E92 335i
- Z3 2,8i FL

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 jak ustawić spryski reflektorów na co 4-te psiknięcie?
PostNapisane: 10 lutego 2010, 16:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
kolego tez bede zakladal spryski tylko musze jeszcze listwy pomalowac pod kolor auta.mozesz mi powiedzic czy sam zakladales te spryskiwacze...???jak te przewody z pompkami trzeba puscic zeby pol przodu nie rozbierac..???zrob jakies zdjecie jak masz to podlaczone pod te wycieraczki...:)bede wdzieczny:)
podobno mozna kupic przekaznik wycieraczek od bmw z xenonem(sa wyjscia na dwie pompki)tez do konca tego nie przerobilem i chyba zakodowanie dis'em.

Tytuł: Re: E46 jak ustawić spryski reflektorów na co 4-te psiknięcie?
PostNapisane: 10 lutego 2010, 17:18 
Zacna persona forum

Mnie zakładał to mechanik, ale nie trzeba było pół przodu rozbierać, jedynie wyjąć listwy z pod lamp i wykręcić reflektory. Spryski czy działają to sprawdzałem podpinając wtyczkę z pompki pod pompkę od sprysków świateł. Mam już obczajonego elektronika ze Starachowic także on mi tą instalację zrobi. Co do kodowania to podobno trzeba. A ęże są monrowane do dysz na szybkozłączki i puszczane w belce. Napisz do mnie na maila to podeślę ci instrukcję montażu w pdf'e ale niestety tylko po angielsku.
Pozdrawiam.

- E46 328i coupe
- E46 330i FL coupe
Jest:
- E92 335i
- Z3 2,8i FL

Tytuł: Re: [E46] jak ustawić spryski reflektorów na co 4-te psiknięcie?
PostNapisane: 3 marca 2010, 01:43 
Zacna persona forum

Hej, jestem po montażu sprysków. Na szczęscie obeszło się bez komplikacji. Otóż cały montaz mozna przeprowadzić własnoręcznie, ze znajomym rozprowadzilismy wezyki, montaż zbiorniczka z pompkami, listewek podreflektorowych. Nawet udało się bez zdejmowania zderzaka ;) co w przypadku montażu dysz jest ciężkie.
Przyszła kolej na elektronikę.
Przed montażem sprysków trzeba podpiać auto do DIS'a i wtedy sprawdzi się czy jest taka opcja dostepna bo mozna pozakładać cały set a okaże się później ze nie będzie możliwości podłaczenia pod modół spryskiwaczy szyby i wycieraczek (jak się nie myle modół komfortu musi to obsługiwać) i na nic wszystko.
U mnie była taka mozliwość :super: i po zamontowaniu przekaźnika (koszt przekaźnika nowego w serwisie BMW 40 zł) w module pod schowkiem a następnie programowanie DIS'em i wszystko chodzi.
Spryski reflektorów działają co 5-te psiknięcie na szybę lub w zależności od pokonanego dystansu (jeśli się nie psika na szybę a jedzie na trasie bo wiadomo reflektory sa niżej jak szyba).
Programowanie modułu 150 zł mnie wyniosło no i oczywiście wiażka kabli od 2 pompek do modułu jakieś 60 zł.
Czyli reasumując:
- przekaźnik 40 zł
- wiażka kabli od 2 pompek do modułu 60 zł
- programowanie DIS'em 150 zł

To takie moje drobne uwagi dla osób przymierzających się do zabiegu tego. Ale warto, naprawdę warto.
Polecam.

- E46 328i coupe
- E46 330i FL coupe
Jest:
- E92 335i
- Z3 2,8i FL

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1