BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 19:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 320d PROBLEM PROSZĘ O POMOC!!!! UKŁAD CHŁODZENIA!
PostNapisane: 8 lutego 2011, 10:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Witam, kilka tematów wcześniej pytałem się odnośnie układu chłodzenia w moim aucie ponieważ zaczęło ubywać płynu i się świeciła kontrolka. Przy zaobserwowaniu kontrolki, która znikała po przejechaniu kilku km usłyszeć można było syczenie jakby przelewanie ze strony nawiewu. Po kilkukrotnym dolaniu płynu chłodniczego kontrolka zaczęła palić się na stałe. Z czasem padło ogrzewanie... dolewając płynu ogrzewanie wróciło na chwilę. Tutaj zaczął się kolejny problem. Auto zaczęło na zimnym silniku kocić niesamowicie na biało ( w moim uznaniu wyglądało to bardziej jak para wodna ). Niesamowicie znaczy tak, że jak ruszałem to z tyłu nie było widać auta, które stało za mną. Oddałem auto do znajomego mechanika, który obejrzał samochód i poinformował mnie, że nie ma wycieku nigdzie... wężyki są twarde, ale ciśnienie w układzie jest nieodpowiednie. Z tego co mi powiedział zauważył, że w wydechu gromadzi się woda bodajże z olejem. Dodam, że temperatura auta jest ok, czyli od czasu rozpoczęcia usterki nie miałem z tym problem. Samochód pali również od ręki, beż żadnych problemów. Moc ok..wszystko praktycznie ok oprócz tego układu. Nie wiem co mam z tym zrobić, żeby się nie wpakować w niepotrzebne koszta!!!! Proszę o pomoc!

silnik 136 ps.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 320d PROBLEM PROSZĘ O POMOC!!!! UKŁAD CHŁODZENIA!
PostNapisane: 8 lutego 2011, 12:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
A masz budyń na bagnecie lub korku wlewu oleju?
Masz mokro pod dywanikiem pasażera?
Brak ogrzewania i wysokie ciśnienie może świadczyć o zapowietrzonym układzie.

PostNapisane: 8 lutego 2011, 13:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
JarekTrucker napisał(a):
A masz budyń na bagnecie lub korku wlewu oleju? Masz mokro pod dywanikiem pasażera?

te dwie rzeczy sprawdz na poczatek :)

PostNapisane: 8 lutego 2011, 14:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 3333333
Kod silnika: xxxxxxxxxxxx
Jeszcze czy masz chlodnice spalin ?
Bo ja mialem problem z ta chlodniczka.

PostNapisane: 8 lutego 2011, 15:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
baseman 1981 napisał(a):
Jeszcze czy masz chlodnice spalin ?
Bo ja mialem problem z ta chlodniczka.

Chłodnica spalin występuje w samochodach z normą emisji spalin euro 4.
136 konne jednostki mają euro 3.

PostNapisane: 8 lutego 2011, 16:56 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Jeśli węże są zbyt twarde to też niedobrze.

PostNapisane: 8 lutego 2011, 18:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
Laurondoo napisał(a):
Witam, kilka tematów wcześniej pytałem się odnośnie układu chłodzenia w moim aucie ponieważ zaczęło ubywać płynu i się świeciła kontrolka. Przy zaobserwowaniu kontrolki, która znikała po przejechaniu kilku km usłyszeć można było syczenie jakby przelewanie ze strony nawiewu. Po kilkukrotnym dolaniu płynu chłodniczego kontrolka zaczęła palić się na stałe. Z czasem padło ogrzewanie... dolewając płynu ogrzewanie wróciło na chwilę. Tutaj zaczął się kolejny problem. Auto zaczęło na zimnym silniku kocić niesamowicie na biało ( w moim uznaniu wyglądało to bardziej jak para wodna ). Niesamowicie znaczy tak, że jak ruszałem to z tyłu nie było widać auta, które stało za mną. Oddałem auto do znajomego mechanika, który obejrzał samochód i poinformował mnie, że nie ma wycieku nigdzie... wężyki są twarde, ale ciśnienie w układzie jest nieodpowiednie. Z tego co mi powiedział zauważył, że w wydechu gromadzi się woda bodajże z olejem. Dodam, że temperatura auta jest ok, czyli od czasu rozpoczęcia usterki nie miałem z tym problem. Samochód pali również od ręki, beż żadnych problemów. Moc ok..wszystko praktycznie ok oprócz tego układu. Nie wiem co mam z tym zrobić, żeby się nie wpakować w niepotrzebne koszta!!!! Proszę o pomoc!
silnik 136 ps.

Aż tak znaczące i szybkie ubytki płynu w połączeniu z dużym ciśnieniem w układzie chłodzenia mogą być objawami pękniętej głowicy (najczęściej-biorąc pod uwagę fakt, że to silnik wysokoprężny). Przemawia za tym również fakt, że widać dużo więcej pary z wydechu kiedy silnik jest jeszcze zimny (metale zwiększają objętość pod wpływem temperatury, więc jakieś mikropęknięcie po rozgrzaniu silnika może się "ukryć"). Radziłbym sprawdzić auto pod tym kątem, bo duże ciśnienie w układzie chłodzenia może bardzo szybko załatwić stara chłodnicę i nagrzewnicę, i koszty naprawy będą jeszcze wyższe...
Ale w jaki sposób w wydechu "gromadzi się" olej to naprawdę nie mam zielonego pojęcia, na wszelki wypadek pojechałbym z tym do innego mechanika - tak dla spokoju...

PostNapisane: 8 lutego 2011, 22:03 
Zacna persona forum

slaby ten twoj mechanik - tak czy owak po objawach widac ,ze masz problem i musisz glowice sciagnac a wtedy ujrzysz co i jak - ubywanie plynu i kopcenie swiadczy o walnietej uszczelce lub glowicy

PostNapisane: 16 lipca 2012, 11:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d tourning 2000r
Witam:) Mam równierz problem z układem chłodzenia. Mianowicie,jechałem sobie na wycieczkę i troche przydusiłem(autko 4 osoby plus cały bagażnik) i przy około 180km/h zauważyłem, że wskazówka wychyla się w prawo, wrzuciłem luz jednak i tak wskazówka weszła prawie na czerwone. zatrzymałem się otworzyłem maskę i... płyn wywaliło korkiem(zakręcony korek a i tak wyrzuciło). Pomyslałem, że poprostu miał cięzko i to od tego. więc poczekałem temp spadła do 90stopni dolałem wody, nie miałem śróbokręta więc nie miałem jak odpowietrzyć. No i ruszyłem dalej w trasę. Gdy wracaliśmy, po kilku dniach, chciałem sprawdzić czy ta sytuacja się powturzy, no i jak odpaliłem autko, przejechałem może z 50km i znowu depłem. silnik normalnie się zachowywal, moc i wgl. i ponownie przy około 180km/h wyrzuciło płyn, jednak, że tym razem wskazówka weszła na czerwone. zatrzymałem się dolałem wody i ruszyłem, po chwili musiałem zjechać bo temperatura rosła, poczekałem chwile dłużej dolałem i mogłem jechać. Zatrzymałem się ponownie, żeby zobaczyć, czy wszystko gra. Niestety, Węże spuchnięte, znaczy ten co idzie do zbiorniczka, tam gdzię się wlewa, bardzo duże ciśnienie. Po odpaleniu bez korka i przegazowaniu tak do 2tyś wywala płyn przez zbiorniczek. rano mi kopcił na biało. Czyli wiem, że uszczelka(oby), albo głowica, tak? Ciekawi mnie czemu tylko czemu wywaliło mi tę wodę z zbiorniczka?? aha, dodam, że wąż który idzie od termostatu(tego przy bliku silnika) do chłodnicy był całkowicie zimny.... czyżby termostat się zacioł na krótkim obiegu?
Więc czy zwalenie głowicy i wymiana termostatu załatwią sprawę i moje bmw 320d e46 136km z 2000r będzie dalej cieszyło mnie spokojną jazdą? Dodam, że w oleju nie zauważyłem nic niepokojącego, tylko w plynie, raz tak jaby troszeczkę sadzy, po przegazowaniu silnika.
Proszę o pomoc:D I z góry dziękuję:)

PostNapisane: 16 lipca 2012, 13:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
"Ciekawi mnie czemu tylko czemu wywaliło mi tę wodę z zbiorniczka??" Między głowicą a blokiem masz kanały przez które przepływa płyn chłodniczy. Jak wydmuchnęło uszczelkę, to spaliny dostają się przez te kanały i wypychają płyn chłodniczy, który może cofać się do zbiorniczka. Jeszcze jedną ewentualną przyczyną mogła być rozwaloną pompa wodna, nie jestem pewien, ale może być plastikowa. Staraj się nie jeździć, bo jeśli to tylko uszczelka to spaliny przepływając przy przerwanej uszczelce przecinają dalej głowice, może wystarczy tylko planowanie. Szpilki odkręca się chyba na zimnym silniku (dzień bez odpalania silnika). Jak zrobisz wszystko dobrze to pamiętaj o dobrym odpowietrzeniu silnika, było gdzieś na forum. Woda jest dużo gorszym środkiem chłodzącym niż płyn chłodniczy, mam nadziej że tylko dolewałeś jak ubyło, a nie jeździłeś cały czas :)

PostNapisane: 16 lipca 2012, 16:36 
Pierwsze kroki

Dziękuję:) Dolewałem tylko:)

Ale, mogło tak od razu wydmuchać uszczelkę przy dieslu i to jeszcze BMW?:) Ma nabite 260tys km. To chyba nie dużo na takie silniki, co?

Czyli najprawdopodobniej sama uszczelka, jeżeli tak, to czemu wąż do chłodnicy był całkowicie zimny? Wody Tyle już nie było, że tam w ogóle nie dopływała?

Kurdę;) Dziś go daję do mechanika, Mieszkam w Świeciu w kujawsko-pomorskim, gdyby ktoś znał dobrego i w miarę nie drogiego mechanika to z chęcią pójdę za radom :)
Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam:)

PostNapisane: 16 lipca 2012, 17:27 
Pierwsze kroki

Jeszcze jedno, po odpaleniu nie kopci, dopiero jak temperatura dojdzie do typowej to kopci cała rurą.

PostNapisane: 16 lipca 2012, 21:43 
Zacna persona forum

jakby nie patrzec w obu przypadkach pozostaje zdjecie glowicy - potem dokladne sprawdzenie uszczelki i glowicy - dalej postepowanie wg schematu - jak widoczne uszkodzenia uszczelki splanowac glowice i zakladac ale zawsze istnieje ryzyko , ze moze bedzie uwalona glowica i trzeba bedzie jeszcze raz powtarzac robote - w przypadku gdyby to bylo moje auto tak bym zrobil poniewaz sam naprawiam - jesli ktos by mi to robil kazalbym oddac glowice do sprawdzeniua na pekniecia ale wtedy koszty remontu wieksze - przy wymianie radze od reki wymienic termostat - sprawdzic pompe wody - nie wspominam o glowicy co nalezaloby tam przy okazji wymienic i sprawdzic bo to zalezy od tego jak do tej pory sie sprawowala

PostNapisane: 17 lipca 2012, 05:39 
Pierwsze kroki

No do tej pory ładnie śmigała:) No, głowice muszę tak czy siak zwalić:) I od razu myślę dać do sprawdzenia, bo po co później klnąc i dwa razy to samo robić:) No, to poproszę o sprawdzenie i termostatu głównego i pompę wody:) I to co będzie trzeba to wymienię i powinno grać, co nie?:)

Czy jeszcze jakaś przyczyna mogła być tego, że mi się zagrzał:)

Aha, a jak będę miał już zdjętą głowice, to jest coś na co warto by było zwrócić szczególną uwagę?:)

Dzięki za odpowiedź:)

PostNapisane: 31 lipca 2012, 17:06 
Pierwsze kroki

A więc tak koledzy.
_uszczelka splanowana, sprawdzona, wszystko gra,
pompa wody nowa
termostatu nie wkładałem
chłodniczka spalin też ok
a dalej się grzeje i puchną węże
co to może być???:(:((:(:(:
blok pękł? Macie jeszcze jakieś pomysły, proszę o pomoc.....

PostNapisane: 2 sierpnia 2012, 07:33 
Zacna persona forum

[quote="czapelek91"]A więc tak koledzy.
_uszczelka splanowana, sprawdzona, wszystko gra,
pompa wody nowa
termostatu nie wkładałem
chłodniczka spalin też ok
a dalej się grzeje i puchną węże
co to może być???:(:((:(:(:
blok pękł? Macie jeszcze jakieś pomysły, proszę o pomoc.....[/quo - wloz nowy termostat - nie znam twego motoru na tyle by ci podpowiedziec ale byc moze masz dwa temostaty - wyraze sie tak glowny i pomocniczy - jesli sie myle niech mnie ktos poprawi

PostNapisane: 5 sierpnia 2012, 11:36 
Pierwsze kroki

Witam. U mnie wywalało płyn chłodniczy po ostrej jeździe i po załączeniu klimy w korku. Problemem tkwił w zasyfionej chłodnicy, pomiędzy chłodnicą klimy a chłodnicą silnika było napakowane syfu gdzieś do połowy wysokości chłodnic. Po wyjęciu chłodnicy silnika i po przeczyszczeniu jej problemy ustąpiły.

PostNapisane: 13 sierpnia 2012, 10:52 
Pierwsze kroki

A więc tak wypłukaliśmy silnik i chłodnice, jakimś płynem do płukania układów chłodniczych:) POMOGŁO:D Dziękujkę za zaangażowanie i pomoc:) W sumie koszta to: 2380zł
650zł - głowica(sprawdzenie, planowanie + mały remont)
320zł - uszczelka
140zł - inne uszczelki
Pompa wody, chłodniczka spalin no i reszta robocizna i plyny, odrazu wymianiłem oleje i filtry:)

PostNapisane: 25 marca 2015, 09:31 
Pierwsze kroki

Witam Panowie.
Ja również mam problem z ubytkiem płynu chłodniczego.
Moje objawy są takie, że płyn kapie pod auto z okolic (pod termostatem a nad pompą wody). Wydaje mi się, że przez uszczelkę pod głowicą płyn wydobywa się na zewnątrz (ciężko to określić), termostat wymieniłem na nowy także odpada. Zauważyłem natomiast, że płyn ucieka dopiero gdy tem. silnika dojdzie do ok 60 - 70st, zwiększony ubytek pojawia się natomiast przy włączeniu ogrzewania. Pomóżcie dlaczego z tych samych okolic płyn mocniej ubywa gdy włączy się ogrzewanie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1