Witam, moje auto to BMW 523i z gazem sekwencyjnym 96r. Dziś w trakcie jazdy spotkał mnie pewien problem. A mianowicie, przewód wodny od parownika, poprzedni właściciel bmw poprowadził obok kolektora wydechowego, na trasie ten przewód dotknął do kolektora i przetopił się i zaczęła walić woda na kolektor. Zauważyłem to po tym jak temperatura mi skoczyła do czerwonego pola. Zatrzymałem się natychmiast poluzowałem korek chłodnicy i sytuacja się uspokoiła. Taśmą izolacyjną owinąłem dokładnie przewód w miejscu przetopienia gdyż miałem 10km do domu i chciałem dojechać, oraz dolałem do pełna płynu. Odpaliłem i zacząłem jechać, jednak po 5 km znowu temperatura wzrosła i się zatrzymałem. Tym razem tylko ciśnienie zebrało się w chłodnicy przewód nie ciekł. Powtórzyłem operacje znowu, lecz zrobiło się to samo i już dalej pojazd scholowałem. I tu nasuwa się moje pytanie, czy układ trzeba po wlaniu jakoś odpowietrzyć i to przez nie odpowietrzenie znowu mi temperatura wzrosła?? Jeśli tak to gdzie znajdują się odpowietrzniki, i jak powinien wyglądać etap odpowietrzania, czy na zapalonym silniku czy na zgaszonym, czy na odkręconym korku chłodnicy czy na zakręconym?? Proszę o pomoc gdyż nie wiem jak to zrobić, a samochód jest mi bardzo potrzebny i chciałbym to zrobić jak najszybciej.. Z góry dziękuje.
|