Witam. Od jakiś 3 lat posiadam fabryczne e46 coupe 323i , 99', i zmagam się z falowaniem obrotów na zimnym ale i czasem na ciepłym odrazu po odpaleniu silnika wolne obroty nie mogą się ustabilizować i się bujają (spadają do 200-300 czyli sporo poniżej 800 po czym podchodzą na ponad 1000 w czego efekcie auto potrafi zgasnąć) Dodam że problem odczuwalny jest tylko przy ruszaniu lub po wcisnięciu sprzęgła no i na postoju na biegu jałowym , po przejechaniu kilometra problem już nie wraca dopiero jak zgaszę silnik i odpalę ponownie ale to i tak niezawsze

. Zauważyłem że zawór DISA wogołe nie pracuje przy dodawaniu gazu. Wyciągnąłem i faktycznie nie trzymał ciśnienia po zatkaniu dziurki palcem przez co klapka opadała więc zakupiłem inną niby sprawną.
Trzymała ciśnienie ale i tak nie zadziałała. Oddałem więc i zakupiłem drugą i ta też jest szczelna ale też nie działa. Prąd na kostce jest bo lekko dryga Dodam jeszcze że po odpięciu kostki od DISY na pracującym silniku check się nie pojawia.
Zasada działania disy jest tu dobrze pokazana
https://www.youtube.com/watch?v=pg6Jb3qEYvMDo tego u mnie na zimnym po samym odpaleniu troche sie trzęsie i pierdzi w tłumiku końcowym ale już po nagrzaniu ten problem nie wraca. Ostatnio wymieniłem płyny, filtr paliwa, świece, (też miałem chyba fabryczne bo jeszcze z napisem bmw kompletnie wypalone elektrody) i auto szybciej chwyta po przekreceniu kluczyka ale i tak przebiera zanim sie nie rozgrzeje. Silnik wydaje sie zdrowy oleju nie spala w nadmiernych ilościach, dolot szczelny. Spalanie w normie, na kompie błędów brak. Sondy ok. Tylko ta DISA martwa
Przypomniałem sobie jeszcze że po otawraciu korka od oleju na pracującym silniku pojawia się dziwny dzwięk
https://www.youtube.com/watch?v=uq_HSlz5Xa8 identyczny jak na tym filmiku. Spotkałem się z rozbieżnymi opiniami na ten temat a mianowicie jedni twierdzą że powoduje to uszkodzona membrana separatora oleju czyli część układu odmy, a drudzy że tak powinno być. Ja raczej kłaniałbym sie ku pierwszej wersji i tu nasuwa się wniosek że przez nieszczelną membranę w kolektorze nie wytwarza się odpowiednie podciśnienie do uruchomienia DISY? Poradzi ktoś coś?