BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 czerwca 2025, 09:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Opony letnie - jakie wybrać ? Wasze typy !
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 10:41 
Pierwsze kroki

witam wszystkich - mam prośbę o opinie, jakie opony założyć do swojej bety? rozmiary które posiadam i będę zakładał na lato to 235/40/17 przód i 255/40/17 tył.
Dodam że jeździłem na letnich Fuldach i to najgorsze opony z jakimi miałem do czynienia - były tak głośne że nie słyszałem wiatru ;) - nie zmieniałem ich bo auto kupiłem od niemca i oponki były nowe, ale już mam tego dość (męczyłem zię zeszły sezon).
Zwłaszcza że jak miałem założone zimówki, też w słusznym rozmiarze 225 szerokie to było bez zbędnych szumów z opon.
Opony zimowe mam Hankoka - i z zimówek jestem bardzo zadowolony, a może ktoś już jeździł na letnich oponach tej firmy, bo jakoś mnie ciągnie do zakupu letnich opon hankok-a :hyhy:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 11:43 
Forumowicz

Kolego przede wszystkim zakładając opony musisz wziąć pod uwagę kilka ważnych rzeczy.
Zobacz na słupku jakie są zalecane, przeważnie opona na przód powinna być wyższa od tyłu,np.przód 225/50 , tył 255/45. Ważny jest także rozmiar felgi,cale i granica max,min nakładanej opony. Co do firm polecam Ventus,Goodyear,Wanli-chociaż wielu ma negatywne zdanie o tej firmie. W swojej mam Wanli i jestem super zadowolony.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 12:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
juz 3 sezon jeżdżę w e39 na Toyo proxes t1r - mogę polecić - naprawdę dobra opona - trzyma na zakretach, przy ruszaniu - na prawdę jest dobra. mam kilka drobnych uszkodzeń na bokach opon przednich - ale to juz chyba wina dziur i krawężników...

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 14:22 
Pierwsze kroki

Przemas 137: kolego wiem że dobierając opony patrzy sie na wiele czynników. Nie sprawdziłem na słupku, bo felgi letnie nie są z orginalnego modelu od tego auta - niemiec dokładał felgi schnitzera po kupnie auta.
A rozmiaru nie sprawdzałem, gdyż niemcy dość restrykcyjnie podchodzą do zmian w fabrycznych autach (zwłaszcza starsi niemcy) i mają papiery na każda zmianę, więc udokumentowane mam dopuszczenie auta na drogi niemieckie z takim profilem;). Nie sądzę więć że może być coś nie tak;) Ale sprawdzę sobie jeszcze dla pewności ;)

Tak na marginesie ci niemcy są "zboczeni" - jak kupiłem auto sprzedawca dał mi końcówkę tłumika której jeszcze nie założył i na nią też miał pełną dokumentację. :D

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 21:11 
Pierwsze kroki

sprawdziłem wielkość opon - i musze się przyznać do błędu - faktycznie z przodu profil jest wyższy 235/45/17 a z tyłu 255/40/17- zwracam honor przemas 137, miałeś rację ;) - dzięki że zwróciłeś mi na to uwagę, bo bym to przeoczył;)

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 21:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
póki co za wcześnie bym mógł powiedzieć dużo o Falken FK452, ale dotychczas jestem bardzo zadowolony (od kilu tygodni na aucie, kupione jako nowe). Wszystkie info. jakie znalazłem w necie na temat tych opon się potwierdzają. Zobaczę jak będzie dalej (czekam na deszcz :] )

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 22:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Ja jeżdże na GoodYear Eagle F1 GS-D3 i mogę je polecić są ciche i dobrze trzymają się na drodze i co do 523 to przód powinieneś mieć 235/45/17 według tego co jest na słupku ja na takich własnie jeżdże
Np.:
http://moto.allegro.pl/item604898479_tu ... szawa.html

Pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 10:46 
Pierwsze kroki

a może jest ktoś kto jeździ na nexenach - mają dobra cenę, ale do chińszczyzny to nie mam przekonania :hyhy: jakieś argumenty za, poza ceną oczywiście ;)

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 10:59 
Przyjaciel forum

szaman napisał(a):
a może jest ktoś kto jeździ na nexenach - mają dobra cenę, ale do chińszczyzny to nie mam przekonania :hyhy: jakieś argumenty za, poza ceną oczywiście ;)

mój kolega w E36 325i qp ma juz drugi kpl. nexenów (225/40R18) i mówi, że innych nie chce :zdziwko: a auto ma w idealnym stanie :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 11:19 
Forumowy terrorysta

Dunlop SP Sport Fastresponse polecam, wczesniej mialem Dunlop SP Sport 2000, takze teraz już beda dunlopy. Dobre odprowadzanie wody, ciche i dodatkowo wytrzymale - mam na mysli jazde po dziurawych drogach, kocich łbach i też polnych drogach, bo w mojej okolicy non stop balagan, remonty drog, wahadelka i czesto trzeba przez rozne pipidowki objezdzac, zeby nie stac w korku.

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 11:53 
Przyjaciel forum

renoraines napisał(a):
Dunlop SP Sport Fastresponse polecam, wczesniej mialem Dunlop SP Sport 2000, takze teraz już beda dunlopy. Dobre odprowadzanie wody, ciche i dodatkowo wytrzymale - mam na mysli jazde po dziurawych drogach, kocich łbach i też polnych drogach, bo w mojej okolicy non stop balagan, remonty drog, wahadelka i czesto trzeba przez rozne pipidowki objezdzac, zeby nie stac w korku.

a to prawda, że zużywają się szybko :?: Dunlop'y oczywiście :niepewny:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 11:56 
Forumowicz

Moje BMW: 323ti
Kod silnika: M52B25
GoodYear Eagle F1 jedynie!!! Na mokrych nawierzchniach optymalne trzymanie, trakcja i naprawde golym okiem mozna zobaczyc jak opona powinna odprowadzac wode.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2009, 23:31 
Pierwsze kroki

znajomy mnie namawia na daytony d 320 ;) ma założone u siebie i się niby sprawdzają!
ale nie wiem czy nie przetestować Toyo PX 4 ;)
pozatym ciężko dostać rozmiar 255/40/17 w dobrej cenie - są tylko bardzo znane marki za ceny z kosmosu;)

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2009, 02:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57D30d2
Garaż: Jest E46 2004 Touring M pakiet M57D30
oraz sierrarot E36 turas 1,6 1998
Uniroyale polecam Rain Sport 2, deszcz, ulewa nie wazne. Kiedy inni zwalniali ze wzgledu na deszcz to mijałem wszystkich jak przeszkody na drodze :) polecam

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2009, 11:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 325iA Cabrio
Kod silnika: M54B25
Garaż: R1200GSA K25, E61 520d LCI
A ja polecam Fulda Carat Exelero. Mam w e39, mialem tez w e32(obydwa kpl w rozm 225/55/16) i jestem zadowolony. Dobre trzymanie na suchym jak i mokrym, ciche.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 08:44 
Pierwsze kroki

flulda - nigdy więcej!! dla mnie tragedia - strasznie huczało mi w aucie jak je miałem!
Zakupu już dokonałem - na przód Daytony d320, a na tył Toyo PX4 :hyhy:
czekam jeszcze na specjalne płaskie wentyle i będę zakładał NOWIZNY;) :D

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 09:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 325iA Cabrio
Kod silnika: M54B25
Garaż: R1200GSA K25, E61 520d LCI
szaman napisał(a):
flulda - nigdy więcej!! dla mnie tragedia - strasznie huczało mi w aucie jak je miałem!

Mam juz w 2. aucie i jestem zadowolony.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 20:54 
Forumowicz

ja odzalowalem i kupilem CONTINENTAL SPORT CONTACT 3 , jedne z najcichszych opon . Wczesniej mialem zalozne jakies chinszczyzny chuczaly jak w czolgu gasienice :) do tego byly prawie nowe i wszystkie sie wyzabkowaly. Nigdy wiecej szmelcu (amory mam dobre,zawias tez jak by ktos chcial mnie przed czyms ostrzegac :) )

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 23:06 
Pierwsze kroki

szaman, mam ten sam rozmiar co Ty i polecam Tobie Dunlopy SP 2000 oraz Falkeny FK452. Na tej feldze z fabryki były w większości przypadków montowane Dunlopy SP2000. W Niemczech w dowodzie masz wpisane konkretne modele opon jakie zaleca producent do konkretnego auta, no i powiedzmy sobie szczerze, że kto jak kto, ale BMW jako firma napewno mocno się przyłożyła do doboru opon pod dany model samochodu :cwaniak: , także jeśli dany model opony jest jeszcze dostępny (te Dunlopy są) to polecam właśnie taki.
Zastanowiłbym się także nad tymi Falkenami bo w fachowej prasie zbierają dobre opinie. Zwróć jeszcze uwagę na coś ważnego :cisza: : oba podane przeze mnie modele opon mają tzw. ochronę felgi, tzn boczna powierzchnia opony wystaje nieco bardziej od samej felgi chroniąć niniejszym rant przed uszkodzeniami!! Poza tym opona bez tej charakterystyki może wyglądać na tej feldze śmiesznie bo w ekstremalnym wypadku to rant felgi będzie najbardziej na zewnątrz wystającą częścią auta :wstyd: (patrząc z boku, a się rozumieć)

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 23:07 
Pierwsze kroki

z fabryki szły jeszcze na jakiś Bridgestone'ach, ale nie wiem jaki model

:kwasny: ooops, sorrki, przeoczyłem, że Ty masz felgi Schnitzera :zawstydzony: to może nie potrzebujesz opony chroniącej rant felgi.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1