BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 14:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 318i N42 pytanie nt. termostatu i nagrzewania silnika
PostNapisane: 24 lutego 2011, 08:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: N42B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=88077
Witam,
wczoraj mechanik wymienił mi termostat no ori BMW. Układ został odpowietrzony, z nawiewów leciało ciepłe powietrze. Po wyjechaniu z warsztatu przejechałem kilka km na wyższych obrotach silnika z maksymalną siłą nawiewu i max temperaturą. Przez wczorajsze popołudnie (około -10st.C) auto szybko łapało temperaturę i szybko się nagrzewało po krótkich przestojach. Dzisiaj z rana (6:40) było -19st.C na zewnątrz, uruchomiłem test 7.0 na zegarach pokazujący temperaturę silnika i ruszyłem do pracy. Auto grzało się dość szybko ale temperatura silnika wzrosła tylko do 68st.C (po ok.7-8km) a kiedy zatrzymywałem się na światłach spadała do 66st.C. Do pionu na wskaźniku brakowało kilka milimetrów a przejechałem jakieś 12km. Zastanawiam się czy to normalne przy tej temperaturze zewnętrznej. Orientuje się może ktoś przy jakiej temperaturze silnika otwiera się termostat w tych silnikach? Myślałem, że wymiana termostatu poprawi nagrzewanie auta a tutaj prawie nie ma różnicy jak na razie (oprócz wydanej kasy :/ ). Chyba że wpływ na to ma temperatura zewnętrzna albo układ nie odpowietrzył się jeszcze do końca. Co o tym myślicie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 318i N42 pytanie nt. termostatu i nagrzewania silnika
PostNapisane: 24 lutego 2011, 08:30 
Zacna persona forum

moze ciut powietrza jeszcze pozostalo-tak na odleglosc trudno cos powiedziec - temperatura po nagrzaniu powinna stac w miejscu tzn. wskazowka w pionie a jedynie termostat reguluje przeplywem -niezaleznie jak na zewnatr jest jedynie moze sie dluzej nagrzewac motor - poobserwuj i bedziesz wszystko wiedzial

PostNapisane: 24 lutego 2011, 10:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 FL 2001r.
Mam ten sam silnik, stosunkowo szybko się go odpowietrza, ja robiłem to może ze 3 razy po wymianie płynu. Auto grzeje się bardzo szybko, wskazówka jak dojdzie do srodka to już stoi w pionie aż do zgaszenia. Temperatura dzisiaj to -13 st. a mimo to rozgrzał się do pełenej temepratury po 5 km.

PostNapisane: 24 lutego 2011, 10:18 
Częsty bywalec

Wczoraj w dzień było już trochę cieplej (-7st.) i po przejechaniu ok.8km wskazówka od temperatury silnika nie doszła do pionu.

PostNapisane: 28 lutego 2011, 07:33 
Częsty bywalec

Do tej pory jeździłem z klimatronikiem na auto i temp.18st. Dzisiaj włączyłem nawiew tylko na przednią szybę, temperaturę ustawiłem na 16st. a siłę nawiewu na trochę mniej niż połowę skali i silnik nagrzał się dużo szybciej po jakichś 6km (temp.na zewnątrz -9st.). Po osiągnięciu pionu na wskaźniku ustawiłem klimatronik na auto i 21st.(siła nawiewu zwiększyła się prawie do maksimum). Wtedy temperatura silnika spadła kilka milimetrów i po kilku chwilach wróciła znowu do pionu. Po pracy jak będzie więcej czasu ustawię test 7.0 i dalej będę obserwował ale nie wiem czy to normalne.

PostNapisane: 1 marca 2011, 11:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 FL 2001r.
U mnie jak mam włączony climatronic na 19-20 st to silnik rozgrzewa się do swojej roboczej temp bez problemu a jeśli wyłączę nawiew albo ustawię tak jak ty 16 st. to silnik rogrzewa się oczywiście szybciej. Oczywiście jeśli podczas rozgrzewania włączę wyższą tepm niż 16 st to widać że przez chwilę wskazówka minimalnie spada ale po chwili znó nabiera temp aż do pionu. To o czym piszesz (i ja) to normalne bo nagrzewnica w aucie zabiera ciepło podczas rozgrzewania ale dalej dziwi mnie dlaczego u ciebie silnik nie osiągał pełnej temp. Pisz dalej jak coś będziesz robił - pozdro

PostNapisane: 1 marca 2011, 11:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M52
Krzysiu-Jestem wlasnie po wymianie termostatu. Zauwazylem, ze auto nagrzewa sie inaczej niz przedtem. Pamietasz jak pisalem ze wskazuwka bardzo szybko wychodzila poza niebieskie pole? Teraz nastepuje to troche wolniej, mozna by powiedziec ze bardziej rownomiernie. Zobacze jak bedzie, tu gdzie mieszkam jest temp. teraz ok 8-10 stopni c. ale i tak potrzebuje przejechac kilka dobrych kilometrow by wskazowka osiagnela pion, z ta roznica ze auto trzyma reraz dobrze temp. Termostat robilem na szybko i na wszelki wypadek zalalem tylko wode do ukladu ale mam kupiony koncentrat bmw -dam znac ewentualnie co i jak. pzdr

PostNapisane: 1 marca 2011, 20:55 
Częsty bywalec

Lookhashi, też mi się wydaję, że silnik nabiera temperatury bardziej równomiernie niż wcześniej. Przedtem miałem podobny objaw - temperatura rosła do drugiej kreski na wskaźniku, tylko że potem się zatrzymywała. Wszystko chyba przez to, że za szybko wychładzałem nagrzewnicę maksymalną siłą nawiewu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1