BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 15:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Czy mozna wlac olej od auta ciezarowego?
PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 14:24 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Witam, mam takie pytanie znajomy zamierza wlac do 320d E46 98r olej od samochodu ciezarowego , polsyntetyk 10-40, twierdzi ze ciezarowka na nim przejezdrza 60tys kilometrow i ze do osobowki mozna go wlac. Co o tym sadzicie , pytam z ciekawosci? Pierwszy raz zamierza tak zrobic ( bo ma olej darmo), jezeli skutki moga byc tragiczne to do wieczora jeszcze moze zdarze go przekonac.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Czy mozna wlac olej od auta ciezarowego?
PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 14:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F34 / CLA
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143460
ja bym nie radził, niby też diesel, ale samochody ciężarowe pracują w innych warunkach
poza tym jeżeli silnik nie bierze mu oleju, nie ma wycieków niech zalewa syntetyk, lepszy dla turbiny i ogólnie dla silnika
jak w super stanie to 0W40, jak zbytnio kolega nie wie to może 5W40 wlać i bedzie wszystko okay
oczywiście by olej spełniał aprobacje bmw wymagane do silnika

PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 14:43 
Specjalista

ppatryk napisał(a):
poza tym jeżeli silnik nie bierze mu oleju, nie ma wycieków niech zalewa syntetyk, lepszy dla turbiny i ogólnie dla silnika

Ja np mam auto z 99r , w ogole oleju nie bieze nie ma wyciekow i jak jestem na wymienie to leja mi 10w40 Mobil. Tak slyszalem ze przy takim przebiegu i jak nie wiem co bylo wczesniej to juz lepiej polsyntetyk

On wie jaki olej wlac bo auto ma juz dwa lata tylko za ten akurat nie musi placic stad chec wlania oleju od ciezarowki

PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 16:02 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Ten Twój znajomy ma rację ;)
Oleje nie dzielą się na: do ciężarówek, do osobówek

Silniki w samochodach ciężarowych, ku zdziwieniu co niektórych, również są turbo-doładowane :zdziwko:
Owszem pracują w innych warunkach, tyle tylko że są to warunki kilkakrotnie "cięższe" niż praca w osobówce. (to tak jak praca w kamieniołomie 40 lat temu i pielenie ogródka)

Silniki w tych samochodach przejeżdżają po milion kilometrów i nadal się kręcą.
To nie jakiś Star, czy Ził z czasów socjalizmu. Nowoczesne silniki diesla stosowane w autach ciężarowych bywają bardziej zaawansowane technologicznie niż jakieś tam M47.

Jeżeli jest to pewny nie podrabiany olej, to będzie o niebo lepszy niż niewiadomego pochodzenia Castrol czy Mobil.
Ważne żeby olej miał specyfikację min. ACEA A3:96 / B3-96 i 10W40 krzywdy silnikowi nie zrobi ;)

PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 16:14 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
ja leje do ciężarówek mobil delwac 10w40 i jedno ma już 1.5 mln przelotu i nic.śmiga dalej.

PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 17:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
jeśli olej jest do ciężarówki to niech go wleje do ciężarówki. możnaby taki olej wlać do poloneza ale nie do w miarę nowoczesnego diesela z turbiną :P

od ciężarówki to proponowałbym zamontować taką wielką kratę z przoduw e46 powinna dobrze wyglądać :]

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 13:53 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
jawa85 napisał(a):
Tak slyszalem ze przy takim przebiegu i jak nie wiem co bylo wczesniej to juz lepiej polsyntetyk

No różne bzdury po świecie krążą.

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 14:03 
Specjalista

Kyokushin napisał(a):
jawa85 napisał(a):
Tak slyszalem ze przy takim przebiegu i jak nie wiem co bylo wczesniej to juz lepiej polsyntetyk

No różne bzdury po świecie krążą.

No to co bez problemu moge lac syntetyk? Teraz auto ma na liczniku 182tys a nie wiem ile moglo miec zanim przyjechalo do Polski bo pewnie wiecej i nie wiem jaki olej byl wczesniej. Taka informacje m.in. spotkalem gdzies na forum no i z takich obiegowych opinii

Wymieniam olej w serwisie ktory sie praktycznie tylko tym zajmuje i polecali polsyntetyk to juz sam nie wiem.

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 14:06 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
jawa85 napisał(a):
No to co bez problemu moge lac syntetyk?

tak.

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 15:09 
Częsty bywalec

Toudi napisał(a):
Ten Twój znajomy ma rację ;)
Oleje nie dzielą się na: do ciężarówek, do osobówek

Silniki w samochodach ciężarowych, ku zdziwieniu co niektórych, również są turbo-doładowane :zdziwko:
Owszem pracują w innych warunkach, tyle tylko że są to warunki kilkakrotnie "cięższe" niż praca w osobówce. (to tak jak praca w kamieniołomie 40 lat temu i pielenie ogródka)

Silniki w tych samochodach przejeżdżają po milion kilometrów i nadal się kręcą.
To nie jakiś Star, czy Ził z czasów socjalizmu. Nowoczesne silniki diesla stosowane w autach ciężarowych bywają bardziej zaawansowane technologicznie niż jakieś tam M47.

Jeżeli jest to pewny nie podrabiany olej, to będzie o niebo lepszy niż niewiadomego pochodzenia Castrol czy Mobil.
Ważne żeby olej miał specyfikację min. ACEA A3:96 / B3-96 i 10W40 krzywdy silnikowi nie zrobi ;)

popieram
to kolejny dowód, że ten gość jest rozchwytywany :D
uczyć się tylko od Niego heh

:ok: Toudi :ok:

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 15:55 
Specjalista

Kosci zostaly rzucone :D Miejmy nadzieje ze nic sie dziac nie bedzie

Mam jeszcze jedno pytanie bo nie chce juz zakladac nowego tematu:

Jak jade na wymiane oleju to oni "wysysaja " ten olej stary jakas pompa tam gdzie jest wlew. Slyszalem gdzies ze lepiej jest kiedy zlewa sie go od dolu. Jak to z tym jest , czy jest jakas roznica?

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 16:02 
Forumowy terrorysta

Z góry to można odessać jak za dużo oleju zostanie nalane. Prościej odkręcić korek i zlać z dołu.
Jeśli wcześniej e46 jeździło na półsyntetyku, to nie ma problemu zeby wlać 10w40.

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 16:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
jak tylko z góry go wyssą to na dole jeszcze zostaje i cały syf który powinien sie zbierać na dole przy korku zostaje dalej w misce! a jak na rozgrzanym silniku spuścisz olej z dołu i odczekasz chwile to powinien spłynąć swobodnie cały ten syf ! moim zdanie to lepsza metoda niż te ssaki!

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 16:28 
Specjalista

renoraines napisał(a):
Z góry to można odessać jak za dużo oleju zostanie nalane. Prościej odkręcić korek i zlać z dołu.

Chyba odessac jest im prosciej bo podlaczaja rure idaca od jakiegos tam zbiornika i trwa to chwile. Nie zlewalem oleju nigdy od dolu wiec nie wiem ile to zajmuje. Od lat juz wszystkie samochody z domu tam jezdrza i nigdy nie bylo problemu, tylko kolega mi taka mysl teraz podrzucil i chcialem zobaczyc jakie sa zdania na ten temat :) Za 1000 km bede wymienial olej to moze zapytam i go zleja od dolu.

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 16:44 
Forumowicz

Moje BMW: e39/e36
Kod silnika: m52b28/m43b16
Ze swojej strony potwierdze to co pisze Toudi, olej to olej ma spelniac okreslone parametry i tyle. Olej silnikowy to silnikowy, nie ma znaczenia w czym ten silnik pracuje.

Z tym odsysaniem chyba cos pomyliles. Odsysac moga z obudowy filtra resztki, a przez korek od wlewu co najwyzej przedmuchuja aby jak najwiecej go zlecialo.

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 19:13 
Forumowicz

Moje BMW: F30 328i
Kod silnika: N20
z odsysaniem kolega sie nie pomylil. mozna odsysac tyle ze przez rurke od bagnetu

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 19:21 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
jawa85 napisał(a):
Witam, mam takie pytanie znajomy zamierza wlac do 320d E46 98r olej od samochodu ciezarowego , polsyntetyk 10-40, twierdzi ze ciezarowka na nim przejezdrza 60tys kilometrow i ze do osobowki mozna go wlac. Co o tym sadzicie , pytam z ciekawosci? Pierwszy raz zamierza tak zrobic ( bo ma olej darmo), jezeli skutki moga byc tragiczne to do wieczora jeszcze moze zdarze go przekonac.

A może wiesz co to za firma tego oleju? Bo jeżeli made in TESCO to sobie daruj :hyhy:

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 21:53 
Specjalista

Piordekk napisał(a):
z odsysaniem kolega sie nie pomylil. mozna odsysac tyle ze przez rurke od bagnetu

Wyglada to tak ze nakladaja rure na wlew do oleju wlaczaja pompe i po jakims czasie nalewaja olej , nikt nie wchodzi pod auto z bagnetem tez nie kombinuja

COUPE napisał(a):
A może wiesz co to za firma tego oleju? Bo jeżeli made in TESCO to sobie daruj

Watpie zeby firma przewozowa uzywala kiepskich olejow do samochodow , majac na uwadze to ze one musza na siebie zarabiac :)

PostNapisane: 11 kwietnia 2010, 14:35 
Specjalista

Moje BMW: E39
Czytam co niektóre mądrości i normalnie wali mnie na glebę :mur:

Rozumiem że nie wszyscy są mechanikami, ale albo trzeba mieć klapki na oczach, albo niskie IQ.

Kto z właścicieli firm transportowych, lub ogólnie aut ciężarowych, świadomie naraża silnik takiej ciężarówki na usterkę wywołaną stosowaniem olei silnikowych złej jakości??

Dzienny postój takiego auta, spowodowany usterką, to koszta liczone w tysiącach złotych :zdziwko:

Dodatkowo do ciężarówek z reguły stosuje się oleje oznaczane jako LONG LIFE, czyli o wydłużonym okresie eksploatacji.
Do osobówek rzadko kto stosuje tej klasy oleje, bo po co płacić więcej i wymieniać rzadziej, jak można kupić szajs niewiadomego pochodzenia po 20 zł za litr i wymieniać co 10 tyś. km. a to i tak dużo dla takiego wynalazku.

Może trudno to niektórym przyjąć do wiadomości, ale naprawdę, silniki aut ciężarowych to turbodiesle, nie jednokrotnie bardziej zaawansowane technologicznie niż silniki osobówek.

Olej z TESKO do dużego mobila :rotfl:

PostNapisane: 11 kwietnia 2010, 15:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Toudi napisał(a):
Może trudno to niektórym przyjąć do wiadomości, ale naprawdę, silniki aut ciężarowych to turbodiesle, nie jednokrotnie bardziej zaawansowane technologicznie niż silniki osobówek.

Olej z TESKO do dużego mobila :rotfl:

Czy ty wiesz wo gule na jakich olejach w Polsce jeżdżą ciężarówki?
Na co dzień jeżdżę Mercedesem Atego 815 z 2002 roku, a olej na którym jeździ w tym momencie to orlen Platinum Ultor Futuro 15W-40 Jeżeli sadzisz ze taki olej zda egzamin w aucie osobowym a tym bardziej w takim aucie jak e46 to powodzenia :super:

Może i firma dba o jakość oleju, ale gdy tylko auto jest jeszcze na gwarancji :mur:
jawa85 napisał(a):

Kolego napisz z góry jakiej firmy jest to olej... może to nie którym da do myślenia :suchy:

Najlepiej to zalewajcie silniki olejami przeznaczonymi do URSUSA tam one mogą pracować do 1 remontu silnika... Polecam :hyhy:

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1