BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 21:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E90] Zapasowe koło w spray-u
PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 08:52 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich serdecznie. Mam do Was takie pytanie - czy sprzedawane w sklepach "koła zapasowe w spray-u" faktycznie "działają" Jeżdżę BMW e90 320d z 2006 roku ale nie mam koła zapasowego, ani dojazdówki a jedynie kompresor podłączany do zapalniczki. Miałem oryginalną piankę wtłaczaną do opony ale dawno minął już termin przydatności "do spożycia". Niedługo wybieram się w daleką trasę i boję sie jechać "bez niczego" natomiast na Allegro przeraziły mnie ceny dojazdówek ( 300 zł ) Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was korzystał już kiedyś "koła zapasowego w spray-u" i czy faktycznie to działa.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e90] zapasowe koło w spray-u
PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 09:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
podepnę się pod pytanie jako użytkownik gazu, który też nie posiada zapasu.

PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 09:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Porter11, wystarczy poszukać i ewentualnie odświeżyć temat

viewtopic.php?f=10&t=37124

;)

PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 09:20 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N42B20
Kolego, wytłumacz mi proszę jak to możliwe, że jeździsz samochodem za ok 60-70 tysięcy złotych, a przeraża Cię cena dojazdówki z allegro (300PLN) ? Nie uważasz, że to trochę śmieszne?

PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 09:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 LCI
Kod silnika: N47D20C
Też mnie to zastanowiło :) No ale... każdy pieniądze liczy inaczej. Co do tego sprayu to nawet działa. Raz miałem nawet inny przypadek :) W e36 miałem felgę, gdzie na rancie utleniło się aluminium i zaczęło uciekać powietrze. Nie miałem wtedy gotówki na dokupienie takiej felgi (motorsport) i wpsikałem to ustrojstwo i jeździłem na tym dość długo, bo zapomniałem o dziurce. Tak samo raz miałem z oponą - też zadziałało. Co nie zmienia faktu, że słabo widzę losy tego auta, skoro 300zł to dla Ciebie duży wydatek, tym bardziej w skali kwoty auta. Ja bym nie oszczędzał. Szczerze mówiąc, jeżeli kupowałbym to (takie) auto np. za rok i sprzedający powiedziałby mi że kupił spray bo koło kosztowało aż 300zł to bym się zastanowił nad oglądaniem takiego pojazdu ;) Robi nam się off topic ale myślę, że na pytanie odpowiedziałem ;)

PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 10:08 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N42B20
Niemniej czekam na wypowiedź autora tematu, bo mnie przeogromnie zaciekawił. Z mojej strony proponuję jednak 'wykosztować się' i zakupić dojazdówkę. Niewiele waży, miejsca zajmuje też mało, a zawsze jest pewniejsza niż te preparaty uszczelniające wadliwą oponę.

PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 11:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 LCI
Kod silnika: N47D20C
Też tak uważam, ale pytanie było postawione w sensie tego, czy to działa.. Odpowiedź - tak, ale... po co ?

PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 22:55 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 2&start=40
Rozumiem, że auto na Run Flaty (RSC)?

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 07:38 
Pierwsze kroki

dziękuję wszystkim którzy usiłowali odpowiedzieć mi na moje jak widzę "strasznie dziwne pytanie" Co prawda nie widzę powodu tłumaczenia się nikomu ale żeby zaspokoic Waszą ciekawość odpowiem. Owszem jeżdżę samochodem za 60.000 zł ale nie świadczy to wcale że (przepraszam za wyrażenie) sram pieniędzmi : ) Samochód ten kupiłem (spełniając w pewnym sensie swoje marzenia) ale zarżnąłem się kredytem na 8 lat i w chwili obecnej mój budżet rodzinny jest każdego miesiąca delikatnie mówiąc zdecydowanie "napięty" Planuje wyjazd na urlop i chcę w miarę możliwości ograniczyc koszta związane z samym wyjazdem i stąd moje pytanie. A 300 zł to wcale (jak dla mnie) nie jest znowu taka mała kwota Może "zdziwieni" na tym forum zarabiają więcej czego gratuluję. A to że szkoda mi m300 zł na dojazdówkę nie ma nic wspólnego z ogólną dbałością o ten samochód bo uwierzcie mi że chciałbym kupowac auta od kogoś kto tak jak ja dba o ten samochód. Jednak jak pewnie wiecie utrzymanie takiego auta (wymiany eksloatacyjne itp.) do tanich nie należy więc staram się "zaoszczędzić" w ten sposób. Jednak przekonaliście mnie i jednak (jak ktoś napisał drwiąco) "wykosztuję" sie na dojazdówkę. Mam nadzieje że zaspokoiłem Waszą ciekawość i ogólne zdziwienie. Wszystkim którzy starali sie pomóc bardzo dziękuję i pozdrawiam.

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 07:57 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ja bym jednak dojazdowke kupil. Z tego co wiem spray dziala tylko na male dziurki (np gwozdz) ale juz na oszkodzenie z boku lub przeciecie nie pomoze. Generalnie szansa na wieksze uszkodzenia jest mala ale jak Ci sie trafi gdzies w trasie w nocy to mozesz stracic sporo czasu.

Respekt za kredyt na 8 lat bo widocznie milosc do marki cenisz ponad wiele innych rzeczy. Z doswiadczenia wiem ze wszyscy kumple ktorzy wzieli auto na kredyt chcieli je sprzedac sporo przed tym zanim je splacili. Rozumiem ze e90 ma 4 lata + 8 lat kredytu to daje 12 lat gdy je splacisz i wtedy to bedzie takie dzisiejsze 318 tds a z powodu utraty wartosci pozostanie tylko uronic lze.

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 09:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
No to może ja się wypowiem.

Uważam, że koło zapasowe w sprayu to dobra sprawa.Miałem okazję je przetestować, po tym jak przebiłem koło.Kapeć był totalny(gwóźdź,który jeszcze wyleciał).Nakręciłem nakrętkę,- napompowało i zalało otwór.Po kilkuset metrach przestało syczeć.Od razu podjechałem do wulkanizatora, kręcił nosem, że musi wycierać, ten klej z opony.Ale mnie to uratowało na tyle, że nie musiałem zmieniać koła a do kapciarza bez problemu dojechałem.

Jeżeli decydujesz się na takie koło w sprayu, to kup od razu dwie sztuki, ponieważ, przy większej dziurze może jedno nie wystarczyć. No i jeszcze jedno.Takie koło zapasowe pomaga tylko wówczas, gdy dziura jest niewielka, i na spodzie opony.Jak rozerwiesz oponę, np o krawężnik z boku, albo przytrzesz o krawędź kończącego się asfaltu to i 10 takich sprayi nie pomoże. :zalamany:

Dlatego w takich przypadkach, koło zapasowe jest jedynym rozwiązaniem.Zaletą takiego sprayu jest też jego znikoma waga.A standardowe koło zapasowe sporo waży.
:)
pozdrawiam

ps.uszkodzona opona miała rozmiar 205/55/16

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 16:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E65 & Megane III
Kod silnika: 735i
spray 3x uratowal mi zycie :D za kazdym razem po uszczelnieniu powietrze nie uciekalo wiec moge to polecic w 100%

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 23:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: G20
Kod silnika: B48
rufjan napisał(a):
Kolego, wytłumacz mi proszę jak to możliwe, że jeździsz samochodem za ok 60-70 tysięcy złotych, a przeraża Cię cena dojazdówki z allegro (300PLN) ? Nie uważasz, że to trochę śmieszne?

:przestraszony: a gdzie ma wozić to koło zapasowe ? a jeśli już jakimś cudem kupi koło dojazdowe to jeszcze musi dokupić lewarek i klucz do kół :D i najlepiej przyczepkę żeby wozić ten cały majdan:P

W e9x niema koła dojazdowego i lewarka :cisza:

Jedyne wyjście to: spray lub koła RSC - dedykowane do tego modelu.

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 23:19 
Forumowy terrorysta

peterrr napisał(a):
a gdzie ma wozić to koło zapasowe ? a jeśli już jakimś cudem kupi koło dojazdowe to jeszcze musi dokupić lewarek i klucz do kół

W bagażniku, ale trzeba też wymienić matę bagażnika, z odpowiednią wnęką na koło.

Podobnie np w E61, zapas 17'' nie wejdzie ( komplet w ASO 1000 zł: dojazdówka, klucze,lewarek) i również trzeba wymienić matę (dodatkowo ponad 200zł).

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 23:34 
Przyjaciel forum

renoraines napisał(a):
peterrr napisał(a):
a gdzie ma wozić to koło zapasowe ? a jeśli już jakimś cudem kupi koło dojazdowe to jeszcze musi dokupić lewarek i klucz do kół

W bagażniku, ale trzeba też wymienić matę bagażnika, z odpowiednią wnęką na koło.

Podobnie np w E61, zapas 17'' nie wejdzie ( komplet w ASO 1000 zł: dojazdówka, klucze,lewarek) i również trzeba wymienić matę (dodatkowo ponad 200zł).

Nie ma szans :mur: nie znajdziesz nic takiego w ASO a poza tym koła tam nie zmieścisz :D no może 12:) a gdzie lewarek ?

PS pisze o serii e9x

PS 2 sprawdziłem do serii e6x istnieje coś takiego :http://bmwfans.info/parts/catalog/E60/Sedan/Europe/520i-M54/LHD/N/2005/february/browse/equipment_parts/car_tool_lifting_jack/ ale nie widzę tam koła :)

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 23:50 
Forumowy terrorysta

Ten zestaw mam na myśli do E61, narzędzia (jak w większości aut) wkłada sie w koło 135/80/17 i cały komplet dalej włożony jest we wnękę na koło w macie (mata jako acesoria dodatkowe), a na górę podłoga bagażnika/dywanik i jest normalnie płasko.

PostNapisane: 10 kwietnia 2010, 16:59 
Forumowy terrorysta

viewtopic.php?f=16&t=72304 dojazdówka, oferta z forum

PostNapisane: 10 kwietnia 2010, 18:01 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: M50B20
Działa i to dobrze, wymieniłem ostatnio opony i okazało się że w alu feldze jest dziura. Kupiłem tą pierdołę w sprayu do pompowania, naładowałem i jeżdżę. Pozdrawiam

PostNapisane: 10 kwietnia 2010, 18:46 
Przyjaciel forum

renoraines napisał(a):
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=16&t=72304 dojazdówka, oferta z forum

taa, uniwersalna od e36 do e90 :mur:

PostNapisane: 10 kwietnia 2010, 19:44 
Forumowy terrorysta

peterrr napisał(a):
renoraines napisał(a):
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=16&t=72304 dojazdówka, oferta z forum

taa, uniwersalna od e36 do e90 :mur:

Skąd Ty się urwałeś ? :rotfl:

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1