BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Czy to jest koniec sprzęgła?
PostNapisane: 12 maja 2010, 17:04 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Witam, sytuacja wyglada nastepujaco wczoraj biegi zaczely mi cos ciezko wchodzic w szczegolnosci jedynka, dzis juz bylo gorzej jak jechalem do pracy. Poczytalem troche na forum i generalnie byly dwie opcje : wymiana sprzegla lub wymiana plynu. Po pracy wsiadam do auta odpalilem i jedynka wchodzi legancko wszystko ok tylko ze sprzeglo bylo jakby w polowie zapadniete (kawalek przejechalem z takim wpadnietym). Wyciagnalem ten pedal w trakcie jazdy i tak juz zostal , teraz biegi wchodza jak po masle tylko strasznie wysoko lapie sprzeglo i czuc przy koncu taki skok na pedale ( chwilowy opor pedalu , nie wiem jak to nazwac) . Nie mialem okazji zeby przetestowac auto ale wydaje mi sie ze nie zbiera sie tak jak powinno, jakby slabiej ciagnal po wlaczeniu turbo. Moje pytanie jest takie: czy teraz moze byc lepiej czy to juz rychly koniec sprzegla?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Czy to jest koniec sprzęgła?
PostNapisane: 12 maja 2010, 20:03 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Może masz zapowietrzone sprzęgło?...

PostNapisane: 12 maja 2010, 20:13 
Specjalista

Nie znam sie i nie wiem za bardzo co to oznacza ze jest zapowietrzone, ale przed chwila przejechalem sie z 10 km i biegi wchodza super , teraz juz nie czuc nawet takiego skoku na pedale jak po poludniu. Jedyne co to czuje jakby luzniejszy pedal gazu i wolniej i slabiej auto reaguje na wcisniecie gazu. Kiedys tez mialem podobna sytaucje z tym sprzeglem i gazem tylko ze nigdy pedal nie wpadl to srodka no i po paru km wszystko wrocilo do normy. Zauwazylem tez ze teraz auto w ogole nie szarpie przy ruszaniu ze swiatel ( takim delikatnym ) wczesniej to sie zdarzalo czasem. Czy jest mozliwe ze sie sprzeglo troche przypalilo przez to ze na pol zapadnietym pedale troche jechalem i teraz lepiej chodzi? (to jest taka moja teoria laika ;) )

PostNapisane: 12 maja 2010, 21:37 
Zacna persona forum

siem - jak sie slabo znasz proponuje bys podjechal pod spora gorke -zatrzymal auto wlaczyl np. 3 i na malutkim gazie ruszyl -jesli autko zgasnie -sprzeglo oki jesli nie a bedzie stalo w miejscu lub powoli sie czolgalo -sprzeglo do kitu-pzdr

PostNapisane: 12 maja 2010, 21:49 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 330d
Kod silnika: m57
harnas621 napisał(a):
siem - jak sie slabo znasz proponuje bys podjechal pod spora gorke -zatrzymal auto wlaczyl np. 3 i na malutkim gazie ruszyl -jesli autko zgasnie -sprzeglo oki jesli nie a bedzie stalo w miejscu lub powoli sie czolgalo -sprzeglo do kitu-pzdr

Zgadzam sie z tobą tylko w kolegi opisie martwi mnie ten pedał. Jak pada sprzęgło to nic się nie dzieje ze skokiem pedału.
Zrób jak kolega mówi. Zaciągnij ręczny wstaw 3 bieg i puszczaj pedal. Jak zgaśnie to ok. Jak nie to lipa

PostNapisane: 12 maja 2010, 21:54 
Specjalista

Dzieki ze mi przypomnieliscie o tym, pamietam ze kiedys na forum juz czytalem kogos rady zeby wrzucic 3 i ruszyc. Tylko wtedy kolega pisal ze jak zgasnie to sprzeglo ok ale nie pisal nic chyba o tym zeby zaciagnac reczny albo jechac na gorke. Zastanawia mnie to ze sprzeglo chodzi teraz lepiej po tej calej sytuacji.

PostNapisane: 12 maja 2010, 22:06 
Specjalista

Nie wytrzymalem i poszedlem sprawdzic :) . Wbilem 3 na rownej drodze puscilem sprzeglo i zgasl za drugim razem to samo. Tylko ten pedal od gazu jakby luzniejszy sie teraz zrobil no i slabiej ciagnie.

PostNapisane: 12 maja 2010, 22:13 
Zacna persona forum

siem - jeszcze raz - jak jedziesz trasa i podajesz gaz to co czy auto wyje a nie jedzie czy tez jedzie ale za wolno wg ciebie - bo jesli bedziesz mial pelny gaz i optymalna prace silnika a auto wolne i mulowate to slizgajace sie sprzeglo tego przyczyna - natomiast jak motor slabo wchodzi na moc to moze byc co innego -najlepiej albo podjedz do warsztatu albo niech ktos majacy podobne auto ci sprawdzi bo tak nic ci nie poradzimy -pzdr

PostNapisane: 12 maja 2010, 22:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
Wydaje mi się że to coś w wysprzęglikiem, nie jest groźny finansowo ;)

PostNapisane: 12 maja 2010, 22:22 
Specjalista

Czasem po prostu nie wlacza sie turbo albo wlacza sie pozno na 2 i jest takie uczucie luznego pedalu gazu. Ja juz tak kiedys mialem jak oddalem auto do mechanika i troche chyba je potestowali bo spalanie bylo o wiele wyzsze niz ja smigam. Zanim do nich zaprowadzilem to mi szarpalo troche sprzeglo pozniej problem zniknal a pojawil sie ten z gazem tylko ze po paru km wszystko juz bylo ok. Moze mechanik specjalnie przypalil to sprzeglo bo tez czytalem ze czasem tak trzeba. Generalnie to jak juz kupilem auto to wlasnie tak szarpalo pozniej przestawalo i pozniej znowu szarpalo przy ruszaniu.

Acha i jeszcze podczas zmiany biegu zauwazylem ze czasem przy zmianie biegow (np z 2 na 3) slychac glosniejsza prace silnika jakby obroty rosly i za chwile puszcza sprzeglo z takim lekkim szarpnieciem ( takie cos jest jak mam pedal sprzegla juz prawie na gorze)

PostNapisane: 13 maja 2010, 16:11 
Specjalista

Koledzy dzis znowu to samo z gazem , sprzeglo na moje oko chodzi dobrze tylko zostal taki problem po calym zajsciu. Czy moze byc tak ze sie nie wysprzegla czasem do konca i pozniej tak slabo przyspiesza? Wczesniej pisaliscie ze moze zapowietrzone jest , albo jakis problem z wysprzeglikiem , czy to moze byc cos z tym zwiazane? Dzieki za odp

PostNapisane: 13 maja 2010, 17:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
powiem tak miałem to samo w e39 :) i okazało się ze klamry na akumulatorze były nie zakręcone i komputer blokował. Nie robiłeś cos przy akumulatorze czasem ??? albo może jest za słaby i czas wymienić, posprawdzaj z tej strony czy dobrze ładuje alternator czy nie jest juz akumulator na wykończeniu i czy zaciski dobrze założone. Pozdrawiam

PostNapisane: 13 maja 2010, 18:17 
Specjalista

Akumulator byl wymieniany w grudniu i ladowanie tez bylo robione. To sie dopiero pojawilo po tej akcji ze sprzeglem.

PostNapisane: 13 maja 2010, 18:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
a kable??? nie poluzowały sie ??? albo zaciski ??? popatrz tam bo mi sie tak samno działo dokręciłem zaciski i było ok. pozdro

PostNapisane: 17 maja 2010, 17:49 
kolego masz wysprzeglik do wymiany bo pewnie puszcza płyn a przy okazji sie zapowietrza.

PostNapisane: 17 maja 2010, 17:55 
Specjalista

Jaki to jest koszt? Z tym gazem problem juz sie w sumie zakonczyl a sprzeglo pracuje elegancko lepiej niz wtedy.

PostNapisane: 17 maja 2010, 21:14 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
To na pewno wysprzeglik. Wymieniaj w ciemno. Mialem takie objawy i mimo ze nie ciekl to wymienilem i byl to strzal w 10. Koszt do e36 to 64zl w IC. Pamietaj ze dlugo sie odpowietrza ale wszystko na forum zostalo napisane.

PostNapisane: 17 maja 2010, 23:00 
Zacna persona forum

sprzeglo sluzy do plynnej zmiany biegow i do polaczenia silnika ze skrzynia biegow w sposob zapewniajacy przeniesienie napedu z silnika do skrzyni i itd. - nie bardzo rozumiem co ma pedal gazu lub silownik sprzegla do tego ze auto zle ciagnie itp.- jesli tarcza sprzeglowa oki to po wlaczeniu biegu auto musi rwac do przodu - jesli ow slawny wysprzeglik do luftu to tylko ciezko biegi sie zmienia - proponujwe podjedz do kogos kto sie zna niech ci sprawdzi -moze jakis kumaty kolega np.

PostNapisane: 18 maja 2010, 07:02 
Specjalista

Podjade w najlblizszej przyszlosci do mechanika niech chociaz obejrzy jak to wyglada. Dzieki za odp pozdrawiam :)

PostNapisane: 18 maja 2010, 11:00 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Jesli masz przedliftowa to pasuje Ci LPR3228 ale koszt 140zl w IC wiec sporo wiecej niz do e36. Mozesz tez rozwazyc ATE 24.2522-1705.3 za 200zl, szly na 1. montaz.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1