BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 21:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Wyciągnięcie poduszki z kierownicy trójramiennej
PostNapisane: 12 maja 2010, 20:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Witam , szukałem, lecz nie znalazłem tematu z takim problemem więc pisze tutaj.

Posiadam bete E46 rok 2000 z taką oto kierownicą trójramienną:

Obrazek

Nie mogę sobie poradzić z rozkręceniem jej, tzn. chcę wyjąć poduszkę ponieważ nie działa mi manetka BC(Board Computer) w lewym kierunkowskazie. Z tyłu kierownicy po bokach są tylko 2 otwory - nie ma żadnych śrub. Są to otwory przykryty gumą, do otworów wchodzą różnego rodzaju śrubokręty nic większego , pchałem od tyłu , podważałem poduszkę ale niestety niechce wyjść, potrzebuje aby poduszka wyszła z kierownicy z ten oto sposób jak na zdjęciu jaki znalazłem na internecie :

Obrazek

Z przyciskiem BC nie mogę sobie poradzić już dość długo , dlatego chciałbym w końcu to naprawić, ponieważ teraz zaczyna mi się włączać klakson przy normalnej jeździe przy skręcaniu kierownicą . Dlatego bardzo proszę o fachową pomoc. Piszcie tutaj na forum lub gg: 4328872 Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 15 maja 2010, 14:37 przez Mulit100, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Wyciągnięcie poduszki z kierownicy trójramiennej
PostNapisane: 12 maja 2010, 20:39 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TourRing
Kod silnika: M47
Mulit100 napisał(a):
Witam , szukałem, lecz nie znalazłem tematu z takim problemem więc pisze tutaj.

Posiadam bete E46 rok 2000 z taką oto kierownicą trójramienną:

Obrazek

Nie mogę sobie poradzić z rozkręceniem jej, tzn. chcę wyjąć poduszkę ponieważ nie działa mi manetka BC(Board Computer) w lewym kierunkowskazie. Z tyłu kierownicy po bokach są tylko 2 otwory - nie ma żadnych śrub. Są to otwory przykryty gumą, do otworów wchodzą różnego rodzaju śrubokręty nic większego , pchałem od tyłu , podważałem poduszkę ale niestety niechce wyjść, potrzebuje aby poduszka wyszła z kierownicy z ten oto sposób jak na zdjęciu jaki znalazłem na internecie :

Obrazek

Z przyciskiem BC nie mogę sobie poradzić już dość długo , dlatego chciałbym w końcu to naprawić, ponieważ teraz zaczyna mi się włączać klakson przy normalnej jeździe przy skręcaniu kierownicą . Dlatego bardzo proszę o fachową pomoc.
Pozdrawiam

poduszkę wyciągniesz jak odblokujesz sprężyny które je trzymają, a te otwory gumowe z tyłu własnie do tego służą. odciągaj śrubokrętem od zewnątrz do środka jak trafisz to odskoczy po jednej ze strony i analogicznie drugą, możesz jeszcze rozkręcić wpierw ten trójkąt z drewna i szarą nadstawkę wtedy zrobisz to od przodu kiery.....widac to na tym zdjęciu co zamieściłeś....

odkęć 2 śruby co trzymaja to drewniane wykończenie a sa na tym środkowym podwójnym z tyłu

Ostatnio edytowano 12 maja 2010, 20:44 przez Kentos, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 maja 2010, 20:42 
Pierwsze kroki

Możesz nie wierzyć ale próbowalem 2 dni z kolegą szukać sprężyn i na nic nie napotkaliśmy tzn. nic nie wyczuliśmy, ale od przodu kiery to nie wiedziałem że mozną ją wyjąć , zaraz lecę próbować , dzieki wielkie za odpowiedź i dam znać.

PostNapisane: 12 maja 2010, 20:47 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Te otwory masz po bokach tak jak ramiona. Wkładasz tam np. wkrętak/śrubokręt równolegle do ramiona kierownicy, czyli nie z tyłu fajery tylko z boku kierując go do środka , spowoduje to naciśnięcie sprężyny która zluzuje zaczep i poducha wyskoczy. Czynność powtarzasz z drugiej strony.

PostNapisane: 12 maja 2010, 20:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B30
Popatrz tutaj: http://www.my330i.com/mod4.php#J

PostNapisane: 12 maja 2010, 21:37 
Pierwsze kroki

Dzieki wielkie za odpowiedzi ! i dzieki za link ze zdjęciami !!! Jednak dziś nie dam rady zbyt ciemno, jutro bede to robił, napisze jak poszło ! Pozdrawiam

PostNapisane: 13 maja 2010, 19:25 
Pierwsze kroki

Z odczepieniem poduszki poradziłem sobie dzieki linkowi ze zdjęciami które bardzo ułatwiły mi sytuację , poduszkę wyjąłem w 30sekund, troszeczke więcej zajęło mi odczepienie drewna na około poduszki, teraz nie wiem co mam dokładnie odkręcić aby dostać się do manetki BC, w tej chwili po wyjęciu poduszki wygląda to tak :
Obrazek

Nie wiem czy potrzeba odczepić te kabelki aby dalej dostać się do manetki BC, nie wiem również dokładnie co po kolei odkręcic aby odkręcić kierownicę. Czy od razu dużą śrubę w środku kierownicy, czy najpierw 3 torxy które są tutaj na takim zdjęciu , znalazlem to zdjecie na internecie
Obrazek

PostNapisane: 13 maja 2010, 21:23 
Forumowicz

Mulit100 napisał(a):
Z odczepieniem poduszki poradziłem sobie dzieki linkowi ze zdjęciami które bardzo ułatwiły mi sytuację , poduszkę wyjąłem w 30sekund, troszeczke więcej zajęło mi odczepienie drewna na około poduszki, teraz nie wiem co mam dokładnie odkręcić aby dostać się do manetki BC, w tej chwili po wyjęciu poduszki wygląda to tak :
Obrazek

Nie wiem czy potrzeba odczepić te kabelki aby dalej dostać się do manetki BC, nie wiem również dokładnie co po kolei odkręcic aby odkręcić kierownicę. Czy od razu dużą śrubę w środku kierownicy, czy najpierw 3 torxy które są tutaj na takim zdjęciu , znalazlem to zdjecie na internecie
Obrazek

rozepnij kable, odkręć kiere

PostNapisane: 13 maja 2010, 21:28 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
jeśli uda Ci się naprawić to napisz co i jak..
mam podobny problem, u mnie też przestał działać BC :zly:

PostNapisane: 15 maja 2010, 14:31 
Pierwsze kroki

Rozkręciłem manetke, niebieski kabel był przerwany całkowicie jakby ktos nozyczkami przeciął, zlutowałem go podłączyłem wszystko tak jak bylo niby i teraz dalej nie działa przycisk BC, nie działają w ogóle kierunkowskazy a działały i cały czas palą się długie światła :| co może być tego przyczyną, że może odwrotnie włożyłem te kabelki od manetki BC ? tam są 2 kabelki : niebieski oraZ brązowy , czy to może byc przyczyną ze w to wejscie odwrotnie włożyłem ? czy co ? :(

PostNapisane: 15 maja 2010, 16:01 
Forumowicz

Mulit100 napisał(a):
Rozkręciłem manetke, niebieski kabel był przerwany całkowicie jakby ktos nozyczkami przeciął, zlutowałem go podłączyłem wszystko tak jak bylo niby i teraz dalej nie działa przycisk BC, nie działają w ogóle kierunkowskazy a działały i cały czas palą się długie światła :| co może być tego przyczyną, że może odwrotnie włożyłem te kabelki od manetki BC ? tam są 2 kabelki : niebieski oraZ brązowy , czy to może byc przyczyną ze w to wejscie odwrotnie włożyłem ? czy co ? :(

źle złożyłeś manetkę :-) :super: ponowna rozbiórka ;) a mogło być tak pięknie

PostNapisane: 15 maja 2010, 16:35 
Pierwsze kroki

Kentos napisał(a):
źle złożyłeś manetkę ponowna rozbiórka a mogło być tak pięknie

Właśnie ponownie rozebralęm faktycznie zle ustawiony był haczyk , teraz ustawilem prawidłowo i długie światła mogę już włączać i wyłączac, lecze kierunkowskazy i manetka bc dalej nie dziala chyba cos sie spieprzylo i musze kupic nową na to wygląda bo raczej niezdrowo odkręcac co chwilę kierownicę, sprawa zbyt bardzo precyzyjna.

PostNapisane: 17 maja 2010, 17:19 
Forumowicz

Mulit100 napisał(a):
Kentos napisał(a):
źle złożyłeś manetkę ponowna rozbiórka a mogło być tak pięknie

Właśnie ponownie rozebralęm faktycznie zle ustawiony był haczyk , teraz ustawilem prawidłowo i długie światła mogę już włączać i wyłączac, lecze kierunkowskazy i manetka bc dalej nie dziala chyba cos sie spieprzylo i musze kupic nową na to wygląda bo raczej niezdrowo odkręcac co chwilę kierownicę, sprawa zbyt bardzo precyzyjna.

pozwolę sobie sie z Tobą nie zgodzić....działaj dalej nie rezygnuj ,,,będziesz mistrzem kierownicy ;)

PostNapisane: 17 maja 2010, 17:29 
Pierwsze kroki

Zrobiłem !!! Dzieki. Jednak faktycznie coś było nie tak w manetce , kolega elektryk mi to zrobił ponoć na dole manetki w środku latała jedna czesc plastikowa ktora odpowiadala za kierunkowskazy - i jej nie mialem wlozonej a ta boczna odpowiada za dlugie swiatla, takze problem rozwiązany i ciesze sie bardzo BC działa.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1