BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 lipca 2025, 16:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Wal napedowy, reflektory
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 11:08 
Pierwsze kroki

Mam dwa pytanka:

1. Przy ruszaniu i cofaniu slysze dziwny dzwiek (na zewnatrz), ciezko mi opisac ale to nie jest stukanie ani piszczenie tylko trakie trykanie. Podobne do dzwiekow jakie wydaje lozko na sprezynach na metalowym stelazu, przy siadaniu :). Kolega mechanik powiedzial mi ze to jest prawdopodbnie jakis luz czy cos w wale napedowym i nie jest to na razie nic powaznego ale powiedzial mi tez zebym sie upewnil u kogos kto sie zna konkretnie na beemkach.

2. Wiem ze ten temat byl walkowany ale mam do niego dodatkowe pytanie. Zaparowane refektory. Wiec zdjalem je sciagnalem, gumki do odparowywania wody, z gumek wyjalem gabki ale przy probie ich wyczysczenia porozpadaly sie (w zasadzie to juz przy probie wycisniecia z nich wody). Niby moglbym ich tam z powrotem nie wciskac ale gdzies czytalem ze lepiej zeby byly z powodu kurzacych sie szybciej reflektorow przy ich braku.

a) Czy da sie gdzies takie gumki z gabkami albo same gabki kupic? Na realoem probowalem znalesc taka czesc w reflektorze ale jakos mi sie nie udalo wiec ciezko mi bylo zapytac o to w ASO. W sieci tez nie znalazlem.

b) Czy da sie zdjac przeslony reflektorow i dokladnie je wyczyscic, przy okazji wyczyscic wklady i czy takie dzialanie jest wskazne? Jestem poczatkujacy jesli chodzi o takie zabiegi i na rysunku z realoem te oslony nie wygladaja jakby byly "otwarte" w tylnej czesci dlatego pytam czy jest w ogole sens zebym sie z tym grzebal.

c) Slyszalem tez ze pomaga uszczelnienie lub wymiana uszczelki. W reflektorze jest kilka. Czy chodzi o ta w ksztalcie calego reflektora (dla mojego modelu czesc nr 63128362446), ktora siedzi pomiedzy przeslona a a sama obudowa reflektora?

Z gory dzieki za wyorzumialosc i za kazda pomoc ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 11:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52b28
ad1
czy masz automatyczna skrzynie biegow, poniewaz bardzo podobny dzwiek jest w automatach kiedy to trzymasz noge na hamulcu i wlanczsz bieg .
jesli nie to podobny dzwiek jest jak reczny hamulec nie odbija odrazu.

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 11:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
1. Zeby bylo OK , stawiam ze jedna z tych dwoch czesci do wymiany ( jesli mowimy o skrzyni manualnej) ...albo podpora wału ( koszt 80 zl do e46 niewiem jak u ciebie ) albo elastyczny łącznik wału ( koszt 100 zl w e46 )

2a. czy gumki mozna kupic z gabkami to niewiem czy maja w ASO ale powinni miec... gumki pewnie masz ok , kwestia gabeczek ... wiem ze chyba ktos tego szukal i sam docioł z jakiś podobnych gabeczek cos , bo sie poddał w poszukiwaniach oryginałów :P polazl do marketu , zaczal macać gabke po gabce ..dobrał w miare identyczny material ..kupil ..wyciol ..wcisnal

2b. Jesli oslona reflektorów jest na zaczepy ( w e46 jest ) to bez problemu mozesz zdjac i przeczyscic ( tylko delikatnie ...moze byc plyn do szyb i dokladnie wytrzec , szmatka tez delikatna nic szorstkiego )

2c. uszczelki tak jesli przecieka .... ty piszesz ze paruje wiec gabki do wymiany ( ewentualnie mozesz na nie spojrzec .. czy nie sa spruchniale,popekane,wyblakłe ... jesli nie to zostaw je w spokoju :) )

Ostatnio edytowano 10 czerwca 2009, 11:46 przez marver, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 11:42 
Pierwsze kroki

jeffrey1212 napisał(a):
ad1
czy masz automatyczna skrzynie biegow, poniewaz bardzo podobny dzwiek jest w automatach kiedy to trzymasz noge na hamulcu i wlanczsz bieg .
jesli nie to podobny dzwiek jest jak reczny hamulec nie odbija odrazu.

Manual. No i na sciezce wyszlo ze z jednej strony nie trzyma reczny, ale nie wiem czy to ma jakis zwiazek.

dzieki za pomoc :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 11:43 
Częsty bywalec

s_l napisał(a):
ze z jednej strony nie trzyma reczny, ale nie wiem czy to ma jakis zwiazek.

nie ma ... czytaj wyżej tam opisalem wszystko co ci potrzeba :) Good Luck :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 11:48 
Pierwsze kroki

marver napisał(a):
2c. uszczelki tak jesli przecieka .... ty piszesz ze paruje wiec gabki do wymiany ( ewentualnie mozesz na nie spojrzec .. czy nie sa spruchniale,popekane,wyblakłe ... jesli nie to zostaw je w spokoju :) )

Zostawilem ... na parkingu ;) Rozlatywaly sie w rekach ;))). Bede szukal, dam znac jak beda sukcesy.

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 11:57 
Częsty bywalec

s_l napisał(a):
Zostawilem ... na parkingu ;) Rozlatywaly sie w rekach ;) )). Bede szukal, dam znac jak beda sukcesy.

gąbki ...to rzecz jasna :) ale uszczelki ewentualnie mozesz na nie spojrzec .. czy nie sa spruchniale,popekane,wyblakłe ... jesli nie to zostaw je w spokoju / tzn na lampach w aucie na parkingu :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 16:19 
Pierwsze kroki

Wlasnie bylem na parkingu i reflektory prawie odparowane (po zdjeciu gabek minelo juz ze 4 dni). Obdzwonilem pare miejsc (ASO, Intercars) i gabek czy to z gumkami czy bez ni widu ni slychu. W ASO powiedzieli ze to pewnie integralna czesc reflektora. W internecie na razie tez nie znalazlem nikogo kto chcialby cos takiego sprzedac :(

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 16:20 
Pierwsze kroki

Wlasnie bylem na parkingu i reflektory prawie odparowane (po zdjeciu gabek minelo juz ze 4 dni). Obdzwonilem pare miejsc (ASO, Intercars) i gabek czy to z gumkami czy bez ni widu ni slychu. W ASO powiedzieli ze to pewnie integralna czesc reflektora. W internecie na razie tez nie znalazlem nikogo kto chcialby cos takiego sprzedac :(

Tytuł: Re: [E39] Wal napedowy, reflektory
PostNapisane: 10 stycznia 2011, 11:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330d
Kod silnika: M57
koledzy mam pytanie jestem nowy na forum ale przeglądam je juz od dawna
chcialem sie przyłączyc do tematu wlasnie mam taki problem jak mowicie e46 330d automat i kiedy wbijam wsteczny jade po mału (noga na hamulcu) cos dziwnie piszczy na zewnatrz jakby wał cos
prosze o pomoc pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1