BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 lipca 2025, 09:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Dziwny dzwięk przy puszczaniu gazu
PostNapisane: 22 marca 2010, 11:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57
Witam!
Jakiś czas temu kupiłem E46 330d silnik M57. Mam pewien problem. Podczas jazdy powyżej 100 km/h słysze jakis dziwny dźwięk dochodzący z przodu samochodu.Dźwięk ten pojawia się w momencie kiedy puszczam gaz, w trakcie przyspieszania nie ma go. Trudno opisać go Jest to dziwny pisk, gwizd, metaliczny dźwiek. Jest on dość cichy. Dodam że wyłączałem klimatyzacje ale ten dzwięk dalej sie pojawia przy puszczaniu delikatnie gazu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Dziwny dzwięk przy puszczaniu gazu
PostNapisane: 23 marca 2010, 08:58 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Podbijam lekko temat, od wczoraj mam to samo. Postaram się opisać bliżej:
wczoraj padł mi aku i musiałem odpalić z kabli, dawcą był malutki jarisek, więc dopiero za czwartą może piątą próbą się udało, wcześniej rozrusznik obrucił dwa razy i koniec, spod maski jakieś trzeszczenie, ale to nie te, które będzie meritem tego wątku. Nie wiem czy to odpalenie ma wogóle jakiś związek ze sprawą. Kilka faktów:
-Trzeszczenie, szeleszczenie, szemranie, bardzo ciche dobiega jakby zza deski rozdzielczej. Najczęściej podczas hamowania silnikiem, żadziej podczas przyspieszania, jeszcze żadziej podczas jazdy ze stałą prędkością. Nie jestem pewny czy ma to związek z nierównościami terenu... raz podczas przyspieszania po nierównym jakby intensywniej występowało..
-Trzeszczenie występuje zarówno przy włączonym klimatroniku jak i bez niego, niezależnie od wybranego kierunku nawiewu oraz jego mocy. Nie zależy też od załączonego kompresora lub nie. Nie ma też żadnego związku z włączoną lub nie kontrolą trakcji.
-Nie potrafię stwierdzić czy źródło tego jest w kabinie, czy pod maską: nie występuje to absolutnie nigdy podczas postoju.
-charakterystyka dzwięku: dzięk nie jest jakiś niepokojący, jego częstotliwość i głośniść nie idą w parze ani z prędkością silnika, ani z prędkością samochodu. Nie idze to w parze także z temperaturą oraz czasem używania motorowni. Swoimi słowami mógłbym go określić tak: do metalowego pudełka po kremie nivea wrzucamy kilka kulek śrutu i delikatnie je przechylamy. Taki szelest, szmer cholera wie co....
-Narazie nic więcej nie mogę powiedzieć, samochód niestety należy do mnie: M57D30 142kW 2000r 530d. Stał nieużywany około 1tyg, może troszkę więcej.

PS Do autora: jeżeli piszę coś co nie ma wspólnego z Twoim przypadkiem, daj znać na prv, przeniosę.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 25 marca 2010, 15:21 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Następnego dnia dzwięk wystąpił sporadycznie może 3razy. Później już nie wystąpił. Wątek można przenieść do X-files.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 6 kwietnia 2010, 11:46 
Forumowicz

Moje BMW: F11 530d
Ja równiez mam to samo na 5 biegu przy puszczaniu gazu ok 110km/h słychac taki dziwny dzwięk. Żadnych wstrząsów itp. Dzisiaj sprawdzilem olej w skrzyni i w dyfrze wszystko ok czyściutki stan ok

PostNapisane: 28 maja 2010, 18:27 
Forumowicz

Moje BMW: F11 530d
I jak tam rozwiązaliscie ten problem? :looka:

PostNapisane: 1 czerwca 2010, 21:07 
Podepnę się pod ten wątek - u mnie w E30 również zaobserwowałem podobną 'usterkę'. Mianowicie, puszczając pedał gazu, przy obrotach od około 2900RPM do mniej więcej 2200RPM, daje się usłyszeć ów dziwny dźwięk.
Czy to może być spowodowane problemami z układem wydechowym? Końcowa część tłumika, ew. środkowa?

Anyway, jestem umówiony do mechanika na wymianę filtrów niedługo, także jak czegoś się od niego dowiem, to dam znać tutaj. ;)

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 00:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E61 535d+
Kod silnika: M57TU TOP
U mnie podobny dźwięk przy odpuszczaniu gazu (trochę jak blow-off w benzyniaku) był powodowany pękniętym łącznikiem elastycznym wydechu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1