Kolego tez z tym wojuje

kolej u mnie na pompe wody gdyz zauwazylem wyciek wokol niej, co do pompy wody to najlepiej bylo by zdemontowac wiatrak na chlodnicy te cala skrzynke wraz z zaluzjami, odkrecasz doslownie 2 srubki odpinasz kostke od wiatraka chlodnicy i ja wyciagasz, oczywiscie po wczesniejszym zdjeciu plastikowych frontowych oslon silnika, drugim sposobem jest lusterko i szczuple rece

zagrzej autko do optymalnej temperatury zgas, zgas dlatego gdzy nie bezpiecznie pchac paluszki w okolice paska - nie chcemy tragedi i zobacz wkladajac lusterko pomiedzy zaluzje a blok silnkia czy nie ma w okolicach pompy wycieku, co do chlodniczki EGR proponuje szybkie zamkniecie obiegu, tzn do termostatu chlodniczki idzie jeden waz z ciecza a z dolu chlodniczki wychodzi 2, zaopatrz sie w cztery plaskowniki sruby, i poprostu scisnij iobydwa weze nimi tak aby nie przepuszczaly plynu do chlodniczki, przejedz sie kilka km i zobacz co sie bedzie dzialo jesli bedzie dalej ubywac to szukaj gdzies dalej, pamietaj jednak ze musisz miec pewnosc ze plyn nie bedzie dostawal sie do chlodniczki pozadnie zacisnij te przewody, aha i najwazniejsze jesli skozystasz z tej rady to po tym jak to zrobisz odkkrec odpowietrznik na termostaccie EGR gdyz jesli bedzie w chlodniczce dalej woda i ona sie zagotuje to w 100 % rozwali Ci plastikowy termostat, poprostu pozwol sie jej wygotowac z otwartym odpowietrznikiem zanim zaczniesz testowac, i przed testem odpowietrz pozadnie uklad i dolej plynu abys wiedzial czy cos sie zmienilo

Mam nadzieje ze sie polapiesz w tym co napisalem, w razie pytan pisz na PW lub zapytaj w tym temacie
Pozdrawiam
Marcin