BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 09:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d Wyciek płynu chłodniczego
PostNapisane: 28 czerwca 2010, 21:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Walczę od jakiegoś czasu z wyciekiem płynu chłodniczego.Ubywa go około 1l na 200km.Na początku ubywało go mało bo koło 0,5l na 1000km.Oleju nie przybywa.Nie ma masła pod korkiem oleju.Silnik pracuje normalnie,ie grzeje się.Węże od chłodnicy po dłuższej trasie robią się twarde.Dzisiaj po 2 godz od zgaszenia auta odkręciłem korek to wywaliło trochę płynu ( wody bo przy takich wyciekach nie wyrobił bym na płyn :mad: ) Poziom przy zgaszonym silniku był pod sam korek,ale jak odpaliłem silnik i ugniatałem węże, to poziom opadł poniżej min. Dolałem go i będzie ok na następne 200km :/ Korek od zbiorniczka wymieniony na nowy. Za cholerę nie mogę zlokalizować wycieku.Gdzie najczęściej się zdarzają?Może zastosować uszczelniacz do chłodnic?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 320D Wyciek płynu chłodniczego
PostNapisane: 29 czerwca 2010, 00:26 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
Kolego ...smutna sprawa :rozpacz:
Uszczelka pod głowicą ,lub głowica .Może być również chłodniczka spalin od EGR.
I ostatniego Ci życzę.

Pozdrawiam Krzysiek

Tytuł: Re: [E46] 320d Wyciek płynu chłodniczego
PostNapisane: 29 czerwca 2010, 16:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
ROGER-NYSA Tylko,że ja walczę z tym już 4 miesiące i zrobiłem przez ten czas około 8 tys. km.Czy jakby to miała być uszczelka to nie wydmuchałoby jej do końca? Auto nic nie kopci ,ma moc,odpala bez problemu.A czy może wyciekać przez pompę wody?Jak ją sprawdzić?Tylko czy przez pompę węże robiłyby się twarde?A tą chłodniczkę jak można sprawdzić?

Tytuł: Re: [E46] 320d Wyciek płynu chłodniczego
PostNapisane: 29 czerwca 2010, 22:49 
Forumowicz

Moje BMW: 320 D 136hp
Kolego tez z tym wojuje ;) kolej u mnie na pompe wody gdyz zauwazylem wyciek wokol niej, co do pompy wody to najlepiej bylo by zdemontowac wiatrak na chlodnicy te cala skrzynke wraz z zaluzjami, odkrecasz doslownie 2 srubki odpinasz kostke od wiatraka chlodnicy i ja wyciagasz, oczywiscie po wczesniejszym zdjeciu plastikowych frontowych oslon silnika, drugim sposobem jest lusterko i szczuple rece ;) zagrzej autko do optymalnej temperatury zgas, zgas dlatego gdzy nie bezpiecznie pchac paluszki w okolice paska - nie chcemy tragedi i zobacz wkladajac lusterko pomiedzy zaluzje a blok silnkia czy nie ma w okolicach pompy wycieku, co do chlodniczki EGR proponuje szybkie zamkniecie obiegu, tzn do termostatu chlodniczki idzie jeden waz z ciecza a z dolu chlodniczki wychodzi 2, zaopatrz sie w cztery plaskowniki sruby, i poprostu scisnij iobydwa weze nimi tak aby nie przepuszczaly plynu do chlodniczki, przejedz sie kilka km i zobacz co sie bedzie dzialo jesli bedzie dalej ubywac to szukaj gdzies dalej, pamietaj jednak ze musisz miec pewnosc ze plyn nie bedzie dostawal sie do chlodniczki pozadnie zacisnij te przewody, aha i najwazniejsze jesli skozystasz z tej rady to po tym jak to zrobisz odkkrec odpowietrznik na termostaccie EGR gdyz jesli bedzie w chlodniczce dalej woda i ona sie zagotuje to w 100 % rozwali Ci plastikowy termostat, poprostu pozwol sie jej wygotowac z otwartym odpowietrznikiem zanim zaczniesz testowac, i przed testem odpowietrz pozadnie uklad i dolej plynu abys wiedzial czy cos sie zmienilo :)

Mam nadzieje ze sie polapiesz w tym co napisalem, w razie pytan pisz na PW lub zapytaj w tym temacie

Pozdrawiam
Marcin

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1