Witam serdecznie.
Pisze do Was z prosba o pomoc. Mam E46 316ti Compact'a

Mam dwie usterki, ktore chcialbym rozwiazac. Z jedna borykam sie juz dluuugo, druga natomiast stala sie od niedawna. Opisze dokladnie co i jak sie dzieje i prosze Was o pomoc (przypuszczalne wnioski) - moze ktos mial podobny przypadek w swoim aucie.
1. Problem jest juz od dawna. Objawy wystepujace sa nastepujace:
- przy ruszaniu na jedynce czasem jak dam gaz i puszczam sprzeglo to auto normalnie rusza, ale szarpie jakby sie tarcza sprzegla slizgala czy co (to takie moje przypuszczalne wnioski),
- jade wciskam sprzeglo i zmieniam sobie biegi np z 3 na 4 i 4 na 3, przy zmianie slychac jak cos telepie moze w skrzyni,
- ruszam i jade i potem tak szybko puszcam sprzeglo wciskam gaz i tak kilka razy sobie robie to slysze wlasnie jakies stuki czy to w skrzynki gdzies czy co....
Tak to sprawdzalem i caly czas sie domyslam co to moze byc. Moze mial ktos podobny przypadek albo nasuwaja sie jakies wnioski.
2. Drugi problem jest od niedawna. Tez myslalem co to moze byc, ale dzisiaj postanowilem cos sprawdzic.
Stoje autem na parkingu wychodze z auta, otwieram dzwi np od kierowcy i lapie na gore auta i pcham, kolysze autem. Przy kolysaniu slychac takie "puk puk" cos stuka. Nie wiem co to moze byc. Podcza sjazdy autem nawet na jakies lekko nierownej jezdki slychac co jakis czas takie lekkie stuki. Czy moze cos sie poluzowalo gdzies czy co. Amortyzatory raczej to nie sa, poniewaz podnioslem maske i sie wsluchalem i to nie to.
Bardzo prosze o rady. Chcialbym bardzo rozwiazac te dwa problemy.
Dziekuje