BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 sierpnia 2025, 11:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Silnik gaśnie, przerywa
PostNapisane: 28 lipca 2010, 10:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M54B22
Witam,
W moim 528 i e39 benzyna, manual jakiś miesiąc temu pojawiły się problemy. Auto zaczęło gasnąć podczas jazdy. Podczas próby odpalania silnik kręci, ale nie załapuje. Taka przerwa trwa od kilku minut do kilku godzin.Podjechałem na kompa, okazało się że padł czujnik położenia wału. Wymieniłem na nowy Siemens (prawie oryginał, prawie bo logo BMW było zatarte), przy okazji wymieniłem świece na NGK. Auto przestało gasnąć, ale pojawiło się szarpanie podczas przyspiesznia, tak w zakresie do 2,5 tyś obr. Powyżej tych obrotów było dobrze. Silnik pracuje równo, nie ma żadnego spadku mocy. Po jakimś tygodniu problem wrócił, tzn auto znów zaczęło gasnąć. Tym razem komputer nie wykazał żadnych błędów. Została sprawdzona pompka paliwa, ciśnienie paliwa stabilne. Czujnik położenia wałka rozrządu podmieniony na inny (miał być sprawny) i dalej to samo. Pomyśleliśmy, że to może sterownik silnika. Zaglądamy do puchy, sterownik nie był na swoim miejscu tylko był położony na stycznikach a nie włożony w kieszeń. Poza tym na wygląd wszystko z nim ok, suchy, czysty, brak widocznych uszkodzeń. Po zmontowaniu wszystkiego, sprawdzamy jeszcze raz na kompie i pojawił się błąd: brak napięcia zastacyjkowego. Prawdopodobnie kostka stacyjki jest uszkodzona. Auto przestało jednak gasnąć, choć szarpanie pozostało. Podmieniłem kostkę stacyjki na inną, ale już nie zdążyłem sprawdzić napięć, bo diagnosta i mechanik pojechali na wakacje ( nie razem). Auto, prócz szarpania jeździło normalnie do wczoraj, bo znów zaczęło gasnąć. Sprawdziłem, gdy nie odpala to nie ma iskry na świecach, jakby odcięcie zapłonu. Moi mechanicy są jeszcze na urlopach a ja potrzebuję auto.
Macie jakieś pomysły, sugestie? Co to może być? Sterownik silnika czy wadliwy (nowy) czujnik położenia wału, czy jeszcze coś innego?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Silnik gaśnie, przerywa
PostNapisane: 8 sierpnia 2010, 21:14 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B25TU
Kolego jeśli sterownik byl nie na miejscu znaczy to tyle ze ktos juz mial ten problem i tam grzebal.Czujnika walu bym sie nie czepial.Wyglada to na problemy z immobilaiserem i modułem sterujacym silnikiem.Jesli masz mozliwosc zamontowac modul w komplecie ze stacyjka od sprawdzonego autka to tak sprobuj.

Tytuł: Re: [E39] Silnik gaśnie, przerywa
PostNapisane: 9 sierpnia 2010, 11:18 
Forumowicz

Moje BMW: E 39 / E 38 / E90
Kod silnika: N46b20b
Immo szwankuje.Objaw taki sam jak wyłączamy immo (kts/inpa) Na jakim kompie byłeś? Inpą da się chyba posprawdzać to bardziej dokładnie ze strony komputera.

- n45
- n62
- m54

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1