BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 23:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] M52TUB20 problem z przepustnica i trybem awaryjnym
PostNapisane: 13 lutego 2013, 08:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 8#p1461168
Witam mam problem czytałem przeróżne tematy na forach ale niestety żaden z tematów nie rozwiązał mojego problemu.
Problem w moim aucie polega na tym ze od jakiegoś czasu auto zaczeło przełączać sie w tryb awaryjny pierwszym razem jadąc autostradą podczas ulewy okolo 160km/h włączył sie tryb awaryjny (kontrolka EML i ASC) auto straciło moc i zaczęło hamować silnikiem do 120km/h . Po zjechaniu na pas awayjny, zgaszeniu i ponownym odpaleniu kontrolki ciagle swiecily a po wciśnięciu gazu do spodu auto wkręcało sie do 2000-2500 czasem 3000 obrotow/min.
Następnego dnia czytałem rożne tematy na forach i ktoś polecił wyczyszczenie przepustnicy , wiec zabrałem sie za to , wymontowałem i wyczyściłem dokładnie pędzelkiem i preparatem do czyszczenia hamulców, przepustnica o dziwo nie była bardzo zabrudzona i działała normalnie.
Po zamontowaniu spowrotem auto trochę falowało na obrotach ale tylko na pierwszych 50 km ,problem pojawił sie po przejechaniu 100km ponownie auto przełączyło sie w tryb awaryjny tylko teraz z kolei w "miarę" normalnie przyspieszało ale maksymalnie do 95km/h ,mozna normlanie jechac jedynie jak zgasi sie auto i odpali po minimum 15 sek kontrolki gasna i auto jedzie normalnie przez jakis czas. I takie objawy auto ma do dzisiejszego dnia czasem potrafi przez 2 dni byc spokoj a czasem co 10 km wyskakuje .

Inpa przedstawia takie błędy:
109 Motor Throttle Valve Pulse Width not plausible(przy samym tym bledzie swieci sie kontrolka check engine)
119 signal throttle valve potentiometer

Chcialbym sie upewnic czy napewno wymiana przepustnicy pomoze bo z tego co wiem nie jest rozbieralna wiec jedynie wymiana na uzywaną wchodzi w gre , tylko zeby nie kupic w takim samym stanie .
Tryb awaryjny teraz w zimę troche przeszkadza bo bez kontroli trakcji utrudnia trochę jazde

Pozdrawiam i bardzo dziekuje za odpowiedzi

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] M52TUB20 problem z przepustnica i trybem awaryjnym
PostNapisane: 13 lutego 2013, 09:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 525iaT, E46 325
Kod silnika: M54B25
O ile się orientuje to błąd, który masz to czujnik położenia przepustnicy. Nie wiem natomiast, czy jest on wymienny, czy trzeba całą przepustnicę.

E46 323i --> SPRZEDANY

E36 316i Compact --> SPRZEDANY

E36 320i Coupe --> SPRZEDANY

PostNapisane: 13 lutego 2013, 15:52 
Pierwsze kroki

Zdaje mi sie se jest nierozbieralna wiec chyba będzie trzeba wymienić cała przepustnice tylko ciekaw jestem czemu czasem działa dobrze a czasem co chwile wyskakuja błędy.

PostNapisane: 13 lutego 2013, 16:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Wymiana przepustnicy na pewno pomoże-tylko to "na pewno" dotyczy wymiany na nową, nie używkę-to już loteria.
Nowa znów jest DRRROOGA!.
Rozebrać to się trochę da. Z jednej i drugiej strony przepustnicy są po 2 potencjometry i któryś-eś jest winien tych błędów.
Sam przeszedłem podobne zachowania silnika związane właśnie z przepustnicą typu "MDK"-taka jest w moim i pewnie Twoim.
To jest ostrożna dłubanka, płukanka(potencjometrów) i przesmarowanie(popryskanie ich przez szczeliny-bezpośredniego dostępu nie ma) odpowiednim środkiem. To jest "robótka" jak się ma warunki-garaż, trochę narzędzi i cierpliwości.
Szukaj pewnej na 200% używki, chyba że mas kasę.
Polerowanie tzw. motyla przepusnicy i jej gardzieli, smarowanie ośki, pryskanie w szczeliny z zewnątrz nic nie daje-wyjmowałem i robiłem to 3 razy. Wreszczcie gdy już przez przepustnicę-"humory" któregoś potencjometru ledwie odpaliłem silnik i ledwie dojechałem do domu, wkurzyłem się i "poszedłem na całość"-trochę ją porozbierałem z obu stron i się poprzyglądałem i zrobiłem to co wcześniej napisałem.

PostNapisane: 14 lutego 2013, 11:22 
Pierwsze kroki

dziekuje za odpowiedz u mnie podobnie zalezy wszystko od "humoru" przeputnicy raz 2 dni przerwy a raz nie zdarze do sklepu dojechac :/w piątek mam jechac odebrac uzywana przepustnice i z tego co mowi sprzedający jest "1000% sprawna" wiec trzeba trzymac kciuki A przed odebraniem przeputnicy musze zrobic 900 km do domu /

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1