BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 sierpnia 2025, 21:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Nietypowy problem.
PostNapisane: 11 grudnia 2009, 21:26 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
Witam!
Mam nietypowy problem! Mianowicie mam przekręcony gwint korka spustu oleju w misie olejowej, zawsze wymieniałem olej u mechanika dziś postanowiłem sam wymienić. Korek był wilgotny od oleju i nie potrzeba było siły, aby go odkręcić. Pewnie roztropny mechanik załatwił mnie tak na cacy. Zlałem olej zmieniłem filtr oleju po czym wkręciłem korek i chciałem dociągnąć go kluczem jednak jedynie delikatnie da się go dociągnąć mocniejszy manewr i korek kreci się do okoła wsadziłem grubszą podkładkę w miarę możliwości go dokręciłem i zalałem olej zapewne będzie sączył się . Panowie macie jakiś pomysł co z tym można byłoby zrobić?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Nietypowy problem.
PostNapisane: 11 grudnia 2009, 22:19 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Na początek spróbuj wynienic na nową sróbę ( korek ) od spuszczania oleju. W ASO dostaniesz bez problemu. Może to coś pomoże jeżeli to gwint na niej jest zjechany. Możesz też spróbowac przegwintowac na nowo gwint w nisce olejowej tzn. poprawic gwint takim samym gwintownikiem jaki jest oryginalny. Są jeszcze inne sposoby naprawy ( tulejkowanie lub nacięcie nowego gwintu o rozmiar większego ) ale to raczej w jakims zakładzie znającym sie na robocie. Masz jeszcze możliwośc zakupu nowej miski olejowej ale to większy wydatek.

PostNapisane: 11 grudnia 2009, 23:31 
Forumowicz

Spróbuję tą najprostrzą metodę podaną przez Ciebie, mianowicie poprawa gwintu w misce takim samym gwintownikiem i kupno nowego korka w ASO. Dziękuję za radę. :)

PostNapisane: 12 grudnia 2009, 14:41 
Pierwsze kroki

jak to nic nie da bo gwint jest zerwany w misce, mozesz zakrecic korek na konopi lub teflonie hydraulicznym sposobem kolega mial to samo w golfie i konopia zlikwidowala problem ;)

PostNapisane: 12 grudnia 2009, 16:20 
Forumowicz

jarek4 napisał(a):
jak to nic nie da bo gwint jest zerwany w misce, mozesz zakrecic korek na konopi lub teflonie hydraulicznym sposobem kolega mial to samo w golfie i konopia zlikwidowala problem ;)

Dokładnie zajechałem do ASO opowiedziałem problem no i oczywiście taki numer nic nie da..:/ Naprawa w ASO dopiero za 2 tyg trochę długo bo po prosyu kapie z korka..:( więc kupiłem drugi korek od WV z gwintem M14x1,5 ten seryjny z BMW ma 12x1,5 kupiłem również gwintownik wewnętrzny o takim nacięciu gwintu spuściłem olej przegwintowałem otwór wkręciłem nowy korek zalałem olej i myślę że problem cieknącego korka zażegnany.. :hurra:

PostNapisane: 12 grudnia 2009, 19:47 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
karamba_5 - zuch chłopak.
Napisz jak poradziłeś sobie z opiłkami przy gwintowaniu? Odkręcałeś miskę olejową czy jakoś wybrałeś opiłki które zostały w misce?

PostNapisane: 30 lipca 2010, 08:19 
Forumowicz

Vanduch napisał(a):
karamba_5 - zuch chłopak.
Napisz jak poradziłeś sobie z opiłkami przy gwintowaniu? Odkręcałeś miskę olejową czy jakoś wybrałeś opiłki które zostały w misce?

Co do opiłków zrobiłem tak.. nie do końca spóściłem olej zostawiłem troszkę go w misce przy gwintowaniu delikatnie ciekł co pomagało w łatwiejszym wkręcaniu gwintownika po wykręceniu gwintownika wraz z pozostałą resztką oleju w misce opiłki wypłyneły..:)

PostNapisane: 30 lipca 2010, 08:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e61
Kod silnika: m57tu
Jesli to tylko kwestia gwintu, ja mialem poważniejszy problem. Tydzień po zalozeniu swieżutkiej i pięknej nowej miski, kamień uderzył gdzieś w okolicy korka i pojawiło sie pękniecie w mice na gwincie, :( miska do spawania, ale to nie było już to samo. przed spawaniem w ciagu 30 min spuścił cały olej i nie szło dokręcić korka bo się obracał.

Obrazek

PostNapisane: 30 lipca 2010, 09:31 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
karamba_5: tego korka nie da się dokręcić na siłę i obawiam się, że narobiłeś sobie niepotrzebnie roboty. Nie wiem czy próbowałeś go dokręcać i nie czuleś oporu i na tej podstawie doszedłeś do wniosku że gwint jest zerwany czy faktycznie kręciłeś nim w kółko. Jak kręciłeś w kółko bez efektu to masz rację, jeżeli próbowałeś tylko dociągnąc to tak ma być, je stary korek przy wymianie oleju zerwałem bo też mi się wydawało że jeszce jest niedokręcony. Nowy założyłem i dokręciłem o pół obrotu od momentu jak już złapał. Korek ma w środku otwór i chyba jest specjalnie tak zrobiony, że jak się zerwie to go łatwo wykręcić.

PostNapisane: 30 lipca 2010, 11:20 
Forumowicz

BaX napisał(a):
karamba_5: tego korka nie da się dokręcić na siłę i obawiam się, że narobiłeś sobie niepotrzebnie roboty. Nie wiem czy próbowałeś go dokręcać i nie czuleś oporu i na tej podstawie doszedłeś do wniosku że gwint jest zerwany czy faktycznie kręciłeś nim w kółko. Jak kręciłeś w kółko bez efektu to masz rację, jeżeli próbowałeś tylko dociągnąc to tak ma być, je stary korek przy wymianie oleju zerwałem bo też mi się wydawało że jeszce jest niedokręcony. Nowy założyłem i dokręciłem o pół obrotu od momentu jak już złapał. Korek ma w środku otwór i chyba jest specjalnie tak zrobiony, że jak się zerwie to go łatwo wykręcić.

W sumie nie pomyślałem o tym i nie próbowałem być może masz rację, ale dokręcałem, dokręcałem i miałem wrażenie, że jednak nie da rady go dokrecić więc zastosowałem porady kolegów nagwintowałem więkrzy o rozmiar gwint wkręciłem większy korek i jest ok. Na tamtym korku gdy olej był jeszcze dość nowy mniej kapało z czasem gdy stawał się bardziej przepracowany kapało bardziej plama w garażu rosła. :/

PostNapisane: 30 lipca 2010, 13:30 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
karamba_5 napisał(a):
W sumie nie pomyślałem o tym i nie próbowałem być może masz rację, ale dokręcałem, dokręcałem i miałem wrażenie, że jednak nie da rady go dokrecić/

Pewnie byś ją w końcu urwał jak ja. Pod ten stary korek dałeś nową miedzianą podkładke bo ona się deformuje i dlatego mogło ciec?

PostNapisane: 5 sierpnia 2010, 09:48 
Forumowicz

Pewnie byś ją w końcu urwał jak ja. Pod ten stary korek dałeś nową miedzianą podkładke bo ona się deformuje i dlatego mogło ciec?[/quote]

Tak podkladkę dałem nową, teraz mam nowy korek z większym gwintem od VW i większą podkladkę którą muszę teraz dobierać i kupywać oddzielnie przy każdej wymianie tą standardową dają do każdego filtra oleju no cóż ale przynajmniej już teraz nie cieknie olej co mnie bradzo irytowało

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1