BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 sierpnia 2025, 21:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Nie działające sygnalizacje: kierunkowskazow, swiatel
PostNapisane: 9 sierpnia 2010, 09:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 323Ci
Witam na wstepie..

mam wielki problem..od tygodnia mam autko e46 323Ci 2000r i generalnie wszystko fajnie i pieknie chodzilo..jednak wczoraj siadlem do auta i byl taki problem ze po wrzuceniu kierunkowskazow poczatkowo dzialalo na zegarach to powiadamianie itp jednak z kazda chwila zaczelo sie albo wieszac ze wylaczylem kierunek a on dalej mrugal a z czasem przestal, kontrolki od przeciwmgielnych przod/tylm kontrolka dlugich swiatel to samo, nawet clima przestala chyba chlodzic mimo iz pokazywlo ze chodzi..jedyne co to ze te funkcje chodzily tzn jak wrzuce kierunek to nic nie widac na zegarach ani nie slychac a jednak kierunkowskazy mrugaja..z reszsta tak samo jest..wczoraj kombinowalem juz i znalazlem jakis spalony bezpiecznik 15a, wlozylem go i ku mojej radosci wrocilo wszystko do normy..dzisiaj wstalem i znowu powtorka czyli nie chodzi..a sie okazuje ze owy bezpiecznik ktory wczoraj wymienilem dziala..co to moze byc??ma ktos jakies pomysly..chyba to z wilgocia nie ma nic wspolnego co?rozbieralem plastik pod maska gdzie jest komp i tam sucho..pomocy!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Nie działające sygnalizacje: kierunkowskazow, swiatel
PostNapisane: 9 sierpnia 2010, 09:16 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Ja bym auto postawił na kompa. Skoro masz je dopiero tydzień,to pewnie jeszcze tego nie robiles,a przy okazji dowiesz się,czy nie ma innych błędów..

PostNapisane: 9 sierpnia 2010, 10:17 
Pierwsze kroki

w poblizu 100km nie bardzo mam gdzie podjechac..mysle wiec zeby sam zakupic jakies kabelek obdII, kumpel swojego passata tak obsluguje wiec mam nadzieje ze i tu nie bedzie problemow...
jednak myslalem ze moze ktos ma jakies pomysly co i jak ?

PostNapisane: 9 sierpnia 2010, 22:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: m47n
Miałem to samo w 320 d trochę ponad miesiąc temu. Pomogło odpięcie akumulatora dosłownie na minutę. Do dziś wszystko jest ok, więc może i tobie to pomoże. Oczywiście trzeba odpiąć jedną klamrę zgodnie z instrukcją odpinania aku. Pozdr.

PostNapisane: 9 sierpnia 2010, 22:38 
Pierwsze kroki

zaraz chyba pojdę to sprawdzic:)..instrukcja odpinania aku tzn?najpierw minusik pozniej plus czy ocb?

myslalem tez nad tym czy w tym aucie niema czegos takiego jak modul komfortu jak w vagowskich autach??
jutro dodatkowo biore kabel od kumpla(i tu pytanie czy obdII to obdII i normalnie tak samo sie tym kablem podepne i bedzie dzialal w bmw jak u niego w passacie?pracujac tylko na innym programie itp??) i bede walczyl moze cos wymysle..dzieki za podpowiedz!

PostNapisane: 10 sierpnia 2010, 09:07 
Pierwsze kroki

Tak. U mnie pomogło odpięcie tylko klamry minusowej na ok. minutę. Plusowej nawet nie odkręcałem. Do dziś wszystko działa jak należy więc może i tobie to pomoże. Daj znać czy i jak rozwiązałeś problem, może komuś się jeszcze przyda.

PostNapisane: 10 sierpnia 2010, 09:55 
Pierwsze kroki

niestety, odpialem aku calkowicie na jakies 15-20minut i dalej to samo..dzis bede mial kabel OBDII moze cos zdzialam z diagnoza pod carsoftem..

podejrzewam modul komfortu bo sa szczegoly ale duzo rzeczy nie dziala..m.in zauwarzylem ze przy otwartych drzwiach nie wyswietla tego wogole na zegarach tego.miniaturka autka wogole sie nie wyswietla..

ktos wie gdzie znajduje sie modul komfortu?

PostNapisane: 10 sierpnia 2010, 11:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Krystian napisał(a):
niestety, odpialem aku calkowicie na jakies 15-20minut i dalej to samo..dzis bede mial kabel OBDII moze cos zdzialam z diagnoza pod carsoftem..

podejrzewam modul komfortu bo sa szczegoly ale duzo rzeczy nie dziala..m.in zauwarzylem ze przy otwartych drzwiach nie wyswietla tego wogole na zegarach tego.miniaturka autka wogole sie nie wyswietla..

Kolego miałem dokładnie ten sam problem co ty i winowajcą nie jest moduł komfotu tylko moduł świateł, po jego wymianie wszystko wrociło do normy.

PostNapisane: 10 sierpnia 2010, 12:14 
Pierwsze kroki

guzior napisał(a):
Krystian napisał(a):

Kolego miałem dokładnie ten sam problem co ty i winowajcą nie jest moduł komfotu tylko moduł świateł, po jego wymianie wszystko wrociło do normy.

i tez tyle rzeczy nie dzialalo?bo u mnie nie sygnalizuje kierunkow, swiatel dlugich, halogenow przeciwmgielnych przod/tyl, kierunki przy zamykaniu pilotem, autko sie nie wyswietla na zegarach, klimy chyba tez nie zalacza bo nie chlodzi jak powinna mimo iz niby zalaczona, no i na koncu w siedzeniu jak sie chce pamiec ustawic to przycisk "m' powinien swiecic a nie swieci.. sorki ze tak pytam ale niechce wszystko wymieniac a dziwne ze modul swiatla az tyle obsluguje ale jak miales to samo to pewnie tak jest?

PostNapisane: 10 sierpnia 2010, 12:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Tak dokładnie to wszystko mi warjowało.

PostNapisane: 10 sierpnia 2010, 12:25 
Pierwsze kroki

super, tzn nie super ze sie tak dzieje ale za pomoc :) :padam:

PostNapisane: 10 sierpnia 2010, 12:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320
Kolego zaczął bym od odkręcenia zegarów które trzymają się na dwóch śrubkach a następnie delikatnie wyciągając je :) ...Podłączone są dwie kostki,odepnij je na 20s a następnie załóż z powrotem i sprawdź wszystko wróciło do normy...Rozumiem że wszystko ci działa tylko nie wyświetla na desce....drogowe,kierunki,drzwi są otwarte a pokazuje że zamknięte itp :)

PostNapisane: 10 sierpnia 2010, 12:34 
Pierwsze kroki

O ile to może Tobie pomóc to u mnie było podobnie. Nie działała na pewno klima, wskaźnik włączenie świateł długich, kontrolki kierunkowskazów, chyba kontroli świateł przeciwmgielnych i być może czerwona kontrolka otwarcia samochodu, a być może coś jeszcze.
Wszystko to działało jak robiło się test 2 - test zegarów. Może sprawdź jak jest u Ciebie.
Dzień przed awarią odłączałem kierunkowskazy i naprawiałem urwany kabelek od światła przeciwmgielnego tylnego. Robiłem to bez odłączanie aku przy włączonym radiu i być może to spowodowało awarię.
Powodzenia.

PostNapisane: 10 sierpnia 2010, 12:34 
Pierwsze kroki

Dużo rzeczy można zrobić samemu bez KOMPA tylko trzeba troszkę poczytać i mieć zegarek na ręku.... :hyhy:

PostNapisane: 10 sierpnia 2010, 13:13 
Pierwsze kroki

franz83 napisał(a):
Kolego zaczął bym od odkręcenia zegarów które trzymają się na dwóch śrubkach a następnie delikatnie wyciągając je ...Podłączone są dwie kostki,odepnij je na 20s a następnie załóż z powrotem i sprawdź wszystko wróciło do normy...Rozumiem że wszystko ci działa tylko nie wyświetla na desce....drogowe,kierunki,drzwi są otwarte a pokazuje że zamknięte itp

zegary chodza, bo wlasnie robiac test 2 wszystko dziala. a drzwi wogole nic nie pokazuja bo nawet autka nie podswietla,dodatkowo ta klima tak jak kolega nizej opisal

szymon735 napisał(a):
O ile to może Tobie pomóc to u mnie było podobnie. Nie działała na pewno klima, wskaźnik włączenie świateł długich, kontrolki kierunkowskazów, chyba kontroli świateł przeciwmgielnych i być może czerwona kontrolka otwarcia samochodu, a być może coś jeszcze.
Wszystko to działało jak robiło się test 2 - test zegarów. Może sprawdź jak jest u Ciebie.
Dzień przed awarią odłączałem kierunkowskazy i naprawiałem urwany kabelek od światła przeciwmgielnego tylnego. Robiłem to bez odłączanie aku przy włączonym radiu i być może to spowodowało awarię.
Powodzenia.

no identyczne objawy ja mam-na czym stanelo u Ciebie?naprawiles?

PostNapisane: 10 sierpnia 2010, 13:25 
Pierwsze kroki

j.w. tylko odpięcie jednej klamry akumulatora "-". Od miesiąca bez problemów.

PostNapisane: 10 sierpnia 2010, 14:51 
Pierwsze kroki

Zegary ci chodzić będą...Wyjęcie zegarów to zaledwie 5 min... ;) ;)

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 20:24 
Pierwsze kroki

czeski film..nie wiadomo jak samo sie naprawilo..co mnie oczywiscie nie cieszy..pozyczylem dzisiaj interfejs od kumpla co ma warsztat.udalo sie polaczyc przez program firmowy tego interfejsu s-tech..cos tam pokazalo i jakis blad..tylko pospieszylem sie i go skasowalem a zapomnialem jaki kod to bym odczytal bo juz sie nie pojawil...szukam lepszego programu bo carsoft sie nie chcial polaczyc jakos :/ mam win 7

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1