Witam mam BMW E39 523i 98r wersja ang. Ostatnio borykam się z problem falujących obrotów podczas zmiany biegów. Wiem, że było dużo tematów na forum na ten temat ale mój problem jest dosyć specyficzny. Mianowicie przy każdej zmianie biegu po wyżej 30km/h gdy wciskam sprzęgło żeby zmienić bieg obroty silnika zamiast opadać to rosną o jakieś 500 obr i utrzymują się takim samym poziomie obrotów jak przy zmianie biegu (min. 1600 obr.) Jak zauważyłem problem występuje tylko powyżej 30 km/h, czyli jadąc spokojnie i zmieniając bieg z 1 na 2 jest ok, potem z równomiernym leciutkim gazem rozpędzamy auto i gdy wskazówka prędkościomierza wchodzi na 30km/h, a obrotomierz na około 1,5tys.obr czuć lekkie szarpniecie i wtedy pojawia się ten problem. Co ciekawe,przekraczając 80km/h problem z powrotem znika. Zauważyłem jeszcze ze jeśli wcisnę sprzęgło i przegazuję auto do ok 6000 obr. to problem znika na chwilkę. Ktoś na forum radził żeby na zapalonym silniku popsikać np plakiem w okolicach dolotów powietrza żeby sprawdzić czy silnik nie dostaje lewego powietrza ale to nie przyniosło efektu. Byłem na komputerze ale ten nie pokazał żadnych błędów.
|