BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E65] Nierówna praca silnika
PostNapisane: 27 października 2010, 19:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e65
Kod silnika: m62
Witam jestem posiadaczem e65 4,4 benz na wolnych obrotach nierówno pracuje (bucha z rury wydechowej) wymieniłem cewki,świece,pod względem elektroniki 3 mechaników stwierdziło że jest ok nie wiem co może jeszcze byc ciśnienie w cylindrach 12 do 13 atmosfer czekam może ktoś miał taki przypadek czy jest sens wgrać nowego softa pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E65] Nierówna praca silnika
PostNapisane: 27 października 2010, 21:04 
Forumowicz

wlej jaki dobry srodek na czyszczenie wtryskow jezeli wszysko inne masz sprawne i nalej jakiegos dobrego paliwa pojezdzij troche zeby przeszlo wszysko i zobaczysz co sie dzieje moze ktorys leje a swiece wymieniales ??

PostNapisane: 28 października 2010, 16:26 
Pierwsze kroki

swistak240 napisał(a):
wlej jaki dobry srodek na czyszczenie wtryskow jezeli wszysko inne masz sprawne i nalej jakiegos dobrego paliwa pojezdzij troche zeby przeszlo wszysko i zobaczysz co sie dzieje moze ktorys leje a swiece wymieniales ??

wtryski były czyszczone ,a nawet zamieniłem pózniej inną listwe wtryskową od kolegi i to samo ,czasami auto jak ma na wolnych 700obrotó to wydaje mi się jakby było lepiej ,ale póżniej jak wracają na 500 jest to samo,nie wiem jakie powinny byc obroty silnika na wolnych ja mam raz 500 a raz 700 pozdro

PostNapisane: 28 października 2010, 18:19 
Forumowicz

a masz mozliwosc podlozenia innego czujnika polozenia walu itp nie zawsze cos co jest sprawne pod kompem jest sprawne w realu moze nie wywalac b;ledu a bedzie kiszka moze inaczej na zimnym to tez sie tak dzieje wez spryskiwacz do wody i spryskiwaj polaczenia czujnikow elektrycznych pod maska poruszaj wiazka moze gdziej jest przerwa sciagnij cewki i zobacz czy czasem nie ma na jakiejs bialego sladu jak iskra przeskakuje przez ta gume izolacje robi taki bialy osad sprawdz mase na silnik jak masz dostep do manomeru to podlacz go przed regulatorem cisnienia paliwa i patrz czy czasem nie spada wiecej pomyslow jak na razie nie mam

PostNapisane: 28 października 2010, 19:27 
Pierwsze kroki

swistak240 napisał(a):
a masz mozliwosc podlozenia innego czujnika polozenia walu itp nie zawsze cos co jest sprawne pod kompem jest sprawne w realu moze nie wywalac b;ledu a bedzie kiszka moze inaczej na zimnym to tez sie tak dzieje wez spryskiwacz do wody i spryskiwaj polaczenia czujnikow elektrycznych pod maska poruszaj wiazka moze gdziej jest przerwa sciagnij cewki i zobacz czy czasem nie ma na jakiejs bialego sladu jak iskra przeskakuje przez ta gume izolacje robi taki bialy osad sprawdz mase na silnik jak masz dostep do manomeru to podlacz go przed regulatorem cisnienia paliwa i patrz czy czasem nie spada wiecej pomyslow jak na razie nie mam

cewki założyłem z boscha wszystkie nowe ,ciśnienie paliwa 4 atmosfery ,zastanawiam się na nowym softem auto jest z 2002roku a podobno do 2004 był jakiś problem z elektroniką pozdrawiam

PostNapisane: 30 października 2010, 14:15 
Forumowicz

przemek 1977 napisał(a):
Witam jestem posiadaczem e65 4,4 benz na wolnych obrotach nierówno pracuje (bucha z rury wydechowej) wymieniłem cewki,świece,pod względem elektroniki 3 mechaników stwierdziło że jest ok nie wiem co może jeszcze byc ciśnienie w cylindrach 12 do 13 atmosfer czekam może ktoś miał taki przypadek czy jest sens wgrać nowego softa pozdrawiam

a lewego powietrza nie ma?

PostNapisane: 30 października 2010, 16:59 
Pierwsze kroki

michael napisał(a):
przemek 1977 napisał(a):

a lewego powietrza nie ma?

membramy odpowietrzające silnik są nowe

PostNapisane: 4 listopada 2010, 22:10 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E65 735i
Kod silnika: N62
przemek 1977 napisał(a):
...na wolnych ja mam raz 500 a raz 700 pozdro

Witam, czy rozwiazałeś już problem obrotów, nierównej pracy?

Napisze, że u mnie jest podobnie raz jest ok 500, a raz więcej gdzieś ok 700 na oko. Auto jeździ normalnie w tej chwili, nie ma błędów na silniku. Jednak też wydaje mi się, że obroty na wolnych przy zatrzymaniu auta powinny być stałe, zawsze tyle samo.

PostNapisane: 5 listopada 2010, 12:52 
Pierwsze kroki

Martin7 napisał(a):
przemek 1977 napisał(a):
...na wolnych ja mam raz 500 a raz 700 pozdro

Witam, czy rozwiazałeś już problem obrotów, nierównej pracy?

Napisze, że u mnie jest podobnie raz jest ok 500, a raz więcej gdzieś ok 700 na oko. Auto jeździ normalnie w tej chwili, nie ma błędów na silniku. Jednak też wydaje mi się, że obroty na wolnych przy zatrzymaniu auta powinny być stałe, zawsze tyle samo.

problem nierównej pracy silnika nadal istnieje ,ale w poniedziałek jadę na wgranie nowego softu także odpisze czy coś pomogło

PostNapisane: 5 listopada 2010, 13:22 
Poszukaj zanim zapytasz

Ok, czekam na info jak z Twoim problemem i jak wizyta w ASO, u mnie po skasowaniu wszystkich ustawień/adaptacji obroty są stałe na oko wskaźnik stoi na wolnych zawsze na 500, od 2 dni obserwuje.

Dodam, że wcześniej miałem problem z modułem valvetronica, który został wymieniony dlatego po wymianie kasowałem zapamiętane ustawienia.

PostNapisane: 6 listopada 2010, 23:29 
witam jestem nowym uczestnikiem forum i posiadaczem 730d 2005r i od jakiegos czasu mam podobny problem co w temacie ale moj problem polega na tym ze wsiadajac z rana i odpalajac jestem strasznie zawiedziony mianowicie silnik do puki nie zlapie troszke temperatury szarpie i chodzi bardzo nie rowno a nawet potrafi zgasnac przeanalizowalem troche waszych postow i wymienilem czujnik temp. silnika,czujnik rozrzadu,czujnik cisnienia paliwa na listwie,i nic to nie dalo samochod ladnie sie wkreca na obroty nawet jak bardzo faluja mu obroty jestem dosyc bardzo podlamany tym faktem ze samochod tej klasy tak sie zachowuje ale mysle ze sa tu debesciaki ktorzy potrafia ten problem pomoc mi rozwiazac naprawde nie wiem gdzie go ugrysc posiadam program inpa ale niebardzo chcę go podlaczac poniewarz nie mam dokladnej instrukcji obslugi i obawiam sie ze cos nacisne i bendzie duzy problem moze macie jakis polski opis w jaki sposob sie nim obslugiwac.

prosze o pomoc i z gury dziekuje

ps.oriejtuje sie troszke w diagnostyce (troszke)

PostNapisane: 10 listopada 2010, 19:28 
Pierwsze kroki

pablo2707 napisał(a):
witam jestem nowym uczestnikiem forum i posiadaczem 730d 2005r i od jakiegos czasu mam podobny problem co w temacie ale moj problem polega na tym ze wsiadajac z rana i odpalajac jestem strasznie zawiedziony mianowicie silnik do puki nie zlapie troszke temperatury szarpie i chodzi bardzo nie rowno a nawet potrafi zgasnac przeanalizowalem troche waszych postow i wymienilem czujnik temp. silnika,czujnik rozrzadu,czujnik cisnienia paliwa na listwie,i nic to nie dalo samochod ladnie sie wkreca na obroty nawet jak bardzo faluja mu obroty jestem dosyc bardzo podlamany tym faktem ze samochod tej klasy tak sie zachowuje ale mysle ze sa tu debesciaki ktorzy potrafia ten problem pomoc mi rozwiazac naprawde nie wiem gdzie go ugrysc posiadam program inpa ale niebardzo chcę go podlaczac poniewarz nie mam dokladnej instrukcji obslugi i obawiam sie ze cos nacisne i bendzie duzy problem moze macie jakis polski opis w jaki sposob sie nim obslugiwac.

prosze o pomoc i z gury dziekuje

ps.oriejtuje sie troszke w diagnostyce (troszke)

WITAM ponownie byłem w aso wgrali nowy soft i to samo nie wiem co o tym myśleć w dodatku jeszcze przy dojeżdzaniu do światel szarpie mi skrzynią biegów jak zrzuca na nizsze biegi ZAŁAMANIE WYDAŁEM JUŻ 4 PATYKI I NIE MA EFEKTU POZDRO

PostNapisane: 11 listopada 2010, 00:16 
Poszukaj zanim zapytasz

Czy w INPIE lub innym programie/sprzęcie diagnostycznym pokazuje na silniku jakiekolwiek błędy? Czy były kasowane wszystkie ustawienia w celu adaptacji od nowa po tych wymianach części i zmianie softu? Jeśli nie pokazuje błędów wskazujących na elektronikę, któryś ze sterowników to raczej nie to jest przyczyną.

PostNapisane: 11 listopada 2010, 11:11 
Pierwsze kroki

Martin7 napisał(a):
Czy w INPIE lub innym programie/sprzęcie diagnostycznym pokazuje na silniku jakiekolwiek błędy? Czy były kasowane wszystkie ustawienia w celu adaptacji od nowa po tych wymianach części i zmianie softu? Jeśli nie pokazuje błędów wskazujących na elektronikę, któryś ze sterowników to raczej nie to jest przyczyną.

nie ma rzadnych błędów silnka i skrzyni

PostNapisane: 11 listopada 2010, 11:52 
Forumowicz

Moje BMW: 325i,323ti Compact
Kod silnika: M50B25,M52B25
Co to jest za ASO jak nie potrafią sobie poradzić z tym problemem

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1