BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 21:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46 328i] Dziwne wibracje na tyle...
PostNapisane: 27 października 2010, 22:32 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52TUB28
Witam!
Przekopałem forum i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi w tym temacie, tzn w paru postach było troszkę informacji na mój problem ale nic konkretnego.
Mianowicie chodzi o dziwne, dosyc mocne wibracje najczesciej odczówane na drugim biegu w przedziale 3-4tyś obrotów. Objawaia się to jakby takim trzęsieniem "pod tyłkiem" ale bardziej je czuć na tylnej kanapie. Dodam, że wibracje także wystepuja na pierwszym biegu. Zauważyłem też, że jezeli nie wdepne gazu do końca, a tylko tak na pół gwizdka dojde do tych obrotów to wibracji nie ma, objawiają się dopiero wtedy gdy docisne gaz do końca. Najbardziej je czuc przy ok 3,5tys obrotów (dodam że silnik uzyskuje max moment obrotowy przy tych właśnie obrotach, ale nie wiem czy ma to coś wspólnego ze sobą).
Dodam także, iż gdy ruszam z tzw. strzału sprzegła to jest zauważalne dziwne zjawisko coś w rodzaju przeskoku czegoś pod autem.
Wibracje na drugim biegu przy 3-4tkm można porównać do przejazdu przez tarkę, sam nie wiem co to może być.
Ktos może mi podpowiedziec gdzie szukac przyczyny?
Dziękuje i pozdrawiam.

Tytuł: Re: [e46 328i] Dziwne wibracje na tyle...
PostNapisane: 30 października 2010, 08:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: 2xe36
Kod silnika: s50,m52
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 9#p1261989
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112163
To poszukaj jeszcze raz bo informacji na ten temat od groma ;)
Hehe nie ma jak to pomoc na forum, nie :hyhy:
A na powaznie to podlec gdzies na warsztat niech Ci sprawdza mocowanie dyfra, zazwyczaj to jest przyczyna... Takze na kanal, brecha i do dziela. Potem podeske Ci fotki calosci jak to wyglada, zebys wiedzial jak to ugryzc :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 października 2010, 09:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Sprawdz podpore.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 listopada 2010, 11:57 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52TUB28
Byłem na kanale i pierwsze co zauważyłem to skrawki gumy wystające między skrzynią a wałem, myślę że to chyba łącznik elastyczny wału. Wymienie narazie to, jeżeli wibracje nieustana to będziemy szukać innej przyczyny. Prosiłbym o te fotki ;)
Dziękuje i przepraszam za kłopot.

A tak poza tematem chciałbym tylko o coś zapytać:
Będąc u mechanika, przyokazji podłączyłem auto pod komputer, wszystko wyszło cacy poza jednym malym szczegółem. Na kompie wyszło, iż maksymalny kąt otwarcia przepustnicy mam 77 stopni a nie jak powinno byc pełne 90. Mechanik powiedział że można to wyregulować takim gwintem który jest pod pedałem gazu i rzeczywiście coś tam jest. Powiedział mi że jak auto nie ma spadków mocy że jak się zbiera to nie ma sensu. A ja zadam takie pytanie, czy naprawde tym giwntem można coś wyregulować? Czy te 77 stopni to tak fabrycznie czy może ktoś wczesniej sobie przykręcił? Co bedzie jak otworze ją do 90 stopni?

PostNapisane: 1 listopada 2010, 14:29 
Master Bartek napisał(a):
A tak poza tematem chciałbym tylko o coś zapytać:
Będąc u mechanika, przyokazji podłączyłem auto pod komputer, wszystko wyszło cacy poza jednym malym szczegółem. Na kompie wyszło, iż maksymalny kąt otwarcia przepustnicy mam 77 stopni a nie jak powinno byc pełne 90. Mechanik powiedział że można to wyregulować takim gwintem który jest pod pedałem gazu i rzeczywiście coś tam jest. Powiedział mi że jak auto nie ma spadków mocy że jak się zbiera to nie ma sensu. A ja zadam takie pytanie, czy naprawde tym giwntem można coś wyregulować? Czy te 77 stopni to tak fabrycznie czy może ktoś wczesniej sobie przykręcił? Co bedzie jak otworze ją do 90 stopni?

Też bardzo interesuje mnie ta śruba pod pedałem gazu i co by było, gdyby ją trochę dokręcić... :P Myślę, że można o tym założyć osobny temat, o ile jeszcze takiego nie było.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1