ryberfisch napisał(a):
Witam
Moze ktoś wie co jest grane...
Otóż 3 miesiące temu miałem wymieniane sprzęgło (tarcza, łożysko, docisk) oraz mechanik mi naprawiał skrzynie tzn. wymienił wszystkie spręzynki przy gałce od zmiany biegów, oraz wodziki przy skrzyni. Efekt był bardzo dobry, zniknął problem z powrotem na srodek dzwigni zmiany biegow z biegu 5, wszystkie biegi wchodziły leciutko i przyjemnie.
Ale minely 3 miesiace i dzis mam znowu problem z wrzuceniem 1 biegu, jak np. stoje na swiatłach i wrzuce na luz, gdy zapali się zielone nie mogę wrzucić 1, chyba ze wczesniej wrzuce na 2 to wtedy 1 wejdzie leciutko...
Skrzynia zostala zalana oryginalnym olejem przy opisywanych przeze mnie wczesniejszych naprawach.
Prosze Was bardzo o pomoc, bo jak tego sie nie da tanio zrobic to wystawiam ten szrot na allegro bo nie mam juz sił i zdrowia do tego auta...
Dokładnie mam ten sam problem od niedawna około 3 tyg wymieniłem kompletne sprzęgło przed wymianą sprzęgło ślizgało ale biegi wchodziły ok po wymianie przez te 3 tyg też było ok biegi dobrze lekko wchodziły aż do wczoraj pojawił się problem ciężko wchodzącej jedynki co mnie strasznie drażni. Sprzęgło wymienione na SACHSA komplet tak więc wymiana nie wchodzi w grę poduszki pod skzynią były wczesniej wymienione i są w porządku nie wiem czy podpora wału i łącznik elastyczny miałby na to wpływ ale też są ok, olej w skrzyni wymieniony na zalecany przez BMW. Może wina leży w zapowietrzonym układzie sprzęgła po wymianie, a dokładniej zapowietrzonej pompce (wysprzęgliku) a może dlatego tak się dzieje, że po prosu oway wysprzęglik kończy żywot dzisiaj mam zamiar się temu przyjrzeć i odpowietrzyć układ sprzęgła dodam, że poczytałem o tym troszkę i to robi się na takiej samej zasadzie jak odpowietrzanie układu hamulcowego jeden pompuje i trzyma drugi odkręca odpowietrznik i odkręca. Co do kupna i zainstalowania drugiej skrzyni nie przemawia to za mną ponieważ po wymianie okarze się że obiaw pojwi się znowu co wtedy następna skrzynia? Jeśli wina leży w zapowietrzonym układzie z czym dzisiaj mam zamiar powalczyć to roboty na 15 min kłopot z głowy uśmiech bezcenny jeśli pada wysprzęglik kwestia około 100zl może nawet taniej 15 min roboty i happy. Jeśli się okarze, że to co innego będzie wielkie rozczarowanie no ale kolejny pomysł i możliwość będzie wykluczona. Dzisiaj po zabiegu zdam relacjię jak to wyszło i z jakim skutkiem.