BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 10:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 318i falujące obroty na jałowym a na gazie gaśnie
PostNapisane: 16 listopada 2011, 08:50 
Pierwsze kroki

Witam,
wiem że tych tematów jest mnóstwo ale jest jeszcze więcej rozwiązań, przedstawię dokładnie moje objawy, może ktoś miał podobna sytuację

Falujące obroty tylko na biegu jałowym , na benzynie obroty falują do ok 700 i wracają do normy, zazwyczaj dzieje się to kiedy jadę trasą i dojeżdżam do czerwonego światła na luzie.
Na gazie zaobserwowałem większe spadki do ok 500 obrotów, dodatkowo samochód potrafi zgasnąć przy skręcaniu i hamowaniu,czyli wciskam sprzęgło,hamulec,kręcę kierownicą-silnik gaśnie a później oczywiście odpala.

Wszystkie te rzeczy dzieją się tylko i wyłącznie przy niskich temperaturach, w lato nie ma takich problemów, w deszczową pogodę i przy spadku temperatury zaczyna wariować.

W zeszłym roku nie miałem gazu i na benzynie działo się to samo ale wydaje mi się że problem się pogłębił przy założeniu instalacji.
5 tys temu wymieniłem świece na NGK,aku nowy, filtry wymienione 2 tys temu.

318i Sedan 118KM 1.9
sekwencja BRC

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 318i falujące obroty na jałowym a na gazie gaśnie
PostNapisane: 16 listopada 2011, 08:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Witam!
Jest wiele rozwiązań bo trzeba po prostu sprawdzić co to powoduje. Proponuje zacząć os sprawdzenia szczelności przy kolektorze i przewodach podciśnieniowych, tzw lewe powietrze. Dobrym sposobem jest odpalenie silnika i pryskanie powoli i pokolei na silnik np. plack'iem. Wtedy plack dostaje się do silnika i obroty powinny albo się wyrównać albo wzrosnąć. Jeżeli zauważysz taką reakcję to masz zlokalizowane miejsce dostawania się powietrza. Co do gaśnięcia silnika na gazie podczas pokonywania zakrętów to w połączeniu z objawami na postoju może się tak dziać dlatego, że siła odśrodkowa na zakręcie oddziałuje na membranę w parowniku i zmienia się ilość gazu dostarczanego do silnika. Po ustaleniu przyczyny falujących obrotów należało by jechać na regulacjęgazu.
Pozdrawiam

PostNapisane: 16 listopada 2011, 09:15 
Pierwsze kroki

Jestem laikiem - nie wiem co to jest plack... a można użyć do tego dezodorantu ?mam pryskać na węże i przewody czy na co? no i jeszcze pytanie jak maja wzrosnąć? Bo jak samochód stoi z odpalonym silnikiem na jałowym biegu to obroty nie faluja... więc po pryskaniu powinny wzrosnąć na większe niż są zazwyczaj?(sorki że tak głupio pytam ale jestem zielony w tym temacie...)

PostNapisane: 16 listopada 2011, 09:24 
Zacna persona forum

Plak nie plack mój błąd :) ) jest to środek do czyszczenia wnętrza pojazdu http://www.nokaut.pl/srodki-do-czyszczenia-kokpitu/plak-preparat-do-czyszczenia-i-konserwacji-kokpitu.html czy dezodorant będzie dobry, zależy jak łatwopalny jest i dezodorant może zawierać minerały,więc polecał bym tego typu środki. Pryskaj po kolei na układ wtryskowy, przewody podciśnieniowe cały układ dolotowy. Obroty wzrosną zauważalnie nawet na słuch zobaczysz różnicę.

PostNapisane: 16 listopada 2011, 09:46 
Forumowicz

Moje BMW: E36 coupe/compact
Kod silnika: M50TUB20/M44B19
Przeczyść silniczek krokowy pozzdro

PostNapisane: 16 listopada 2011, 09:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
oczywiscie kolega wyzej nie ma na mysli zeby je psikas z zewnatrz ( bo tak to mozesz je sobie tylko umyc :) )

PostNapisane: 16 listopada 2011, 10:01 
Pierwsze kroki

spoko, zakupię plaka i na dniach to sprawdzę, po sprawdzeniu dam znać czy coś wyszło, jak nie to poproszę o instrukcję na temat czyszczenia silniczka:)

PostNapisane: 16 listopada 2011, 11:14 
Zacna persona forum

Mam na myśli pryskanie po wierzchu, bo jeżeli jest nieszczelność to plak zostanie wciągnięty do środka i zadziała jako dodatkowe paliwo które zmieni chwilowo pracę silnika. Sprawdzone i to działa. Słyszałem sposób z pryskaniem rozpylaczem benzyną ale to może być niebezpieczne.

PostNapisane: 16 listopada 2011, 12:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
Pierwsze to bym radził sprawdzić to co było napisane w innych postach o ile w ogóle je czytałeś?! Na kompa podjedz z czytać błędy i będziesz miał może jakąś jasność... Bo tutaj napiszemy te same podpowiedzi jak w większości tematów na temat falujących obrotów, czyli:
sprawdź szczelność układu dolotowego (guma przepływomierza jest najczęściej sparciała i popękana)
przeczyść silniczek krokowy (czasami pomaga)
sprawdź przepływomierz
sondy lambda
o-ring pod korkiem od oleju może być zużyty i zasysa powietrze
zabrudzona przepustnica
czujnik położenia wału korbowego (ja obstawiał bym to!!)

urbi napisał(a):
skoro tyle juz wymieniles to szukaj gdzies jakiejs nieszczelnosci ! nawet najmniejsza szparka moze powodowac jakies takie jazdy ...
nigdzie nie slychac zadnego swiszczenia ? oringi na wtryskiwaczach ? moze uszczelka pod kolektorem ?

m43 ma tez te nieszczesne klapki w kolektorze ! moze to one powoduja taka jazde ?

moje m43 czasami lubialo machnac obrotami to wyczyscilem przepustnice i reszte dolotu na zicheri bylo super !
viewtopic.php?f=1&t=90140

viewtopic.php?f=1&t=44983

po sprawdzeniu wszystkich możliwych opcji zadaj dodatkowe pytanie mówiąc co wykluczyłeś... będzie o wiele szybciej i bez wróżenia

PostNapisane: 16 listopada 2011, 12:48 
Pierwsze kroki

Jak już mówiłem jestem laikiem ale nasuwa mi się pytanie...

Cytuj:
sprawdź szczelność układu dolotowego (guma przepływomierza jest najczęściej sparciała i popękana)

która to jest guma?
jak mi zakładali instalacje gazową ok 3 miesiące temu to mi chłopak powiedział że jedna guma (coś związanego z odmą) jest popękana czy dziurawa.
Podjechałem do mechanika który mi zawsze robi zawieszenie itp i zapytałem od razu o to.

Sprawdził i powiedział że by się tego nie czepiał i że żeby wymienić tą gumę to trzeba by chyba zdejmować kolektor jak dobrze pamiętam..
czy to może o tą gumę CI chodzi? Bo jeśli tak to pewnie ona jest przyczyną, ewentualnie można ją zakleić jakaś taśmą czy w grę wchodzi tylko wymiana?

PostNapisane: 16 listopada 2011, 12:54 
Forumowicz

Moje BMW: E36 coupe/compact
Kod silnika: M50TUB20/M44B19
Ja bym wymienił przynajmniej bym miał spokój a jak byś zakleił i objawy byłyby dalej to byś się zastanawiał czy dobrze sklejone itp lepiej zrobić coś raz a porządnie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1