BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Tuleje wahacza do wymiany?
PostNapisane: 13 listopada 2010, 17:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 3 20D
Kod silnika: M47N
Witam,
mam pytanie odnośnie tulei wahacza. Byłem u jednego mechanika powiedział że jest luz, faktycznie jak mi pokazywał było widać że jak porusza się kołem to jest na nich luz, był wielce zdziwiony jak ja mogę na czymś takim w ogóle jeździć. Drugi mechanik natomiast powiedział, że wszystko jest w porządku, według niego cytuje" w BMW tuleje powinny lekko pływać i nie widzi potrzeby wymiany". Mając dwie takie ciekawe opinie wybrałem się na stację diagnostyczną i powiedzieli ze nie ma żadnych luzów :mad2:
Ja nie słyszę nic na dziurach, nic nie stuka nic nie puka, tylko na koleinach ściąga, czy możecie coś doradzić jak można sprawdzić czy tuleje są do wymiany?
Dzięki pozdr

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Tuleje wahacza do wymiany?
PostNapisane: 13 listopada 2010, 19:33 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Tuleje maja w srodku gume wiec beda sie ruszac i to naturalna sprawa. Przyjzyj sie jak wyglada ta guma. Jesli jest juz mocno stara i zuzyta to wymieniaj. Mozna to zrobic samemu jesli dysponujesz kanalem. Nie jest ani drogo ani trudno.

PostNapisane: 13 listopada 2010, 20:21 
Forumowicz

Moje BMW: E91 LCI Mpakiet
Kod silnika: N47
Jak gwałtownie naciśniesz na hamulec tocząc się około 5-10 km/h to poczujesz luz i jak koło idzie w przód i cofa się. Akurat luz na tulejach jest dość specyficzny i łatwo go zdiagnozować.

PostNapisane: 13 listopada 2010, 21:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
do wymiany tulei nawet nie potrzeba kanalu. dobre kobylki i podnosnik. ja to robilem w swojej z ta roznica ze wymienailem tez wahacze.

niektore firmy robia ciasne pasownie tych gum na wahacz,inne nie. meyle HD wchodzi bez problemowo.
moim zdaniem bedzie dosc ciezko wymienic same tuleje. sciagac wahacz i spowrotem go wkladac tez roboty od cholery.

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

PostNapisane: 13 listopada 2010, 22:38 
Forumowicz

Moje BMW: e60 535d
Kod silnika: M57
jeżeli przy dużych i małych prędkościach nic ci nie stuka, oraz jeżeli auto nie ściąga, nie pływa i prowadzi się dobrze to nie widzę sensu wymiany. Acha jeszcze powiedziałeś, że auto pływa w koleinach- jeżeli masz koła 225/45/17 i większe to normalne.

PostNapisane: 13 listopada 2010, 22:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52B28
Witam, ja osobiscie ci odradzam wymiane jeżeli nic sie nie dzieje,ja posluchałem diagnosty że mam tuleje do wymiany wiec wymieniłem i tak się zaczeły problemy.Po wymianie na Meyle pojawiły sie wibracje (których na niby zużytych nie było) Pomyślałem że pechowo trafiłem na felerne tuleje wiec wymieniłem nowe tuleje na nowe firmy Febi i zmienił sie ku mojemu zdziwieniu tylko przedział predkości występowania wibracji.

PostNapisane: 14 listopada 2010, 00:02 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
starscream napisał(a):
do wymiany tulei nawet nie potrzeba kanalu. dobre kobylki i podnosnik. ja to robilem w swojej z ta roznica ze wymienailem tez wahacze.

moim zdaniem bedzie dosc ciezko wymienic same tuleje. sciagac wahacz i spowrotem go wkladac tez roboty od cholery.

Odkrecasz tuleje od budy (2 sruby). Sciagasz tuleje wraz z obudowa za pomoca sciagacza do lozysk. Nowa zakladasz na plyn do mycia naczyn. Oczywiscie nowa tuleje trzeba wprasowac w obudowe (nie kombinuj mlotkiem). Prosta sprawa.

PostNapisane: 14 listopada 2010, 14:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Witam!
Wczoraj wieczorem zmieniałem całą tuleję wahacza. U mnie objawiało się to wyraźnymi stukami na nierównościach poprzecznych - tory, dziury, krawężniki. Mechanik powiedział mi też, że faktycznie jest luz na tej właśnie tulei, gdy popchnął koło od dołu ku górze, faktycznie było widać luz.
Po wymianie na febi bilstein po pierwsze nie słychać stuków, po drugie samochód jest jakby sztywniejszy na koleinach i przy próbie łosia;).
Ważne żeby prawidłowo założyć tuleje i nie na chama wkładać tylko ładnie papierkiem ściernym przeszlifować trzpień wahacza, płynem do naczyń posmarować gumę tulei i trzpień i zakładać. Umówmy się, że razem z kolegą na początku posmarowaliśmy wd40 i to nie było mądre. Później wpadłem na pomysł płynu do naczyń i poszło jak po maśle;). Płyn sam się wypłucze i połączenie będzie naprawdę dobre;).
Pozdrawiam!

PostNapisane: 14 listopada 2010, 16:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 3 20D
Kod silnika: M47N
Przeczytałem wszystkie wasze rady i zrobiłem testy i tak:
1) jeśli chodzi o gwałtowne naciśnięcie hamulca przy prędkości około 5-10 km/h to auto dosłowne staje dęba, sprawdzałem kilka razy;
2) ani przy dużych ani małych prędkościach nic nie stuka, przynajmniej ja nic nie słyszę..., przy 140/150 km/h mogę spokojnie puścić kierownicę i nic mi nie ściąga również przy hamowaniu z takiej prędkości, jedyne co to czasem przy hamowaniu przy prędkości ok 80 km/h bije mi kierownica, ale to wydaje mi się jest kwestia tarcz, bo są już na wykończeniu;
3) jeśli chodzi o opony to jeździłem na 215/45/17 i teraz zimówki mam 205/45/16, po zmianie zdecydowanie lepiej się jedzie w koleinach, ale tez jak się wjedzie nagle w koleinę to kierownica ucieka i trzeba ją mocno trzymać, chociaż nie jest to tak odczuwalne jak przy szerszych oponach;
4) jeśli chodzi o stan samych tulei to zrobiłem fotki:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/FTS3FU0HpHyaj1jJZ9f3xA?feat=directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/SaCuMgQbBjhNA8c-8r9oiw?feat=directlink
i jak myślicie?

PostNapisane: 14 listopada 2010, 16:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
no dość mocno wydeptane . ważne ze jesteś zadowolony.i nic nie puka.

PostNapisane: 16 listopada 2010, 12:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Jak nic nie puka to daj sobie spokój. Ktoś chciał CIĘ kujnąc na kilka złotych. Masz oryginalne bmw więc sądzę, że jeszcze pochodzą trochę. Jak usłyszysz jakieś stukanie przy wolnej jeździe na dziurach to wtedy się zainteresuj tymi tulejami, a na razie to ciesz się jazdą i nie wymyślaj;).

PostNapisane: 16 listopada 2010, 14:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Niema co szukac dziury w calym jak wszystko gra,milej jazdy ;) .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1