BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 15:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e39 520i 99r. Problem z odpalniem silnika.
PostNapisane: 23 listopada 2010, 15:42 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39 520i
Kod silnika: M52TU
Chciałbym przedyskutować z wami mój problem z odpaleniem silnika, a mianowicie chodzi mi o to że dwa tygodnie temu miałem zwarcie na przepływomierzu(zwarcie pinu 1 z 3). samochód od razu po tym zdarzeniu nie chciał odpalić, jednak kręcił rozrusznikiem, iskry nie dawał. Poradziłem się zdaniem kilku fachowców w tej sprawie. Kupiłem na allegro komputer silnika(wszystkie numery się zgadzały z tym moim w samochodzie), ews(tu już numery są inne), i kluczyk(transponder przełożyłem). Wymieniłem cały komplet i samochód nawet nie zakręcił rozrusznikiem(zegary się świeciły). Próbowałem też podłączenie typu, komputer silnika z allegro, stary ews i stary transponder i daje to tyle że samochód kręci rozrusznikiem jednak nie odpala. Komputer wykazuje jakieś błędy z ews-m.
- czy wszystko zrobiłem dobrze, czy o czymś zapomniałem?
- czy jest synchronizacji tych elementów (jeżeli tak to co z czym)?
- czy jestem w stanie sam coś z tym zrobić mając na wyposażeniu komputer?
- czy na pewno to komputer silnika (czy występują jakieś przekaźniki które można sprawdzić)?
- moje podejrzenie pada jeszcze na puszkę (wiązkę), tam gdzie wszystkie kable są podłączone. Czy jest to możliwe i jak to sprawdzić?
Dodam jeszcze że nawet napisy na ews-ie różnią się wielkością i są inne. Jeżeli będzie trzeba udzielę więcej informacji na temat mojego samochodu.

Bardzo proszę o wszelkie sugestie na ten temat.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e39 520i 99r. Problem z odpalniem silnika.
PostNapisane: 24 listopada 2010, 10:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Najpierw podmienił bym przepływomierz lub na czas rozruchy bym odpiął.
Oczywiście na starym sterowniku.

PostNapisane: 24 listopada 2010, 14:07 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39 520i
Kod silnika: M52TU
Tak też już próbowałem i nic, dalej to samo. Błędy były usuwane i też nic. Dziwi mnie jeszcze fakt że na nowym komputerze silnik kręci. Czy można w jakiś sposób sprawdzić sprawność komputera(laptop się łączy i wszystko wygląda jak powinno). Jeżeli to byłaby to ta wiązka kabli(puszka gdzie doprowadzane są wszystkie kable) to czy byłby jakiś błąd?

Czy jest jakiś przekaźnik od tego sterownika DME do tej wiązki przewodów?(bezpieczniki są ok)
Czy sama wiązka mogła się spalić? jak tak to jak to sprawdzić?

PostNapisane: 24 listopada 2010, 15:17 
Forumowicz

Moje BMW: e36 320i coupe
Kod silnika: M52B20
Sprawdzałem kiedyś w e36 M50B20 czy zakręci rozrusznikiem bez komputera. I co się okazało... Kreci rozrusznikiem bez komputera natomiast nie chcę odpalić, gdy założyłem komputer silnik odpalił. Taki to mały eksperyment był ;)
To bardzo dziwne że twój silnik nie kręci na tamtym komputerze.
Sprawdź wszystkie bezpieczniki i styczniki jakie masz w aucie i dopiero bierz się za podmianę komputera. Możesz też sprawdzić czy zakręci bez kompa ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1