BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 00:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Błąd DSC 5E19 CAN torque not adjustable
PostNapisane: 4 października 2010, 14:23 
Pierwsze kroki

Pytanie moje czy ktoś nie spotkał się z takim błędem?
Skanowane INPA Samochód E46 330ci z 2002r.

5E19 CAN Torque not adjustable

Problem pojawił się po zamontowaniu kompresora:) Ale ludzie jeżdżą z kompresorem i takiego problemu nie mają więc domniemuję, że to coś w mojej buni nie tak.

Jak się samochodem "ślizga" z wyłączonym lub włączonym DSC nic się nie dzieje.
Problem pojawia się przy ok 2000obr/min jak jedzie się bardzo delikatnie muskając gaz. Nie ma na ten błąd wpływu czy DSC jest włączone, czy nie. Nawet jadąc na tempomacie się ten błąd włącza. Jest to okropnie wkurzające, bo nie dość, że ma się na desce rozdzielczej choinkę (lub jak to inni nazywają dyskotekę) to silnik przechodzi w tryb awaryjny i gorzej śmiga.

Objawy: Wyskakuje błąd EML i oczywiście kontrolki żółte ręczny i ASC.. ABS działa
Po wyłączeniu zapłonu błąd znika..

Jakieś rozsądne koncepcje chętnie przyjmę:)
Dla bardziej zainteresowanych mogę przesłać skan diagnozy:)

Jeszcze jedno pytanko tak z innej beczki, czy da się jakoś oszukać komputer, żeby nie wyświetlał błędu odłączonych sond lambda (oczywiście poza podłączeniem ich spowrotem:))
Z góry dzięki

Oto log:
Obrazek

ROZWIĄZANIE DLA POTOMNYCH!!
Po wymianie połowy samochodu doczytałem gdzieś na zagranicznym forum, że przy niskich obrotach silnika błąd EML powodowany jest przez przepływomierz. Miało to związek z pracą DSC ale szczegółów nie pamiętam. W każdym razie jak przy stanowczym naciskani gazu wyskakuje błąd EML to przepustnica, jak przy leniwym to krokowy. Wyczyściłem krokowy i dużo lepiej:) Koniec końców wymieniłem i jest malina;d Błąd nie wyskakuje:)

Ostatnio edytowano 5 czerwca 2011, 18:48 przez Dresik.PL, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Błąd DSC 5E19 CAN torque not adjustable
PostNapisane: 4 października 2010, 18:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Przepustnica kolego. EML to błąd sterowania przepustnicy i z reguły to ona niedomaga.

PostNapisane: 11 października 2010, 12:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 3xxi
Dresik.PL napisał(a):
Jeszcze jedno pytanko tak z innej beczki, czy da się jakoś oszukać komputer, żeby nie wyświetlał błędu odłączonych sond lambda (oczywiście poza podłączeniem ich spowrotem:))

chodzi o te co sa za katem, mozna zrobic update DME na soft bez sond lambda, zrobilem to osobiscie w moim m54b30 (mam oryg. barany supersprinta), co do inpy to wklej screen'a z bledem

PS mozesz napisac na PW jaki wyszedl koszt vortech'a + montaz, bo przymierzam sie do zalozenia :] ale musi byc wystrojony na ori ECU

PostNapisane: 26 listopada 2010, 12:35 
Pierwsze kroki

rafuzik napisał(a):
Dresik.PL napisał(a):

chodzi o te co sa za katem, mozna zrobic update DME na soft bez sond lambda, zrobilem to osobiscie w moim m54b30 (mam oryg. barany supersprinta), co do inpy to wklej screen'a z bledem

PS mozesz napisac na PW jaki wyszedl koszt vortech'a + montaz, bo przymierzam sie do zalozenia :] ale musi byc wystrojony na ori ECU

Odgrzewam wątek..
Wymieniłem przepustnicę i dalej to samo. Tak samo przy delikatnej jeździe się włącza ten błąd.
Wyczytałem gdzieś, że to może pedał gazu być winowajcą ale niestety na tempomacie też ten błąd wyskakuje;/

Wklejam logi z pracy przepustnicy i pedału gazu:

1. Silnik wyłaczony pedał off
Obrazek

2. Silnik włączony pedał lekko wduszony na jałowym
Obrazek

Jak przy wyłączonym silniku wcisnę gaz do spodu to mam wartość 84.8 - nie da się mieć pełnych 100 czy tak ma być czy to już oznaka zmęczenia potencjometru?

Kolego powiedz gdzie i może być na pw $ można zrobić update DME, bo ta kontrolka wiecznie się pali i zgasnąć nie chce;(

Proszę o pomoc, bo mnie ta bunia wykończy;/

Wymieniłem pedał wciąż to samo..
Ktoś może dysponuje mądrzejszym programem diagnostycznym co wskaże bezpośrednią przyczynę takiego stanu rzeczy..
Zima za oknem i jeżdżenie Bunią bez trakcji to trochę strach..Pomocy!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1