BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 lipca 2025, 13:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Krople oleju z tlumika
PostNapisane: 25 listopada 2010, 20:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Sedan 5.0 v8
Witam wszystkich , Otoz zauwazylem ze jak uruchomie rano silnik oczywiscie jest wtedy bardzo zimny ,, i troche sobie pochodzi i go przegazuje do np..5 tys to z tlumika poleci kilka drobinkowych kropelek oleju , i nie wiem co teraz myslec czy to zla mieszanka czy zapchana odma czy jakies inne cudo ??? jak macie w swoich autkach mial ktos podobny problem :chytry: :chytry: :chytry: za Pomoc wielkie dzieki i uklony :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Krople oleju z tlumika
PostNapisane: 25 listopada 2010, 20:15 
Zacna persona forum

czy to napewno olej i czy ci z silnika ubywa i ile jesli tak

PostNapisane: 25 listopada 2010, 20:25 
Częsty bywalec

harnas621, Teoretycznie na oko wydaje mi sie ze to olej ale jest tego nie wiele , Z silnika nie ubywa zrobilem 10 tys km.. od kupna a zauwazylem to juz dawno dawno a nie dolalem od wymiany do wymiany nic , mam tez lekko okopcona rure wydechowa czarny nalot spalin , nie mam katalizatora nie wiem czy to ma az takie znaczenie do mojego przypadku, olej teraz zmienilem na volvoline Max 10w40 :/ :/ :/ :/

PostNapisane: 25 listopada 2010, 21:36 
Zacna persona forum

smigalem omega okolo 400000 na gazie przelecialem dzisiaj motor ma przejechane ok 600 000 olej w normie i zawsze tez mialem na tylnym zderzaku takie niby cos jak oleju kropki ale nie zwracalem na to uwagi a tym bardziej ,ze oleju mi nie ubywalo - tez bez katu latalem od 146000 km - poza tym lalem normalny olej nie jakis tam wynalazek do gazu - 10 w 30 - jeszcze jedno bmw zaleca olej syntetyczny do swoich silnikow

PostNapisane: 25 listopada 2010, 21:58 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
dawidzio2233 napisał(a):
to z tlumika poleci kilka drobinkowych kropelek oleju

a ja myślę że to nie olej kolego tylko woda zmieszana z "sadzą" i nie masz się czym przejmować

PostNapisane: 26 listopada 2010, 03:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Po odpaleniu i zanim nie odparuje z nagrzanego wydechu to jak najbardziej może być woda.

Ale po dłuższej jeździe i pełnym odparowaniu, te krople na ręku, w kolorze oleju i zapachu benzyny i spalin, to nie olej !
Przypomina łudząco, ale to jest nieprzepalona benzyna której nadmiar silnik wyrzuca w wydech.
Często przy awarii sondy lub przepływki tak się dzieje.
Miałem tak kiedyś w innym aucie i wtedy padła sonda. Można to zauważyć po lekkim zwiększeniu zużycia paliwa.

PostNapisane: 26 listopada 2010, 08:05 
Zacna persona forum

[quote="Boggy e36"]Po odpaleniu i zanim nie odparuje z nagrzanego wydechu to jak najbardziej może być woda.

Ale po dłuższej jeździe i pełnym odparowaniu, te krople na ręku, w kolorze oleju i zapachu benzyny i spalin, to nie olej !
Przypomina łudząco, ale to jest nieprzepalona benzyna której nadmiar silnik wyrzuca w wydech.
Często przy awarii sondy lub przepływki tak się dzieje.
Miałem tak kiedyś w innym aucie i wtedy padła sonda. Można to zauważyć po lekkim zwiększeniu zużycia paliwa.[/quote- tak mysle -tez tak wlasnie mialem a ze nie zauwazalem spadku mocy i zauwazalnego wiekszego zuzycia paliwa jezdzem dalej

PostNapisane: 26 listopada 2010, 16:13 
Częsty bywalec

Dlatego mowie panowie ze wydlada to jak olej , przeplywke mam troszke niemrawa bo kupilem uzywke i zapewne juz troche jezdzila , bo na mojej poprzedniej przeplywce gasl silnik podczas jazdy dlatego kupilem uzywke i na gazie jak mocniej wcisne gaz to sie przydlawi silnik a na benzynie gitara , pozostaje jeszcze okopcona rura sadzami cos mi sie wydaje ze byc tak nie powinno , moze wlasnie te sadze z zlej mieszanki chociaz mam odczucie ze czasami silnik ma wiecej mocy zalezne jest to od pogody a wiec nie wiem czy sonda nie pada, a juz najgorzej obroty faluja na gazie kiedy pada deszcz :zdegustowany: :zdegustowany: :zdegustowany:

PostNapisane: 26 listopada 2010, 17:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
dawidzio2233 napisał(a):
pozostaje jeszcze okopcona rura sadzami cos mi sie wydaje ze byc tak nie powinno , moze wlasnie te sadze z zlej mieszanki

Jeśli ewidentnie widzisz taki nalot a dotykając, masz wrażenie że jest on każdorazowo świeży (coś jak sadza w kominie, nie jak nagar który wygląda inaczej), to wskazówka, że masz złą mieszankę. Stąd okopcenia i krople niespalonego nadmiaru paliwa wyrzucane rurą.
Jak pisałem wcześniej, przeważnie jest to wina sondy a drugi w kolejności jest przepływomierz.

PostNapisane: 26 listopada 2010, 18:44 
Częsty bywalec

hm...wlasnie przeplywomierz nie jest nowy , a nalot na kominku jest ale nie jest go tak duzo taka mgielka czrna ale wystarczy to zeby wygladal jak by sie nim wydostawaly spaliny z silnika disla a w e36 mialem wylot tlumika bialy i nie zauwazylem tam nigdy zeby byl okopcony :/ :/ :/

PostNapisane: 27 listopada 2010, 14:23 
Częsty bywalec

Wlasnie dzis zauwazylem ze to jednak nie olej tylko woda bo jak wziolem troche tych kropelek na palca to woda sie oddzielala od sadzy z rury wydechowej , ale kiedy zapale autko rano to dosyc sporo leci z tlumika tej wody normalnie kapie o co biega tyle az by bylo wody w paliwie czy co ???

PostNapisane: 27 listopada 2010, 15:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52TU
W E30 odkąd nie mam kata to też leci sporo wody z sadzą dopóki układ wydechowy mocno się nie rozgrzeje. Nic się nie przejmuj.

PostNapisane: 28 listopada 2010, 09:49 
Zacna persona forum

przegon auto na trasie a pozbedziesz sie wody z wydechu

PostNapisane: 28 listopada 2010, 10:51 
Częsty bywalec

harnas621, W sumie co fakt jezdze krotkie odcinki po max
30 km jednym ciagniem , z tym ze teraz ciezko juz przegonic bo zima zima i zima , a co do przegonienia to co to pomoze :/ :/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1