BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 10:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Wskaźnik paliwa, rezerwa i dane z komputera
PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 13:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Witam, wczoraj wracając po zakorkowanej Warszawie dane z mojej deski wskazywały na to, że mogę przejechać jeszcze ponad 200 km, wskaźnik paliwa był na 1/4 kresce całego zbiornika. Zajechałem do domu wszystko było ok. Dziś rano odpalając auto i ruszając zaczęła świeć się rezerwa i komputer pokazywał 90 km. Wskaźnik paliwa był hm ..z 2 mm podniesiony od poziomu zera czyli ponad polowe mniej pokazywał niż wczoraj. Przejeżdżając kilka km komputer pokazał oczywiście dalszą odległość koło 140 - 150 km do przejechania a wskazówka z każdym km wzrastała, po jakiś 15 km rezerwa zniknęła. Auto postało ze 3h, zostało odpalone i z powrotem rezerwa na blacie, komputer najpierw 60 km i nagle zaczęło rosnąć najpierw do 70 potem do 90 aż się zatrzymało ( auto cały czas stało ) Oczywiście wracając wskazówka rosła do normalnej pozycji na której powinna się znajdować komputer też wracał do normalnej odległości. Macie może pomysły czym to jest spowodowane? Wcześniej tego nie było, wskaźnik działał jak należy. CZy to jakaś poważna usterka czy coś raczej nie groźnego?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] wskaźnik paliwa, rezerwa i dane z komputera
PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 13:01 
Pierwsze kroki

zapomniałem dodać moje autko to BMW e46,320d 136 ps. 1999 rok.

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 17:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Mam, tak samo, nie wiem jak w e46 ale w e39 zbiornik paliwa jest podzielony na dwie komory i stąd mogą wynikać różnice, jak chcesz mieć pewność ile jest naprawdę paliwa to chyba w teście 7 jest ilość paliwa z podziałem na komory

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 17:56 
Pierwsze kroki

hm ale to normalne? wcześniej wszystko było ok, po dłuższym postoju nie było problemów wskazywało tak jak powinno a teraz od razu rezerwa i musi się "rozgrzać".

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 18:03 
Forumowicz

Moje BMW: 318d
Kod silnika: M47
Zauważyłem coś takiego u siebie również.e 46 318d z 2003 r.
Nie wiem czy tak było zawsze bo dotąd jak tylko rezerwa się zapalała,tankowałem paliwo.niedawno pojeździłem troszkę na mniejszej ilości paliwa i to zauważyłem.

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 18:08 
Przyjaciel forum

U mnie raz jest raz nie ma, nie ma reguły, zwykle jak mi się zapala rezerwa to tankuję.

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 18:36 
Pierwsze kroki

hehehe tylko tutaj działa to odwrotnie :) im dłużej jadę to rezerwa znika. Może to być czujnik poziomu paliwa? Orientujecie się jaka może być cena takiego gówna?

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 18:50 
Przyjaciel forum

Jeśli czujnik jest w jednej komorze i paliwo jest tylko w niej to np. mając 15l paliwa w całym zbiorniku to jest ok, ale jest po połowie w obu komorach to już czujnik pokaże rezerwę, w czasie jazdy zacznie się przelewać paliwo do komory z czujnikiem i poziom się podniesie a rezerwa zniknie.

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 20:06 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
Paliwo pod wpływem temperatury się rozszerza, a jak wróci niewykorzystane z komory silnika jest ciepłe i pewnie stąd te różnice Panowie.

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 20:18 
Przyjaciel forum

Rychu19 napisał(a):
Paliwo pod wpływem temperatury się rozszerza, a jak wróci niewykorzystane z komory silnika jest ciepłe i pewnie stąd te różnice Panowie.
to chyba zbyt duże różnice, ja miałem raz zasięg 20km a po kilku kilometrach miałem 100 więc różnica jest zbyt duża jak na rozszerzanie się cieczy.

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 22:27 
Pierwsze kroki

hm no tak, tylko w sumie dziwne to jest, że tym razem znalazło się w jednej komorze. jak zrobię postój kilkuminutowy to za chwilę znowu się rezerwa świeci. Nie wiem co z tym, poobserwuję jutro zatankuję i będę pisał co i jak:) dzięki podol za info. pozdro

Tytuł: Re: [E46] Wskaźnik paliwa, rezerwa i dane z komputera
PostNapisane: 3 stycznia 2011, 12:44 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320d
Jako że jest mój pierwszy post, witam wszystkich serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym 2011 Roku.

Podłącze się pod temat, gdyż miałem następujący problem. Kupiłem autko i wracałem do domu, widząc, że wskaźnik pokazuję ok 1/4 zbiornika postanowiłem przejechać się kawałek zanim zatankuję. Jakież było moje zaskoczenie, gdy po przejechaniu 40-50 kilometrów, samochód zgasł. Okazało się, że skończyło się paliwko. Po zatankowaniu zapalił i dalej (ok 400 km) pojechałem już bez przeszkód.

Moje pytanie brzmi: gdzie szukać usterki, jeśli może to być pływak to jak się do niego dobrać.
Auto to BMW 320d e46.

Z góry dziękuję za sugestie i jeszcze raz pozdrawiam.
Kazik

PostNapisane: 3 stycznia 2011, 19:56 
Pierwsze kroki

chyba każdy starszy samochód ma tą wadę i nie należy wierzyć w 100% tym wskazaniom paliwa.

Ostatnio edytowano 7 maja 2011, 09:43 przez dzikiwiesiek, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 3 stycznia 2011, 20:04 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Kazek_S napisał(a):
Moje pytanie brzmi: gdzie szukać usterki, jeśli może to być pływak to jak się do niego dobrać.
Auto to BMW 320d e46.

Pod tylnym fotelem masz dostęp do dwóch komór zbiornika paliwa włącznie z całą aparaturą... :ok:

PostNapisane: 3 stycznia 2011, 20:06 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Convertible
Kod silnika: M54
dzikiwiesiek napisał(a):
chyba każdy starszy samochód ma tą wadę i nie należy wierzyć w 100% tym wskazaniom paliwa.

a co ma wiek do wskaźnika paliwa? :zdziwko:
jak cały układ odpowiedzialny za wskazywanie paliwa w baku jest sprawny to będzie działał tak jak należy nie ważne ile ma lat. Trzeba znaleźć usterkę i ją usunąć, bo jeżeli wskaźnik paliwa pokazuje 1/4 a ma paliwa w ogóle już nie ma to coś jest nie tak. Zacząłbym od sprawdzenia pływaka w baku i całego osprzętu który się tam znajduje.

PostNapisane: 3 stycznia 2011, 20:56 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320d
Dzięki za podpowiedzi, może ktoś napisze jeszcze jak podejść do zdjęcia tylnej kanapy. Jak jest mocowana. Mam tapicerkę skórzaną i nie chciałbym czegoś uszkodzić.

Pozdrawiam
Kazik

PostNapisane: 16 stycznia 2011, 20:06 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
Kazek_S napisał(a):
jak podejść do zdjęcia tylnej kanapy

mocno pociągnąć do góry na jednym rogu potem na drigim i zejdzie

PostNapisane: 17 stycznia 2011, 01:18 
Forumowicz

Moje BMW: 320 D 136hp
Koledzy a ja slyszalem cos takiego ze komp. przelicza ile mamy paliwa w baku i pokazuje ile mozemy na nim przejechac nie wiem czy dziala to w Bmw gdy jedziemy agresywnie krecimy auto co chwile do wysokich obrotow to komp. pokazuje ze mozemy zrobic mniej km natomiast gdy jezdzimy ekonomicznie "Ecodriving" komp. przelicza ze paliwo w baku starczy nam na dluzej.... wiem ze zaraz krzykniecie ze pisze o danych z BC lecz... prosty przyklad... mialem tak samo w kilku autach ktorymi jezdzilem Espero, Spectra, a nawet C15D. tam nie bylo BC a wyznacznikiem byla wskazowka paliwa przy spokojnej jezdzie sie podnosila przy ostrej spadala w zaskakujacym tempie

PostNapisane: 17 stycznia 2011, 09:04 
Przyjaciel forum

Spider IRL napisał(a):
komp. przelicza ile mamy paliwa w baku i pokazuje ile mozemy na nim przejechac nie wiem czy dziala to w Bmw gdy jedziemy agresywnie krecimy auto co chwile do wysokich obrotow to komp. pokazuje ze mozemy zrobic mniej km natomiast gdy jezdzimy ekonomicznie "Ecodriving" komp. przelicza ze paliwo w baku starczy nam na dluzej
zgadza się, komputer pokazuje nam ie jeszcze możemy przejechać kilometrów na paliwie które mamy w zbiorniku,
Spider IRL napisał(a):
Espero, Spectra, a nawet C15D. tam nie bylo BC a wyznacznikiem byla wskazowka paliwa przy spokojnej jezdzie sie podnosila przy ostrej spadala w zaskakujacym tempie
nie wiem jak w tamtych autach ale tu wskazówka pokazuje ilość paliwa w baku a nie ile możemy na tym paliwie przejechać.

PostNapisane: 17 stycznia 2011, 17:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46
Kod silnika: M47TU
Witam, miałem podobny przypadek jak Kazek, wskaźnik pokazywał pół baku, przejechałem 100km, silnik zgasł. Okazało się, że był uszkodzony pływak w komorze gdzie on jest połączony z pompą ( z tego co pamiętam w drugiej jest sam pływak). Wymiana w ASO BMW Szczecin kosztowała mnie ok. 1000zł. Było to jakiś czas temu, teraz wszystko jest oki.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1