witam! jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość.
mam problem z moją e46, 320d przedliftowa (136km), otóż ów problem zaczął się już trochę czasu temu, lecz niestety nic wielkiego z tym nie robiłem, problem polega na tym, że gdy temperatura spada poniżej -2, samochód odpala tylko na tak zwany "dotyk liny", czyli po podgrzaniu świec kręce nim kilka, kilkanaście sekund, trochę się odezwie, trochę zakopci na siwo i nie odpali, gdy podepnę go pod linę i pociągne drugim autem odpali, chwilę pokopci na siwo i problem znika, mogę ją wtedy zgasić i zapali bez większych problemów, i tak jest dopóki znów nie minie pewien czas (np. auto postoi przez noc). Latem nie mam tego problemu, przy niższych temperaturach również (o ile nie przekraczają -2), owszem gdy jest trochę zimniej (5 stopni) może trochę dłużej pokręcić ale zapali(czasem troszke zakopci).
Coś ważnego co mogę dodać to to, że podejrzewałem że to świece, kupiłem tamtą zimą nowe świece "beru" bo poprzednią zimą też miałem ten problem, aczkolwiek był on trochę mniej poważny niż teraz, ale jakoś przezimowałem, po wymianie świec "troszkę" lepiej paliła, kolejną rzeczą jaką zrobiłem to próbowałem uszczelnić wtryski, tzn. od jakiegoś czasu 2 wtryski bąbelkowały na zewnątrz (oblewały silnik ropą), więc kupiłem oryginalne podkładki pod końcówki wtrysków aby wymienić, dorobiłem sobię do tego specjalny klucz, pierwszy wtrysk wyszedł bez większych oporów(wybijakiem w górę), natomiast na drugi nie było szans, nawet już próbowałem na bardzo silną przeciwwagę o kielich długim łomem, w końcu zrezygnowałem z wyciągania tego 2 lejącego wtrysku, uszczelnienie jednego wtrysku nic nie pomogło, znajomy podpiął mi ją ostatnio pod komputer, (niestety niemiecki program) z tego co wyczytaliśmy z błedów, to walnięta przepływka i coś jeszcze ale nie bardzo wiem co, dodam jeszcze że auto od kąd zaczął sie problem dość dużo pali, jeżdżę spokojnie a spalanie wynosi ok 8 - 8,5 litra, gdzie jak ją kupiłem (3 lata temu) paliła przy mojej jezdzie 6 - 7max.
jeżeli ktoś miał podobny problem, albo domyśla się co to może być i może pomóc, byłbym bardzo wdzięczny
|