Mateusz407 napisał(a):
"problem z systemami trakcji, itp." ???
a czym to niby ma byc spowodowane??
ja kiedys tak samo mialem na przodzie 195, tyl 205 i problemow nie mialem
195 i 205 mowia tylko o szerokosci opony, a to akurat nie ma znaczenia. (wiadomo wszystko w granicach zdrowego rozsadku), sam jezdzilem dwa sezony na komplecie przod 215/45 R17, tyl 245/40 R17, oczywiscie wszystkie opony tej samej firmy, roznica pomiedzy wysokosciami felgi+opony wedlug rysunku wyzej wynosila zatem 2.5mm co jest nawet niezauwazalne jak sie postawi 2 kola obok siebie
Czesto, gesto ludzie mysla ze np. 215/45 na oponie znaczy 215mm szerokosci i 45mm wysokosci, jest to bledne rozumowanie. Druga wartosc (po slash'u) jest to procentowy stosunek wysokosci profilu do szerokosci opony. Czyli w tym przypadku profil opony to 45% z 215 mm -> 96.75mm, zatem opony przykladowo
215/45 195/45 wcale nie maja takich samych profili, mimo iz maja identyczne wartosci po slash'u.
barteke36 napisał(a):
Bierzesz również po uwagę wielkość/grubość bieżnika? Co do wysokości kół, to różnie bywa. Ja mam takie same rozmiary przód, tył na letnich, rozmiar taki sam, lecz inny producent opony i jest zauważalna róznica jak postawi się koło obok koła więc po założeniu dopiero zobaczysz zmiany.
Jezeli opona pracuje w prawidlowych warunkach bieznik powinien rownomiernie sie scierac na jej powierzchni. Jak nie ruszasz z co drugich swiatel z piskiem, wszystkie 4 opony powinny miec porownywalny stopien zuzycia. Wiadomo z opon na osi napedowej bieznik szybciej schodzi, wiec mozebyc 1-3mm mniej niz na oponach z osi przedniej. Jednak dalej roznice te sa porownywalne. Nie moze dojsc do sytuacji ze na jednej osi bedziesz mial 3mm bieznika a na drugiej 9, jesli opony byly zakladane w tym samym czasie. (Zakladajac normalne uzytkowanie samochodu.) Jak juz pisalem wyzej takie kilkumilimetrowe roznice sa dopuszczalne.
Co do zakladania opon roznych marek do auta "cywilnego", czyli normalnie poruszajacego sie po drodze, jest to dla mnie co najmniej bezzasadne. Jakie rzekomo plynna z tego korzysci?
marcinboro napisał(a):
Dzięki wszystkim za wyjaśnienia, zwłaszcza sLv za "naukowe", ale zarazem bardzo klarowne podejście do sprawy

Mateusz 407 - potencjalne problemy mogłyby wynikać z różnic, które opisał sLv, które pewnie sprowadzałaby się do tego, że koła kręciłyby się z różną prędkością lub różniłyby się w przyczepności, czego konsekwencją mogłoby być włączanie się systemów trakcji (tak domniemuję).
barteke36 - wszystkie 4 opony są tej samej marki, tego samego producenta, z tego samego rocznika, nie są zużyte w różny sposób, więc nie powinno być problemu z bieznikiem, itp.
E tam naukowe, to jest poziom podst. klasa 6

Tak wiec jesli masz wszystkie opony tego samego producenta smialo zakladaj na zime i smigaj az milo

Ciekawi mnie tylko na jakiej podstawie w jednej wulkanizacji powiedzieli Ci o problemach z trakcja, znajac zycie pewnie niewiedzieli nawet jak dziala trakcja w Twoim BMW, bo przeciez trakcja to trakcja wszystkie takie same... pozdrawiam