BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 lipca 2025, 21:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Po wymianie filtra paliwa, silnik nie zaskakuje
PostNapisane: 19 grudnia 2010, 02:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47
Witam
Jestem nowy na tym forum, a beemke mam od niedawna.
Szukałem na szukajce podobnych problemów ale nic konkretnego nie znalazłem, dlatego zakładam nowy temat.
Otóż mam BMW E46 320d 2001, postanowiłem wymienic filtr paliwa i powietrza, poczyściłem przy okazji słynne elektrozawory od erg'u, oraz sam egr (auto było troche mułowate), pozatym odpolało od strzału i nie było raczej problemów (no troche kopciło przy dynamicznej jeździe na taki lekki ciemno-siwy kolor, ale wine zwalałem na elektrozawory od egr'u).
Po w/w operacjach odpalam auto, popracowało dosłownie parę sekund, zaczeły skakć obroty i silnik zgasł, potem nie udłąo mi sie go uruchomić.
Na desce (przy kręceniu) zapalą się kontrolka od asc i absu.
Paliwo jest, ale widzę zę w jednym przewodzie idącym od filtra do pompy wtryskowej są pęcherzyki powietrza.
Wyczytałem w instrukcji, że trzeba poczekac na włączonym zapłonie aż filtr napełni sie paliwem i odowietzry sie układ, więc tak zrobiłem, nic to nie pomaga.
Czy jest jakaś ręczna pompka paliwa ewentulanie jakis element do odpowietrzania?
Prosiłbym o jakąs pomoc, bo auto stoi i nie mam czym do roboty dojeżdzać:)
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Po wymianie filtra paliwa, silnik nie zaskakuje
PostNapisane: 19 grudnia 2010, 10:33 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Aby odpowietrzyć filtr paliwa po wymianie należy 3-4 razy przekręcić na zapłon i wyłączyć (czekając za każdym razem aż pompa paliwa przestanie działać) - skoro Ty 1 raz przekręcałeś na zapłon to możliwe że filtr nie został dostatecznie odpowietrzony, zresztą piszesz że widać pęcherzyki powietrza w przewodzie...

PostNapisane: 19 grudnia 2010, 11:13 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320D
witam
ja kiedyś tez słabo odpowietrzyłem układ paliwa w mojej bawarce ale kilka razy przekreciłem kluczyk i pokreciłem dość długo i odpalił
a jeśli mie pomoze to poluzuj przewody na wtryskach i przekreć pare razy kluczyk tak aby pojawiło ci sie paliwo na poluzowanych przewodach od wtrysku
po pojawieniu sie paliwa na wtryskach dokrec przewody i powinno działac
pozdrawiam

PostNapisane: 19 grudnia 2010, 11:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Tak to jest jak , do konca nie wie się jak poprawnie odpowietrzyc układ po wymianie filtra paliwa. Zgadza sie tak jak napisał Vis, jeden raz (przekrecenie kluczykiem w pozycje zapłon) nie napełni filtra. u mnie pomimo że 6 razy pompka pompowała to i tak nie napełniła filtra. Trzeba było odkręcić filtr zalać paliwem i wtedy odpowietrzać .

PostNapisane: 19 grudnia 2010, 12:38 
Pierwsze kroki

Witam
Dzięki za odpowiedzi, prawdę mówiąc to próbowałem cykl 1 minutowy (do zgaśnięcia pompki paliwa) parę razy (chyba ze trzy) ale bez efektu, raz w czasie kręcenia tak jakby jeden cylinder zaskoczył na ćwierć sekundy i dalej nic, a że to jest zima, a ja mam garaż nieocieplony to i po drodze akumulator zaczął padać (juz go ładuję).
Jak auto nie chciało odpalić to dostałem się znów do fitra, zobaczyc, czy jest tam wogóle paliwo ( było) tylko nie pod sam korek - nie wylewało się czy cos w tym rodzaju
Po naładowaniu zrobie tak jak pisaliście przepomuję pare razy na pompce, jak to nic nie da to popuszcze wtryski.
Tylko mam jeszcze dwa pytanka:
1 czy jak mam powietrze w przewodach (ewentualnie w filtrze) to nie powinno tego pociagnąc do pomy i do wtryskiwaczy?
2 A co z kontrolkami od absu i esc? Czasem tez lampka od airbagów pomigała,mam sie martwic, czy jak odpale to zgasnie? dodam ze przy grzebaniu przy elektronice wyjąłem akumulator, więc mogło się coś poresetować.

P.S. Przykro mi że musze zaczynać postowanie od problemów, ale dopiero zaczynam grzebać przy tym aucie i nie orientuje sie w wielu kwestiach, to moja pierwsza beemka i w dodatku pierwszy diesel :/

PostNapisane: 19 grudnia 2010, 13:38 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320D
ja zawsze jak przychodzi zima tankuje lepszą rope i nigdy nie mam problemu z odpalaniem zimą a jeśli szkoda ci dać pare złotych więcej na całym baku to niestety pozostało sie męczyć :D

PostNapisane: 19 grudnia 2010, 14:09 
Pierwsze kroki

No więc ja tez nie tankuje na stacjach "no name" i z odpaleniem nawet jak był większy mróz nie miałem najmniejszych problemów, problemy zaczęły się po wymainie filtra
heh chyba sie troche nie zrozumielismy :D

PostNapisane: 19 grudnia 2010, 16:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Ja tylko raz zrobilem cykl napeniani i autko zaskoczylo i pali, co do ropy to tankuje paliwa premium Lotos i zero problemow czy to zima czy lato.

PostNapisane: 19 grudnia 2010, 17:09 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
W tym przypadku cos jest nie hallo :/
U siebie już kilka razy wymieniałem filtr paliwa i po minutowym pobycie auta na zapłonie i odpaleniu zawsze wszystko było w porządku...
Raz po zrobieniu inspekcji olejowej i wymianie wszystkich filtrów zapomniałem o tej "jednej minucie" i odpaliłem jak zawsze od razu, auto pochodziło nierówno chwilkę i zgasło, po czym przekręciłem zapłon, odczekałem ok. minutę, auto odpaliło i więcej problemów nie było z paliwkiem :). Więc układ sam się odpowietrzył :ok:
A jesteś pewien, że porządnie dokręciłeś (z siłą 25Nm ;) ), pokrywę od tego filtra?

PostNapisane: 19 grudnia 2010, 17:12 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=135795
byłe
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=71866
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... t=piotr320
ja jak wymieniałem u siebie, zalałem go ropą i nie czekałem tylko od razu go odpaliłem i zero problemów.. :ok:

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

PostNapisane: 19 grudnia 2010, 17:43 
Pierwsze kroki

Niestety mam tylko dynamometr "ręczny" ;) wiec nie wiem czy dobrze, ale jako, że jest to plastik to nie chciałem tego ukręcić. Jeżeli będzie za słabo skręcone domyślam się, ze będzie zasysyał "lewe" powietrze?
Jutro porobie czynności jeszcze raz, jak to nic nie da to rozkręcam to co poskręcałem, żeby zobaczyć czy wszystko jest ok

PostNapisane: 20 grudnia 2010, 11:12 
Forumowicz

Moje BMW: E90 2007r
Kod silnika: 320D 163PS
jeśli zapaliły sie kontrolki od ABS/ASR i jeszcze palily sie poduszki powietrzne to moglo wskazywac ze bylo za slabe napiecie.
w/w uklady odlaczane sa automatycznie zeby zaoszczedzic prąd.
jesli masz za niskie napiecie to uklad mógł sie odpowietrzyć ale wtryski CR dostawały za niskie napięcie zeby się otworzyć i podać paliwo do cylindra.
po pierwsze naładuj akumulator i sprawdz czy przy kreceniu rozrusznikiem nie spada Ci radykalnie napięcie. Trzeba poszukać jakiego minimalnego napięcia potrzebuje wtryskiwacz zeby dzialał prawidlowo.
Jeli przy kreceniu spadnie napięcie poniżej 9-10V to chyba mało

PostNapisane: 20 grudnia 2010, 18:18 
Pierwsze kroki

Wszystko sie zgadza, więc o kontrolki sie nie martwię, ale ja nie mam CR tylko pompe rotacyjna wiec raczej mnie to nie dotyczy (silnik to M47),
zaraz cos zjem i ide walczyc, wzialem z roboty klucz dynamometryczny wiec wszystko zrobie jak należy:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1