BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 czerwca 2025, 10:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E46 2002r ori xenon AL - czy napewno przepalony odbłyśnik ??
PostNapisane: 2 kwietnia 2012, 19:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E91 LCI - 184KM
Kod silnika: N47
Przeszukałem chyba całe google i wiele pisze na temat xeno-nów ale zastanawia mnie fakt czy nie mam przepalonego jednego odbłysnika. BMW jest z 2002r i posida oryginalny ksenon, lampy tez są oryginalne firmy AL ( sprawdzałem). 3 mies temu padł mi jeden zarnik ( zrobił sie w 3 dni bordowy) wiec wymieniłem zarniki na PHILIPS Color Match 5000K. Strona pasażera jest ok, swiec błękitnym światłem, natomiast storna kierowcy nie jest taka sama. Daje lekko rózowawe światlo lecz tylko od góry, dół jest troche lepszy - bardziej błękitny. Oprócz tego widac na zdjęciach ze górna częśc lewej lampy świeci słabiej - obstawiam ze zaczyna sie przepalac odbłysnik dlatego od gory daje mniej swiatła i cieply kolor. Przy lampach nie było nic kominowane a nie chce specjalnie ich rozbierac bo mam w palanach założyć ringi a jesli sie okaze ze to odblysnik to chce to zrobic za jednym razem. Dodam ze przed wymiana zarnikow lewa lampa czyli ta co nawala ma problem z właczeniem sie, z tego co piszą na forach jest to starter dlatego jego tez planuje wymienic. Czy u was tez tak jest ze lewa lampa daje troche mniej swiatła niz prawa. Jak sie spojrzy na ksenon z zewnatrz to lampa kierowcy daje delilkatna poswiate cieplego koloru a pasazera normalnie błekit. Widac to tez jak stane przed biała ścianą. Wrzuciłem kilka zdjec, może nie są idealne ale widać o co chodzi. Słyszałem ze przy ZKW to sie przepalają dobłysniki ale w AL nie ma prawa. A nawet jeśli sie przepalił to czy warto dawac do regeneracji czy bedzie to samo co przy ZKW ( poł roku i znow przepalony).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 2002r ori xenon AL - czy napewno przepalony odbłyśnik ??
PostNapisane: 2 kwietnia 2012, 21:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Jedna podstawowa rzecz dotycząca xenonów - żarniki wymieniamy TYLKO i WYŁĄCZNIE parami ze względu na to, iż nowy żarnik potrzebuje czasu na rozświecenie i ma inna barwę niż stary. Kup drugi żarnik i wtedy zacznij wymyślać:).
Pozdrawiam!

PostNapisane: 2 kwietnia 2012, 21:32 
Pierwsze kroki

Żarniki wymienione oby dwa od razu.

PostNapisane: 3 kwietnia 2012, 07:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
To co piszesz o jednym? Hehe... Poczekaj jakies 40h zanim się rozświecą i wtedy dopiero szukaj problemu. Na początku nowe żarówki zawsze słabiej i inaczej świecą niż te już rozświecone. Tak samo miałem u kumpla w BMW Coupe - jedna idealnie niebieskie światełko, druga białe z żółtawym połączone. Po pewnym czasie problem znikł sam:).

PostNapisane: 3 kwietnia 2012, 11:40 
Pierwsze kroki

Wiem ze na początku żarniki pomimo tego że są dwa nowe to nie muszą świecić tak samo ponieważ proces przepalana jest indywidualny dla każdego. Piszę ten post po 3 miesiącach od wymiany żarników, na pewno 150h żarniki przepracowały dlatego stwierdzam że są dopalone. ( przynajmniej ta pierwsza faza przepalania). Najlepiej widać różnice na drugim zdjęciu co światła skierowane są na elewacje ze coś jest nie tak.

Czy ktoś z Was miał problem z odbłyśnikami AL?? Obstawiam że to odbłyśniki są problemem :(

A tak na marginesie napisałem ze wyminiłem " zarniki" liczba mnoga :hyhy:

PostNapisane: 5 kwietnia 2012, 10:37 
Forumowicz

Moje BMW: 320D Touring 03'
Grzybu napisał(a):
Wiem ze na początku żarniki pomimo tego że są dwa nowe to nie muszą świecić tak samo ponieważ proces przepalana jest indywidualny dla każdego. Piszę ten post po 3 miesiącach od wymiany żarników, na pewno 150h żarniki przepracowały dlatego stwierdzam że są dopalone. ( przynajmniej ta pierwsza faza przepalania). Najlepiej widać różnice na drugim zdjęciu co światła skierowane są na elewacje ze coś jest nie tak.

Czy ktoś z Was miał problem z odbłyśnikami AL?? Obstawiam że to odbłyśniki są problemem :(

A tak na marginesie napisałem ze wyminiłem " zarniki" liczba mnoga :hyhy:

przy zapalonych lampach odbłyśniki możesz obejrzeć czy oby nie są przepalone patrząc pod kątem w lampę. Ja mam lampy ZKW i mam ten sam problem - niebawem wymieniam lampy na nowe.

G.

PostNapisane: 5 kwietnia 2012, 16:10 
Forumowicz

Moje BMW: E90 330xd
Kod silnika: M57TU2 D30
Southparketeer napisał(a):
przy zapalonych lampach odbłyśniki możesz obejrzeć czy oby nie są przepalone patrząc pod kątem w lampę. Ja mam lampy ZKW i mam ten sam problem - niebawem wymieniam lampy na nowe.

po co? naprawa kompletu kosztuje 60zł. chyba nie masz co z pieniędzmi robić...

PostNapisane: 5 kwietnia 2012, 17:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Napewno lampy AL wychodziły w orginale?

Macie może spis, kiedy wrzucali do BMW lampy ZKW, Kiedy Boscha a kiedy AL?
Bo mi się wydaje, że AL nie szły na pierwszy montaż do e46

PostNapisane: 7 kwietnia 2012, 09:41 
Forumowicz

Moje BMW: 320D Touring 03'
jceel napisał(a):

po co? naprawa kompletu kosztuje 60zł. chyba nie masz co z pieniędzmi robić...

piszesz tutaj o chromowaniu próżniowym czy próbie znalezienia samych odbłyśników (np. lampy powypadkowe)?
oba sposoby przerobiłem wzdłuż w wszerz - o ile chromowanie w "słynnym" zakładzie w Łodzi pomogło na 3 miesiące (i kosztowało 150 PLN a nie 60 PLN) to znalezienie odbłyśników pod wymianę graniczy z cudem ( i też nie 60 PLN)

lampy AL z 2002 nie ulegały tej przypadłości (sprawdziłem), więc bardzo dziwna to spawa. ewentualnie polecam mój poprzedni wątek: viewtopic.php?f=1&t=86208

sam mam lampy ZKW i świecą podobnie jak koledze. odbłyśniki z ZKW nie pasują do AL i odwrotnie.

PostNapisane: 7 kwietnia 2012, 16:05 
Forumowicz

Moje BMW: E90 330xd
Kod silnika: M57TU2 D30
piszesz tutaj o chromowaniu próżniowym czy próbie znalezienia samych odbłyśników (np. lampy powypadkowe)?
oba sposoby przerobiłem wzdłuż w wszerz - o ile chromowanie w "słynnym" zakładzie w Łodzi pomogło na 3 miesiące (i kosztowało 150 PLN a nie 60 PLN) to znalezienie odbłyśników pod wymianę graniczy z cudem ( i też nie 60 PLN)

o chromowaniu próżniowym. zauważyłem, że wiele zakładów oferuje tę usługę za jakieś chore ceny. mnie w Częstochowie to kosztowało 60zł za komplet łącznie z klejeniem bo już aż pękły od temperatury. gość zrobił to dość porządnie, jeżdżę już ponad 3 miesiące i nie widzę żadnego pogorszenia jasności lamp.

w każdym razie nawet gdybym miał robić to co pół roku to i tak bardziej mi się opłaca niż kupowanie nowych lamp...

PS oczywiście posiadam ZKW
PS2 widziałem też ofertę wymiany obłyśników na metalowe, od F10 (gdzie też są lampy ZKW). cena za komplet lamp na gotowo z robocizną i wysyłką 700zł.

PostNapisane: 7 kwietnia 2012, 23:25 
Pierwsze kroki

A czy ktoś przerabiał temat regeneracji odbłyśników AL?? Dlaczego jeden jest dobry a na drugim widać sporą różnice, może zdjęcia nie przedstawiają tego ale w rzeczywistości widać sporą różnice. Chyba jakby sie jeden przepalał to i drugi też, w mam wrażenie ze ren od pasażera jest idelany.

Próbowałem patrzec przy zapalonych lampach w soczewke od przodu i widziałem jakąś blaszke ( byly na niej odsićniete jakby nity - oczywiscie wyglada to jakby w oryginale tak było zrobione i na jednym i na drugim widać delikatną poświate złotego koloru. Blaszki sa ok ale widac ze jakby pomarańczowe światło skads sie dostawało. Nie wiem czy to akurat to co widzialem to odbyslnik ale blaszka wydaje sie byc srebrna.

Może jest ktoś z Kielc to bym kiedyś podjechał i sprawdził jak działaja moje i jego ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1