BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 lipca 2025, 20:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E46 Problem z odpaleniem auta
PostNapisane: 1 stycznia 2011, 22:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57
Witam!
Pojawił mi sie problem z odpaleniem samochodu 330d M57. Rano wstaje, wkładam kluczyk przekrecam stacyjke swiece grzeja, po chwili gasna przekrecam kluczyk a tu nic.... Rozrusznik kreci tylko nie słychac jak załącza się pompa paliwa pod siedzeniem w baku. Posprawdzałem bezpieczniki, przekaźniki no i nic. Po kilku minutach nagle odpalił i wszystko było ok.
Kilkakrotnie odpalałem go i gasiłem i problemów nie było. Wieczorem podjechałem do banku, wracam i ponownie niemoge go odpalic. Nie słychac jak załącza sie pompa.... Wrociłem do samochodu po ok godzinie i auto odpaliło... Słychac jak załącza sie pompa... Nie wiem o co chodzi... Dodam ze filtr paliwa nie był juz dłuzszy czas wymieniany...moze to jego wina? Prosze o podpowiedzi i uwagi w tym temacie. Auto stoi na codzien pod chmurka...nigdy mnie nie zawiodło a tu taka niespodzianka....

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 Problem z odpaleniem auta
PostNapisane: 1 stycznia 2011, 22:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 325iA Cabrio
Kod silnika: M54B25
Garaż: R1200GSA K25, E61 520d LCI
Witam,

pompa progowa do wymiany.

Pozdrawiam

PostNapisane: 1 stycznia 2011, 22:34 
Pierwsze kroki

Mógłbys powiedzieć mi cos wiecej na jej temat:dlaczego własnie ta pompa, gdzie ona jest i jak to sprawdzic tak na krótko...w momencie kiedy nie bedzie działać.. Z góry dziękuje

PostNapisane: 1 stycznia 2011, 23:12 
Częsty bywalec

Pompa znajduje sie od spodu auta, mniej wiecej na wysokosci fotela kierowcy. Jak nie bedziesz mogl odpalic nastepnym razem sprobuj potupac w podloge, pouderzac rowniez od spodu. Nieraz pomaga. Sprawdzic ja mozesz takze podpinajac auto do kompa. Sprawdzisz jakie daje cisnienie. Niesktety nie pamietam jakie powinno byc (poszukaj na forum). Ponadto innym czestym przypadkiem nie odpalania w silnikach CR jest czujnik polozenia walka rozrzadu.

To chyba tyle.

pozadrawiam

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 18:29 
Pierwsze kroki

Próbowałem dzisiaj odpalic auto... Zapaliło za pierwszym razem ale kolejny raz juz nie... Wszedłem pod auto odkreciłem osłony i uderzyłem w pompe no i dziala...auto odpala przy tym pompa strasznie buczy... wiec wszystko jasne...Jutro jade kupic nowa pompę jak zamontuje i potestuje to napisze czy problem sie skonczył....

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 18:46 
Częsty bywalec

Ciesze sie ze moglem pomoc. Pamietaj zebys tylko nie kupywal zadnych zamiennikow. W tym wypadku niestety wchodzi w gre tylko oryginal Pierburga. Nie jest tani(~800zl mysle) ale z glowy masz na nastepne kilka lat.

Pozdrawiam

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 22:30 
Pierwsze kroki

Pompa wymieniona i jak narazie wszystko ok...samochód odpala... Dodam jeszcze ze nie kupowałem zamiennika a dokonałem regeneracji orginalnej pompy w serwisie pomp. Mam nadzieje ze bedzie długo mi służyć. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1