Mam dwa pytanka:
1. Przy ruszaniu i cofaniu slysze dziwny dzwiek (na zewnatrz), ciezko mi opisac ale to nie jest stukanie ani piszczenie tylko trakie trykanie. Podobne do dzwiekow jakie wydaje lozko na sprezynach na metalowym stelazu, przy siadaniu

. Kolega mechanik powiedzial mi ze to jest prawdopodbnie jakis luz czy cos w wale napedowym i nie jest to na razie nic powaznego ale powiedzial mi tez zebym sie upewnil u kogos kto sie zna konkretnie na beemkach.
2. Wiem ze ten temat byl walkowany ale mam do niego dodatkowe pytanie. Zaparowane refektory. Wiec zdjalem je sciagnalem, gumki do odparowywania wody, z gumek wyjalem gabki ale przy probie ich wyczysczenia porozpadaly sie (w zasadzie to juz przy probie wycisniecia z nich wody). Niby moglbym ich tam z powrotem nie wciskac ale gdzies czytalem ze lepiej zeby byly z powodu kurzacych sie szybciej reflektorow przy ich braku.
a) Czy da sie gdzies takie gumki z gabkami albo same gabki kupic? Na realoem probowalem znalesc taka czesc w reflektorze ale jakos mi sie nie udalo wiec ciezko mi bylo zapytac o to w ASO. W sieci tez nie znalazlem.
b) Czy da sie zdjac przeslony reflektorow i dokladnie je wyczyscic, przy okazji wyczyscic wklady i czy takie dzialanie jest wskazne? Jestem poczatkujacy jesli chodzi o takie zabiegi i na rysunku z realoem te oslony nie wygladaja jakby byly "otwarte" w tylnej czesci dlatego pytam czy jest w ogole sens zebym sie z tym grzebal.
c) Slyszalem tez ze pomaga uszczelnienie lub wymiana uszczelki. W reflektorze jest kilka. Czy chodzi o ta w ksztalcie calego reflektora (dla mojego modelu czesc nr 63128362446), ktora siedzi pomiedzy przeslona a a sama obudowa reflektora?
Z gory dzieki za wyorzumialosc i za kazda pomoc