BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 00:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Jaki może być powód ściągania samochodu?
PostNapisane: 17 stycznia 2011, 23:04 
Pierwsze kroki

mam problem z moją bunią, już dłuższy czas mam problem ze ściąganiem w jedną stronę. Na początku zaczęło ciągnąć w lewo. Odwiedziłem jakis pseudo warsztat, diagnoza krzywe wahacze na prawym kole. Jeździłem tak ok 4 miechy, zeżarło całkiem tylne gumy. Pojechałem na inną stację, okazało się że mam do wymiany tuleje wahliwe, tuleje tylnej belki i jeszcze chyba stabilizatory poprzeczne. Po wymianie super, zero luzów, w międzyczasie zjadlo jeszcze parę używek. Przyszlo do ustawiania, sprzęt nowy, wysokiej klasy, ustawiają chłopaki na kompie (pod obciążeniem już) mocno wartości rozjechane ale się udało. Wyjechalem stamtąd ucieszony że mam wszystko super bo przecież na kompie było ok a na drodze dalej ściąga, tym razem w prawo. Pojechałem na korektę, po wjechaniu okazuje się że nie jest ok, przód był dobrze tył rozjechany, ustawili miało być dobrze i znowu ściąga w przeciwną stronę. koleś mówi żeby kombinowac z oponami ale nie dawało rezultatu, najlepiej przyjechać jak zmienię na zimówki. Teraz po zmianie na zimowe dalej ściąga, kupiłem na tył nówki i to samo, przednie są ok, 5,5mm równo zużyte. Wkońcu pojechałem na inną stację ale mieli już inny sprzęt, po podpięciu tradycyjnie przód ok na zielono, tył rozjechany, ustawiali kąty i zbieżność. Lecz sprzęt troszkę starszy, nie było informacji o konieczności o obciążeniu, oni do mnie że pierwsze słyszą żeby wrzucać kg do auta. Po ustawieniu wszystko ładnie weszło w tolerancję, przodu nie ruszali. Efekt jak zawsze dalej ściaga, Lecz jest to najlepsze ustawienie dotychczas. Było to przed świętami, narazie do niech nie pojechałem. W sumie byłem chyba w 4 warsztatach, na ustawianie straciłem jakieś 350zł, efektów zero, przy moim aucie zbieżność ustawiało 6 różnych osób, nikt więcej luzów nie znalazł i za każdym razem ściąga jak nie w jedną, to w drugą stronę. Zauważyłem że wszystko sprowadza się na tył samochodu, ścięte opony (w sumie to chyba 3 pary) i złe parametry podczas odczytu na urządzeniu. Mam już tego dość, nie chcę w ciemno wymieniać wahaczy, bo tylko one są chyba nie wymieniane i te łączniki na drążku stabilizacyjnym. Auto raczej nie miało dzwona, przy przodzie sporo grzebałem to bym coś zauważył, z tyłu było rozbieranie podczas zakładania lpg i również fabryka, może coś poradzicie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Jaki może być powód ściągania samochodu?
PostNapisane: 18 stycznia 2011, 16:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Mi ścinało tylne opony od środka jak miałem zużyte te duże gumowe tuleje w tylnym zawiasie.

Jak masz znajomego z podnośnikiem, to ściągnijcie cały zawias, pooglądajcie i skręćcie jeszcze raz ustawiając przy tym geometrię i dokręcają dobrze każdą śrubkę. Wymiana przednich opon też by nie zawadziła. Do tego sprawdzenie kół, czy są proste.

Druga opcja, to sprawdzenie czy podłoga jest prosta, bo jeśli założymy brak winy w zawiasie, to wychodzi na to, iż buda zmienia geometrię. Podłużnice i progi całe?

Jak tnie opony? Od środka, od zewnątrz czy po tej samej stronie? W przypadku cięcia od środka, można by się amortyzatorami zainteresować i ich górnym mocowaniem. Tył nie pływa, nie ucieka w zakrętach?

O tak oczywistych sprawach jak taki sam rozmiar kół oraz dobór ciśnienia już nawet nie piszę.

PostNapisane: 19 stycznia 2011, 11:41 
Pierwsze kroki

No tylne mi ścieło od środka, po wymianie tulei pływających i tylnej belki jest lepiej ale auto dalej ciągnie, wcześniej w lewą, a teraz po ustawieniu geometrii przed świętami w prawą :/ tyle że już nie zauważam tak drastycznego cięcia opon. Podłużnice są całe, nawet nie ruszone, progi również wyglądają ok. Jak sprawdzić czy buda jest prosta?? Ogólnie auto wygląda na bezwypadkowe. Jestem przekonany że winę ponosi zawias, byćmoże że jakiś element jest krzywy, ale nie widać tego jak się wejdzie pod spód auta. Najbardziej intryguje mnie fakt, że ustawiając zbieżność i kąty na jednej stacji, tego samego dnia dwa razy, diagnosta dwa razy uzyskał prawie że identyczne wyniki ustawień, i wcześniej ciągnęło trochę w prawo a teraz trochę w lewo. Co do opon to raczej to wykluczam, bo wcześniej na dwóch kompletach letnich i teraz na zimowych jest kompletnie tak samo, felgi również inne. Tył raczej mi nie ucieka, w zakrętach jest super, jedynie mam dziwne uczucie co do prowadzenia na prostej na nowej równej nawierzchni. Dziwne jest również to, że raz ściąga dość znacznie a drugim razem jedzie prawie że prosto :/

PostNapisane: 19 stycznia 2011, 13:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW E39 1999r. 523i
Kod silnika: M52TUB25
Weź miarkę, kogoś do pomocy i poszukaj jakichś symetrycznych punktów pod samochodem, mogą być jakieś śruby od zawieszenia lub zgrzewy, przetłoczenia, dzięki nim możesz zmierzyć przekątną auta. Im dalsze punkty znajdziesz tym dokładniej zmierzysz.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1