daniel20 napisał(a):
ded. A co oznacza olej w wężyku od turbo??? U mnie jest tam olej. turbo działa OK. Druga rzecz to pisaliście że jak łańcuch wyciągnięty to faluje. U mnie obroty stojąjak wryte a budą czasem lekko trzącha.
Turbo puszcza troche (a moze calkiem sporo) oleju, on dostaje sie przez IC, do kolektora a stamtad do wezyka. W dolocie rosnie cisnienie, co "wlacza" turbine. Bardzo uogólniam ale jak w wezyku masz olej to turbo pracuje na pol gwizdka i moze Ci kopcic oraz mieć mniejsza moc. Powinienes wyczyscic caly IC, EGR i kolektor dolotowy- duuuzo roboty. Jesli olej dalej bedzie sie pojawial to jest to oznaka konczacej sie turbiny.
Cytuj:
Kupilem pompe urzywana ma allegro. jak ja wmontowalem i zaprowadzilem do warsztatu na ustawienie kata to przy odbiorze koles ktory mi ustawial ten kat powiedzial ze slabo odpalala i zwiekszyl szybkosc rozrusznika. odpalala dobrze i na obrotach tez chodzila rowno ale wlasnie nie bylo mocy takiej jak prze wymiana tej starej.
Prawdopodobnie chodzio o zmiane kata wyprzedzenia zaplonu. "Nowa" pompa jest juz niezle podjechana- wlasnie dlatego pompy sie regeneruje w dobrym serwisie. Mechanior ustawil kat tak jak trzeba i autko slabo palilo. Skorygowal to i auto pali dobrze ale ma mniejsza moc. Generalnie winny jestes Ty, bo chciales zaoszczedzic a teraz i tak wydatek Cie nie minie. Regeneracja pompy, koniecznie z wymiana glowiczki to od 1-2 tys zl. Robi sie to w sprawdzonym warsztacie bo duzo jest przypadkow, ze pompe wyczyszcza, pokombinuja z ustawieniem, zmienia uszczelki i zgarna 2/3 ceny jak za solidna regeneracja a za pol roku to samo.