Witam, na początku jako, że jest to mój pierwszy post na forum chciałem się przywitać i pozdrowić wszystkich forumowiczów najlepszej marki na świecie. Tyle słowem wstępu, a teraz do rzeczy.
Sprowadziłem sobie E39 520i 150KM. Świeci się check engine ( osoba z niemiec podobno otrzymała błąd sondy) silnik pracuje ok. Sprawdzając napięcie przy zapalonym silniku na dwóch trzech sondach pojawia się napięcie odpowiednio 0,01V; 0,03V; 0,02V a czwarta 0,12V. Z tego co czytałem to sonda powinna pracować średnio z napięciem 0,2-0,8 V. Sprawdzałem skalę miernika elektronicznego i ustawiony byl na 20V czyli w Voltach. Rezystancja między białymi przewodami przy uruchomionym silniku odpowiednio 4,5mOhm; 4,2mOhm; 3,4mOhm; 4,0 mOhm (jednostki prawdopodobnie poprawne). Jako, ze auto jest świeżo sprowadzone nie jeździłem nim dużo więc nie wiem jakie jest spalanie. Silnik pracuje w miarę równo, choć wydaje się mi, że jak się rozgrzeje zaczyna drgać troche bardziej (być może ze względu na mieszankę). W związku z tym mam pytanie : 1. Czy takie napięcia na sondzie są poprawne czy są zbyt małe? jeśli tak to czy to znaczy, że sonda jest uszkodzona czy np, niedogrzana? 2. Czy jest, a jesli tak to gdzie jakiś sterownik,przekaźnik czy bezpiecznik odpowiadający za taki stan rzeczy.
|