Witam wszystkich.
Mam taki temat to rozpracowania.
e34 m50b20 vanos.
ostatnio odkryłem brak sterowania vanosa na pinie 25 ecu po dodaniu gazu. A chyba powyżej 1000 rpm powinno następować załączenie. Sam układ elektryczny jest sprawny ponieważ gdy włączymy w inpie vanos activate napięcie się pojawia wałek się przestawia na wolnych trzęsie silnikiem wszytko cacy. Lecz w normalnej pracy du...
Na myśl przychodzi mi już tylko czujnik położenia wałka, który być może czyta nieistniejące kąty. W ms 40.1 siemens sobie kąta wałka nie poczytamy

. Izolacja czujnika jak to na 25 latka kapota,lecz zwarć brak. Błędów wałka brak, ogólnie jest ich 0 w dme:) Odepniemy czujnik położenia wału , odpali na tym z wałka ciężko bo ciężko ale odpali, po dodaniu gazu strzeli w kolektor.
No to chciałbym wymienić czujnik i to zaczęły się schody.
U mnie siedzi 12141730028 wg realoem czy bmwstore może tez być 12141703221 głowice niby powinienem mieć 11121740463 jednak jak to zweryfikować pod kolektorem mam tylko 1748411 a te jest pewnie nr odlewu. Katalogi twierdza ze 028 i 221 są zamienne w moim przypadku, lecz jak to naprawdę jest. 221 niby nie założymy do m50b20 bez vanosa na osprzęcie siemensa bo tam przewidywany jest tylko 028. A miedzy tymi czujnikami jest chyba 3mm różnicy w długości. Naczytałem się tyle w necie ze już głupi jestem.
Rożnica w cenie tych czujników też jest: jakieś 80 pln , lecz nie chciał bym wywalić 480-560 na czujnik który nie będzie działał.
Mój Vin GB61029