BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 00:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E46 brak mocy na rozgrzanym silniku ... szarpie
PostNapisane: 9 stycznia 2011, 15:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m43
Witam.
Mam problem z moją 318i e46 1796cm benzyna.

Mianowicie dzieje się coś takiego auto normalnie odpala (silnik chodzi nie równo czy to na zimnym czy rozgrzanym silniku) kiedy silnik jest zimny auto normalnie jedzie ma moc ale kiedy się już rozgrzeje zaczyna nim szarpać i nie ma moc (dając gazu obroty się zwiększają ale nie prędkość).. Również kiedy daje gazy przygasają światła.

Żeby auto jechało muszę wcisnąć gaz do dechy i puścić (pulsacyjnie) wtedy coś stuknie pod maska (co stuka sprawdzić nie mogę bo tak się dzieje tylko podczas jazdy) z wydechy wystrzeli i wraca moc ale tylko chwilowo i znowu to samo :mur:

Mechanik powiedział ze to wina kabli zakupiłem nowe beru później że to wina świec wiec kupiłem NGK na tydzień poprawa i znowu to samo teraz ma teorie że to wina cewek.

Ostatnio chciałem pojechać i podpiąć pod kompa (żeby zobaczyć czy to odma. sonda lambda, przepływomierz czy tez jakiś czujnik bądź coś innego) ale żeby to zrobić muszę przejechać 15km po przejechaniu 2km zatrzymałem się na skrzyżowaniu żeby ustąpić pierwszeństwa po chwili chce ruszać i się zdziwiłem bo auto ledwo co jechało i nawet pulsacyjne dawanie gazu nic nie pomagało wolałem dalej nie jechać więc się zawróciłem (pewnie będę musiał lawete wynająć żeby pojechać i go podpiąć).

Spędziłem sporo czasu na forach i znalazłem że podobne objawy są kiedy jest padnięty czujnik wałka lub wału kiedy zasugerowałem to mechanikowi żeby je odczepił i sprawdził czy pogorszy się praca silnika trochę się oburzył i powiedział że to na pewno żaden z tych czujników.

Więc postanowiłem napisać na ten temat i wysłuchać waszych opinii.
Z góry dziękuje.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 brak mocy na rozgrzanym silniku ... szarpie
PostNapisane: 9 stycznia 2011, 15:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Na poczatek zmien mechanika bo ten to jakis wrozbita,wymienia w ciemno czesci.

PostNapisane: 9 lutego 2011, 17:45 
Pierwsze kroki

Powiem teraz tak u jednego pana Niby speca w serwisie podczepiłem pod kompa powiedział ze odma i przepływomierz no i odrazy zaproponował zostawienie u niego samochodu i że zrobi go koszt 1000zł ale powiedziałem że się zastanowię i udałem się do innego serwisu gdzie mi wykazało tylko sonde lambda..
I sam już nie wiem co robić co wymieniać :(

PostNapisane: 9 lutego 2011, 19:42 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320Ci & z3
Kod silnika: 2x M52TUB20
Jeśli nie masz pewnego mechanika to zainwestuj w interfejs i sam sobie postawisz diagnozę, na pewno przyda się na przyszłość, ewentualnie poszukaj kogoś z forum z okolicy. Pamiętaj, że żyjesz w kraju w którym każdy chce Cię zrobić w &^*%@, co szczególnie dotyczy wszelkich mechaników i fachowców... :/ Objawy pasują faktycznie do czujnika, chociaż nie kojarzę żeby ktoś opisywał że występują przez niego aż tak drastyczne objawy.

PostNapisane: 9 lutego 2011, 21:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318Ci E46
Kod silnika: M43
odpiecie czujnika wałka rozrządu lub czujnika wału korbowego zdaje się że spowoduje że silnik wogóle nie ruszy wiec zapomnij, podpiecie pod kompa jest niezbędne. To są najpewniejsze przyczyny.

Co do tego stuknięcia: proponuje zrobic optyczny przegląd: czy filtr powietrza nie jest rozwalony lub jakies inne uszkodzenie widoczne gołym okiem

co do przygasania: proponuje sprawdzić ładowanie, pasek alternatora, szczotki z regulatrorem napięcia. Napięcie powinno być między 13,6 a 14,2 V zdaje się.

viewtopic.php?t=57358

PostNapisane: 10 lutego 2011, 18:56 
Pierwsze kroki

A uszkodzenie czujnika wałka rozrządu lub czujnika wału korbowego wykryje na kompie?? bo gdzieś czytałem ze podobno tylko jeden z nich wykrywa a drugiego nie...

Jakiś czas temu miałem wymieniane wszystkie filtry no i również olej wymieniłem...

Znajomi mi polecają żebym się wybrał do takiego elektryka w mojej okolicy podobno jest dobry bo go wszyscy chwalą no tylko trzeba czekać na wstawienie auta do niego tak z 3tyg a jeżeli on nic nie znajdzie to będzie się trzeba do lublina wybrać

No i dodam ze po usunięciu błędów w ostatnim serwisie jak narazie nie mam kłopotów z szarpaniem i brakiem mocy ale to pewnie tylko kwestia czasu

PostNapisane: 6 marca 2011, 18:49 
Pierwsze kroki

Hmm postanowiłem wymieniać części po kolei kilka dni temu wymieniłem sonde (przednią) i jest wielka poprawa ale jednak coś bunie jeszcze boli nie jest taka jak kiedyś :kwasny:
Kiedy usuwałem po zmianie sondy jej błąd prze gazowałem auto kiedy był podpięty komp wykazało mi wtedy błąd przepływki po usunięciu błędu nie pojawiał się dopóki znowu nie prze gazowałem go,,, przepływka jaka mam to chiński zamiennik wiec teraz ja wymienię i mam nadzieje ze już będzie wszystko ok :)
Dodam ze również odpinałem przepływke żeby zobaczyć czy się praca silnika zmienia no i powiem ze się zmieniła ale może i tak z nią jest coś nie tak....

PostNapisane: 6 marca 2011, 23:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: 520i
Ja mam bardzo podobne objawy w swojej e39 520i, komp pokazywał walnięty czujnik wałka korbowego wymieniłem było nieco lepiej przez jakiś czas później znowu szarpał. Później na kompie pojawił się błąd zapłonu na 6 cylindrze wymiana cewki pomogła na jakieś 1000km i sytuacja wróciła do stanu początkowego. Dalej szarpie na niskich obrotach i tak jak piszesz gazem trzeba operować umiejętnie żeby jechał w miarę normalnie jeden z fachowców doradził mi, że wygląda to jakby cewka za dużo prądu dostawała i tu moje pytanie czy to możliwe i co dalej robić ? Jest ktoś chętny zajrzenie do niej z Chełma-Lublina-Warszawy a może kogoś polecicie?

PostNapisane: 7 marca 2011, 19:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 39
Kod silnika: m52b20
podjec do wolomina na ul Łukasiewicz2 to moze ci pomoga tam koles zajmuje sie bmw .to jest 20 km od warszawy

PostNapisane: 7 marca 2011, 19:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: 520i
wera1106 napisał(a):
podjec do wolomina na ul Łukasiewicz2 to moze ci pomoga tam koles zajmuje sie bmw .to jest 20 km od warszawy

jakiś telefon adres?

PostNapisane: 11 marca 2011, 20:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: bmw e39
Kod silnika: M62B44
stary ja przy swojej 5 e 39 tez miałem problem z szarpaniem to było koło dwumasowe niewiem czy też takie masz. a przygasanie swiatel sprawdz ładowanie albo regulator napięcia

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1