BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 lipca 2025, 00:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e 38] zakup i pare pytan o mechanike
PostNapisane: 20 marca 2011, 11:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
witam pomalu przymierzam sie do zmiany mojej e 36 na 7er przy czym e 36 zostaje w stajni ;) chyba najbrdziej mi odpowiada ta wersja bmw pod wzgledem komfortu i przestrzeni (mialem mozliwosc testowania e 46, e 39 i e 38)
pisze z wyprzedzeniem poniewaz na zmiane bede musial poczekac jeszcze okolo 3 miesiecy :zalamany: (inne wydatki ,sypnelo mi 3 wesela w tym roku +2 chrzty)
o e 38 malo co mam wiadomosci procz tych obitych o uszach tpu ..duzo pali ... droga w utrzymaniu i ekspoatacji ..
interesuje mnie bardziej strona mechaniczna ,skrzynia i silnik .. wiem ze bylo pare wersji silnikowych tak samo jak i skrzyn automatycznych , najbardziej obawiam sie skrzyni (nigdy mie bylem uzytkownikiem automatu) czy w 735 sa manuale ? :niepewny: najbardziej obawiam sie wlasnie uszkodzen skrzyni :zdegustowany: i dlatego chcialem zaczerpnac jak najwiecej info jaka wersje najlepiej wybrac . nieukrywam ze interesuje mnie wersja 3.5 litrowa benzyna <ponizej odpada-powyzej tez mile widziane> rocznik 0d 98 w gore ,cena do 22kpln
znalazlem jedna ktora bardzo mi sie spodobala (strona zagraniczna)

http://auto.marktplaats.nl/bmw/42601723 ... t-apk.html?

z gory dziekuje za opinie tych ktorzy wiedza cos na temat 7er ;)

no tak sa 735i w manualu jak i w automacie i 740i manual i automat i pomiedzy tymi wersjami silnikowymi chcialbym wybrac ale czy manual jest wygodny w 7er? :zdziwko: czy lepszy automat

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e 38] zakup i pare pytan o mechanike
PostNapisane: 20 marca 2011, 13:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
jak 7er to chyba lepiej automat by być prezesem ;) a prezes nie gajguje :P i chyba tych jest wiecej na rynku??
ale z drugiej strony automat sie skończy i koszta ogromne warunek jak ktoś go użytkował..

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

PostNapisane: 20 marca 2011, 14:38 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Zależy kto co lubi :P Jaka różnica w jeździe jest między automatem a manualem to wiemy. Jednak w manualu jest większa frajda z jazdy przynajmniej dla mnie :)

PostNapisane: 20 marca 2011, 16:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E38 728i
735 wychodzily w manualach i taka tez mozesz znalesc. Ja wolalbym manuala i takiego tez mialem - cala frajda w wajhowaniu :) Z automatami to roznie zwlaszcza ze nie jest to auto 1 mlodosci a do skrzyni nie mozemy zajrzec. Duzo powie nam przebieg jesli jest autentyczny i serwis. Z tym ze jak sie przyjrzymy to pozniejsze modele siodemki wychodzily i wychodza juz tylko w automatach. Ta z linku wydaje sie ladna w takim samym kolorze mialem skore.

PostNapisane: 20 marca 2011, 23:52 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Ja Ci polecę przed lifta czyli przed paź 98. Jak po lift to tylko 728i lub 730d. Benzynowe V8 dostało po lifcie vanosy, a wszystkie z wyjątkiem w/w alternatory chłodzone cieczą. Zwłaszcza o tych pierwszych można wiele złego wyczytać.
Tylko 750i i 740d wychodziły tylko w automacie. Pozostałe wersje istnieją w manualach, choć nie ukrywam, że jest to mało popularne rozwiązanie w tym segmencie.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 21 marca 2011, 13:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
do tej pory jezdzilem manualami a wydaje mi sie ze w serii7 automat jest wskazany . przynajmniej z tiptronikiem choc o tym tez sie sporo juz naczytalem ze sa usterkowe :/ diesel odpada bo naprawde nie mam przekonania do nich , jakos wole benzynke i ten dzwiek silnika na niej :oczami:

to mam rozumiec ze po lift wychodzily manual tylko 4.0 i 3.0d w automacie to jak 3.5 automat to przed lift a jak automat po lift to minimum 4.0 ... a jaka jest roznica w 7er przed lift a po lift? oczywiscie pomijajac kierunki i stylistyke zewn , chodzi mi o wyposarzenie po lift byl bogatszy w wyposarzenie?

mam troche czasu do decyzji jeszcze ale juz chce wiedziec jak najwiecej by nie bylo ze kupie upragnione 7 serie a tydzien pozniej dowiem sie ze taka czy taka skrzynia szybko siada :zdegustowany:

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 21 marca 2011, 14:25 
Forumowicz

Moje BMW: 525 E34
Kod silnika: M50B25
Ogolnie ciezko o zadbane e38 ale według mnie najbardziej optymalne jest E38 po 96r. z silnikiem 4.4 (740)+ automat do tego obowiazkowo. osiagi ma jak 750 bo mniej wazy cos ok 150kg, mniej pali ale nie brzmi jak V12-cos za cos

:piwo:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1