BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 lipca 2025, 00:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Moc Dopiero od 3000 obr w 320D ???
PostNapisane: 19 marca 2011, 20:00 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 320D
Kod silnika: M47
Witam

Auto to 320 D z silnikiem 136 km rok 2000

Problem polega na tym że odczuwalny kop jest dopiero od 3000 obr czy to na odłączonej przepływce czy podłączonej. Części które były wymienione : elektrozaworek od turbiny (odkręciłem gruche i cięgno bardzo luźno chodzi) + wężyki podciśnienia ,czujnik ciśnienia doładowania, zawór egr odłączony jak i roleta dla poprawy podciśnienia, Przepływke wsadziłem taką jak wsadzili w niemczech czyli Pierburg w obudowe boscha 458, oczywiście wszystkie filtry zmienione, Na postoju sprawdzane węźe i wygląda jak by przeładowywało czyli weźe robią sie twarde później miękną i znów robią się twarde ale już nie tak jak na początku, Nie wiem czy w aucie są katalizatory ale jak sie przytknie rękę do rury wydechowej to jest silny podmuch spalin koloru przezroczystego :) Auto nie kopci. Zauważyłem że widać małą plamke oleju na intercoolerze może być dziurawy ?? niby jak ręką patrzyłem na dużych obrotach to nie leci powietrze ale czy może to być od tego ??
Niektórzy mówią że może turbo przeładowywać ale czy to możliwe jak cięgno chodzi w całym zakresie ??

Proszę o pomoc bo już ręce opadają na kompie nic nie wykryło ale diagnoza była robiona na postoju :-( a i jeszcze wymieniłem cały separator odmy, kolektor był zdejmowany ale nie wymagał czyszczenia, pedał od hamulca twardy.

Z góry dzięki i pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Moc Dopiero od 3000 obr w 320D ???
PostNapisane: 20 marca 2011, 19:18 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kop tu powinien być od początku. To jest turbosprężarka i działa od początku włączenia silnika.
Może łopatki turbiny (sprężarki) są zniszczone

PostNapisane: 20 marca 2011, 23:07 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
semi14 napisał(a):
Witam

Auto to 320 D z silnikiem 136 km rok 2000

Problem polega na tym że odczuwalny kop jest dopiero od 3000 obr czy to na odłączonej przepływce czy podłączonej. Części które były wymienione : elektrozaworek od turbiny (odkręciłem gruche i cięgno bardzo luźno chodzi) + wężyki podciśnienia ,czujnik ciśnienia doładowania, zawór egr odłączony jak i roleta dla poprawy podciśnienia, Przepływke wsadziłem taką jak wsadzili w niemczech czyli Pierburg w obudowe boscha 458, oczywiście wszystkie filtry zmienione, Na postoju sprawdzane węźe i wygląda jak by przeładowywało czyli weźe robią sie twarde później miękną i znów robią się twarde ale już nie tak jak na początku, Nie wiem czy w aucie są katalizatory ale jak sie przytknie rękę do rury wydechowej to jest silny podmuch spalin koloru przezroczystego :) Auto nie kopci. Zauważyłem że widać małą plamke oleju na intercoolerze może być dziurawy ?? niby jak ręką patrzyłem na dużych obrotach to nie leci powietrze ale czy może to być od tego ??
Niektórzy mówią że może turbo przeładowywać ale czy to możliwe jak cięgno chodzi w całym zakresie ??

Proszę o pomoc bo już ręce opadają na kompie nic nie wykryło ale diagnoza była robiona na postoju :-( a i jeszcze wymieniłem cały separator odmy, kolektor był zdejmowany ale nie wymagał czyszczenia, pedał od hamulca twardy.

Z góry dzięki i pozdrawiam

A zawór EGR czyściłeś?

PostNapisane: 20 marca 2011, 23:32 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Ja też stawiam na kierownice spalin, ale tego typu awarie, to tylko zgadywanka. Potrzebna jest diagnostyka (głownie ciekawi mnie ciśnienie w dolocie przy różnych obrotach).

E38 740i (I 2011 - XII2017)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1