BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 11:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Ściąga samochód na prawo
PostNapisane: 4 marca 2010, 11:52 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N42B20
Witam.

Mam taki problem, pewnego pięknego grudniowego dnia wyruszyłem w dłuższą trasę poza miasto i stwierdziłem, że ściąga mi samochód na prawo. Czym prędzej zawiozłem samochód do Adama z Raszyna, żeby sprawdził zawieszenie. Okazało się, że do wymiany były drążki i tuleje wahaczy. Potem została zrobiona zbieżność. Niestety okazało się, że to nic nie pomogło, samochód dalej znosiło. Zrobiłem więc drugi raz zbieżność. Dalej był problem. Potem po kolei wykonałem następujące rzeczy.

- Geometria w dwóch różnych zakładach
- Zamiana kół przód-tył
- Zamiana przednich opon lewo-prawo

I problem dalej występuje. Już naprawdę nie wiem co to może być. Ściąga zarówno na luzie jak i na biegu, nic nie bije przy hamowaniu. Ściąganie jest na tyle silne, że jadąc ok 90km/h po 60m zjeżdżam z lewego pasa na prawy.

Samochód nie był bity, problem powstał nagle. Czy moglibyście coś doradzić, na co jeszcze rzucić okiem? Może ktoś z Was miał taki problem?

Pozdrawiam i proszę o pomoc,
Michał

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Ściąga samochód na prawo
PostNapisane: 4 marca 2010, 12:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
chyba chodziło Ci z prawego na lewy :hyhy:
jak zawiecha ok samochod nie był bity to moze ktorys z zaciskow z lewej strony sie blokuje i "hamuje" gdy tego nie chcesz i stad sciaganie.

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

PostNapisane: 4 marca 2010, 13:30 
Forumowicz

Cytuj:
chyba chodziło Ci z prawego na lewy
jak zawiecha ok samochod nie był bity to moze ktorys z zaciskow z lewej strony sie blokuje i "hamuje" gdy tego nie chcesz i stad sciaganie.

Kolego, wiem co piszę. Z lewego na prawy, jeśli weźmiesz pod uwagę, że nawet w naszym kraju są drogi, które mają na jednej jezdni więcej niż jeden pas w daną stronę, to może rzuci to nowe światło na Twoje przemyślenia ;).

Co do zacisków, to chyba czułbym to wyraźniej podczas hamowania. Mam rację?

PostNapisane: 4 marca 2010, 14:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
rufjan napisał(a):
Kolego, wiem co piszę. Z lewego na prawy, jeśli weźmiesz pod uwagę, że nawet w naszym kraju są drogi, które mają na jednej jezdni więcej niż jeden pas w daną stronę, to może rzuci to nowe światło na Twoje przemyślenia ;).

no tu masz racje :rotfl: ja nie mam takich dróg w swoim rewirze i stąd moje podejscie ;)
rufjan napisał(a):
Co do zacisków, to chyba czułbym to wyraźniej podczas hamowania. Mam rację?

nie wiem czy tak wyraznie było by to odczuwalne :niepewny: ale sprawdzic to wielkiego problemu nie robi wystarczy podniesc samochod i zobaczyc jakie opory stawiaja poszczegolne koła. ;)

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

PostNapisane: 4 marca 2010, 14:43 
Forumowicz

Kaczor, sprawdzałem to myśląc, że winne mogą być łożyska. Oba przednie koła kręcą się identycznie, nie stawiają żadnych oporów. Jestem otwarty na inne propozycje :).

PostNapisane: 4 marca 2010, 17:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Niem moze to zabrzmi banalnie, ale cisnienie w oponach bym sprawdzil, to nic nie kosztuje, i czy sa wywazone, czesto mozna pogubic odwazniki. A czy kiera jest prosto jak jedziesz prosto, czy musisz ja trzymac troszke skrecona???

moj BEAMER:
viewtopic.php?t=56107

PostNapisane: 4 marca 2010, 17:23 
Forumowicz

Ciśnienie w oponach było sprawdzane na samym początku i wszystko było ok. Jeśli chodzi o położenie kierownicy, to po drugiej geometrii muszę ją delikatnie trzymać prosto. W pozycji neutralnej samochód zjeżdża w lewo - ale jest to spowodowane wg. mnie przez niepoprawne jej ustawienie. Natomiast delikatnie skręcenie w prawo pozwala trzymać koła prosto, samochód leci ok, ale gdy ją puszczę to od razu ciągnie w prawą stronę.

Jutro będę odbierał samochód od mechanika i stwierdził, że "przsunął amortyzator", czy to możliwe, aby od jakiejś dziury amortyzator delikatnie się przemieścił i to powodowało ściąganie? Wydaje mi się, że coś takiego od razu by wyszło na geometrii. Jak uważacie?

A co do wyważania, to koła były sprawdzane przy przekładce opon lewo / prawo.

PostNapisane: 4 marca 2010, 18:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Moze byc, ze amor sie przesunal jesli nie byl dokrecony. Przy symetrii sie je luzuje ustawia i na koncu dokreca, moze ktos zapomnial badz dokrecil tylko jedna srube, i sie przesunelo.......Ale jezeli twierdzisz ze nigdzie nie przywaliles, i wczesniej bylo ok, to musialo sie cos przestawic, badz zepsuc, lecz co by mialo sie zepsuc, powodujac sciaganie, bez zadnych stukow na dziurach.....oby to bylo to, moze ustawi ponownie i bedzie ok. To i kiere moze niech ci od razu ustawia tak jak miales wczesniej

moj BEAMER:
viewtopic.php?t=56107

PostNapisane: 4 marca 2010, 19:48 
Forumowicz

Panowie, mam info od mechanika, poprawił amortyzator, ustawił kierownicę i twierdzi, że jest prosto. Ale dopiero jutro późnym wieczorem sprawdzę czy jest ok. Już tyle razy słyszałem, że będzie dobrze, że nie uwierzę, dopóki sam nie sprawdzę :).

PostNapisane: 6 marca 2010, 00:23 
Forumowicz

Panowie, jest dramat. Bunię dalej ciągnie w prawo. Weźcie poradźcie co jeszcze można zrobić, bo tracę rezon. (Żarty w stylu odma i przepływka, zostawmy na później ;) )

PostNapisane: 11 marca 2010, 16:12 
Forumowicz

Ok, już wszystko jasne. Zamieniłem przednie koła, tak że opony kierunkowe były na odwrót i zaczęło ściągać na lewo. Tak więc winne są opony. Stwierdziliśmy z mechanikiem, że obie prawe musiały powodować ściąganie, dlatego przy zmianie przód/tył nie było różnicy. Teraz poczekam aż pogoda się ustabilizuje i założę letnie. Będzie to ostateczny test :).

Pozdrawiam!

PostNapisane: 11 marca 2010, 17:05 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328i / E46 320Ci
Kod silnika: M52TUB28/ M54B22
U mnie skrzywiony wahacz powoduje ściaganie auta na prawo, ale jak wymieniał tobie sworznie to raczej zauważyłby czy wahacz jest skrzywiony, u mnie jest lekko i znosi juz :(

PostNapisane: 22 marca 2010, 22:20 
Forumowicz

Panowie, dramatu ciąg dalszy. Zmieniłem koła na letnie (nowe opony Pirelli Cinturato P6 i ori aluminiowy felunek) i dalej ściąga na prawo. Pomocy, bo już naprawdę nie wiem co to może być :(

PostNapisane: 8 kwietnia 2011, 06:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M47TU
Nowe koła założone poprawnie? Ja też się borykam z tym problemem, zauważyłem, że zaczęło ściągać raz w lewo raz w prawo po zmianie kół ( Opony letnie Hankook Ventus Prime 2 K115 205/55 R 16 91V ) ale równocześnie zmieniałem amory przednie tuleje wahacza i łączniki stabilizatorów. W tamtym sezonie jeździłem na tych oponach i znaku nie było, żeby nawet trochę ciągnęło w którąś stronę. Geometrię oczywiście robiłem po wymianie tego wszystkiego. Opony też poprawnie założone, napisem "outside" na zewnątrz.

PostNapisane: 8 kwietnia 2011, 18:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M40
Miałem cos takiego w Omedze kiedys , dziwne ale winnym okazal sie sworzen wahacza...
jest jeszcze jedna opcja ;) zmienic jedna laske na dwie mniejsze

a na powaznie to bardzo mozliwe ze byla wyciagana na ramie i moglo sie zdarzyc tak ..... ze po najechaniu na jakas wieksza dziure wrocila czesciowo do swoich wymiarow po dzwonie. Ale skoro dajesz sobie reke uciac ze nie byla bita nie byl wymieniany wozek itd to cholera wie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1