BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 06:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z wysokością po założeniu H&R -40
PostNapisane: 10 kwietnia 2011, 17:57 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330i
Kod silnika: M54B30
Witam Was serdecznie. Moja trójka zawsze była ciutke wyższa z lewej strony. Podobno E46 tak mają ze lewa strona jest ciut wyżej żeby kompensować mase kierowcy.

Moje auto ma proste wahacze, mimo wielu oględzin nikt nie odnalazł na niej śladu dzwona, ma nowe amory i pół zawiasu [wszystkie gumy silentcostam itd,]

o co chodzi? Kupilem na allegro używane sprężyny H&R -40 dedykowane do mojej. Wybrałem te bo komfort jest jak na M-Pakiecie a obniżenie było w sam raz. Odebrałem auto i lewa strona jest wyższa niż prawa. GEOMETRIA NIE JEST zrobiona, chce zrobić z 500km zeby sie wszystko uleżało i wtedy zrobie. Niemniej lewy tył jest wyżej niż prawy o dobre 1,5-2cm, przód o centymetr.

Co z tym zrobić? nie chce pakować gum w zawieszenie, ma działać tak jak należy, zwłaszcza ze ja swoja jezdze a nie oglądam. Czy ustalenie geometrii pomoże [może złe kąty taka roznice robią?]

Auto juz z ciekawości dalem na pomiar przekątnych, wszystko trzyma fabryke, zauta nie dochodzi pół stuku, robiąc kilka prac przy niej zaglądałem pod większość tapicerek. NIGDZIE nie ma milimetra śladu jakiejkolwiek naprawy. rece mi opadły bo jedzie sie super ale wygląda jak przekoszona :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Problem z wysokością po założeniu H&R -40
PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 07:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
No niestety żadna geometria Ci na to nie pomorze, wysokosc zawieszenia, zależy wlasnie od sprezyn, amortyzatorów, oraz np gum
Obrazek
w niektorych wersjach byly takie przekladki miedzy gornym mocnowanie amora a nadwoziem, ale watpie zeby to bylo u Ciebie bo bys zauważył.
czasami amortyzator ciezko wcisnac do samego konca w dolne mocowanie i tez bedzie robic roznice. natomiast dlaczego tyl jest roznica to ciezko powiedziec, bo tam wielkiej filozofi nie ma wkladasz tylko spring miedzy bude a wachacz.

Tytuł: Re: [E46] Problem z wysokością po założeniu H&R -40
PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 08:23 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330i
Kod silnika: M54B30
ja tego nie zmienialem. robil to mechanik z aso vw/audi.. i zastanawiam sie czy ma wieksze pojecie o bmw... moze jest jakies specyficzne mocowanie albo guma jakas ktora zle wlozyl... kurde auto lezy idealnie ale z dwoch stron inaczej. nie dosc ze malo bezpieczne, to jeszcze malo estetyczne... dzwonie do mistrza serwisu bmw...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1