BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 11:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Demontaż podłogi.
PostNapisane: 18 kwietnia 2011, 15:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43
Witam, otóż ostatnio kombinowałem przy drzwiach i chyba nie dokleiłem uszczelki. Po dość obfitym myciu auta ściekło mi sporo wody na podłogę - z tyłu u pasażerów i pod pedałami stoi woda pod wykładziną - próbowałem po zdjęciu tylnej kanapy dostać się pod dywan - ale gąbka trzyma sporo wody i nie obejdzie się bez wyjęcia dywanu. Czy ktoś się orientuje jak wygląda demontaż całej podłogi? Chcę ją wciągnąć, wyprać, osuszyć auto i założyć z powrotem - potem muszę zająć się porządnym uszczelnieniem drzwi. Próbowałem się za to zabrać, ale żeby zdjąć plastiki trzeba kolejno demontować pozostałe. Ktoś wie jakie elementy, jak i w jakiej kolejności muszę zdejmować?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Demontaż podłogi.
PostNapisane: 18 kwietnia 2011, 16:44 
Specjalista

Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
sprawa jest dość prosta, z przodu demontujesz najpierw fotele, później tunel środkowy, deskę rozdzielcza, z tyłu dolne siedzenie, listwy progowe i wyciągasz podłogę, przed rozpoczęciem pracy należy rozłączyć akumulator

Czas pracy około 4-5h ze złożeniem

PostNapisane: 18 kwietnia 2011, 16:57 
Pierwsze kroki

Dzięki za odp. Zacząłem delikatnie skubać jako, że to moja pierwsza taka przygoda - ale chętnie się pobawię :]
Mam problem z tymi częściami - http://img815.imageshack.us/img815/8416/88560234.jpg
6 na lewym obrazku, 1 na prawym: w jakiej kolejności i w którą stronę ciągnąć? Dodam, że 1 już odskoczyła, ale 6 jakby ją blokuje... Z kolei 6 blokuje plastikowy słupek na środku..

PostNapisane: 18 kwietnia 2011, 18:32 
Forumowicz

Moje BMW: E36/8
Kod silnika: M52b28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94843
Nie próbowałeś odessać wody odkurzaczem piorącym, zawsze to prościej jak demontować całe wnętrze.

PostNapisane: 18 kwietnia 2011, 19:25 
Pierwsze kroki

@jasiel
Nie próbowałem, bo nie mam takiego. Tym niemniej wątpię żeby taki zabieg zadziałał, gąbka od spodu jest momentami gruba i tylko mocne wyciśniecie pomaga. Poza tym problem wody pod dywanem to w moim samochodzie nie pierwszy raz - nikt wcześniej ani ja ani poprzedni właściciel nie zauważył/ nie przejął się problemem, dlatego miejscami na gąbce i blasze od spodu porósł drobny grzybek, który nieładnie pachnie. Dlatego chcę wszystko wywalić - wyprać, wyczyścić, osuszyć. Moim zdaniem w tym przypadku tylko radykalne działanie doprowadzi co stanu, który mnie zadowoli - full fresh&clean :] Najgorsze jest demontowanie tych wszystkich plastików - nie mam doświadczenia więc błądzę na ślepo - ale na przyszłość przyda się taka praktyczna wiedza i umiejętność.

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 12:53 
Specjalista

Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
Ja robiłem całość wprawdzie miesiąc temu ale nie pamiętam co i jak dokładnie szło, niektóre elementy wychodzą na siłę inne natomiast po odkręceniu śrub, przy całym zabiegu nie złamałem ani jednego zaczepu.

Jak coś nie idzie pokombinuj jak jest zaczepione, ewentualnie podważ i musi wyjść

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 12:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
6 demontujesz w sposob otwierasz drzwi, klekasz przodem to auta kładziesz ręce na tej listwie palcami podważasz od strony wnętrza auta i ciągniesz do góry mocno siedzi bo są 4 zatrzaski ale zejdzie, jak połamiesz zatrzask lecisz po nowy do aso koszt z 50gr potem ściągasz środkowe słupki żeby było wygodniej,

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 15:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: 2xe36
Kod silnika: s50,m52
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 9#p1261989
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112163
Tak jak kolega wyzej napisal. Pociesze Cie ze jak sam tyl chcesz wyciagnac to bez problemu, ale z przodem bedziesz mial ubaw po pachy takze odradzam. W dwoch betkach zmienialem kolor tapicerki i musialem wymienic dywan, konsola out plus albo ciecie dywanu, albo wymontowanie nagrzewnicy (a tego nie polecam).
Milej zabawy ;) i podklej dokladnie drzwi zeby nie robic tego na marne.

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 18:47 
Pierwsze kroki

Koledzy, dzięki na praktyczne porady - o takie mi chodziło. Spróbuję w wolnej chwili. Skoro wyciągniecie dywanu z przodu to taka udręka to może faktycznie sobie daruję, a jedynie podegnę dywan maksymalnie ile się da i jakoś go wyczyszczę i podsuszę w samochodzie. Co proponujecie do podklejenia tych barier w drzwiach? Kupiłem uszczelniacz silikonowy (do 350oC) ale boję się, że będzie za mocno trzymał i kolejny ewentualny demontaż bariery skończy się jej destrukcją..

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 21:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
najlepiej ściagnij listwy wykręc fotele wyjmij tylną wykłądzine nie jest to trudne a potem przednią odchyl i podłóż tam ręcznik i zmieniaj aż będzie w miare suchy oczywiście zrób to przy ładnej pogodzie.... ew możesz opalarka się pobawić gąbke podsuczyć ale uważaj żebyś nie upalił. Ja w ten sposób wodę wyciągnełem

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 23:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: 2xe36
Kod silnika: s50,m52
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 9#p1261989
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112163
Jesli masz przyslowiowy "gnoj" z przodu to odgiecie nic nie da. Przerabialem to tez kiedys. Sciagnij konsole przednia i wykroj dywan dookola nagrzewnicy, to Ci ulatwi zadanie, inaczej bedziesz musial demontowac te... hmm, jak je nazwac? Rury na ktorych zamontowana jest deska rozdzielcza :)
Jak chodzi o ciecie to wykrajasz z dwoch stron nagrzewnicy, nie da sie go poprostu wyciagnac/wysunac z pod niej, gdyz jest w nim na srodku pod nagrzewnica dziura ktora jest poprowadzony jakis odpowietrznik lub cos w tym stylu. Po wysuszeniu, zakladasz z powrotem i sladu po tym nie bedzie gdyz wszystko jest pod deska.
Chyba ze przod masz tylko wilgotny to nie ma sensu sie meczyc. Podegnij dywan, przemyj go od spodu jakis plynem grzybobojczym i na koniec wysusz porzadnie farelka lub czyms w tym stylu.
Przejrze moje fotki, moze znajde cos co sie przyda.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1