BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 08:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Problem z elektryką. |radio i akumulator. POMOCY!!!
PostNapisane: 6 maja 2011, 16:03 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39 530d
Witam,
mam problem z nagłośnieniem ( z głośnikami ). Po włączeniu radia wszystko gra bez zarzutu. W momencie gdy chce słuchać muzyki głośniej lewy głośnik od kierowcy trzeszczy, tył się wyłącza. Nie wiem w czym tkwi problem. Ustawiłem głośniki na prawą stronę i gra tylko od pasażera. Co z tym zrobić . Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.

Druga sprawa to problem z akumulatorem który się rozładowywuje. Byłem u elektryka sprawdzał cały dzień instalacje i stwierdził ze z instalacja wszystko ok. Kupiłem nowy akumulator po 2 miesiącach problem znowu aktualny :).

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Problem z elektryką. |radio i akumulator. POMOCY!!!
PostNapisane: 6 maja 2011, 16:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330Ci COUPE
Kod silnika: M54MS43
Z radiem to moze masz nadpalony ktorys glosnik i moze robic delikatnie zwarcie. Jak gra cicho to jest ok, ale przy podglaszaniu trzeszczy i moze nawet rozlaczyc radio. Sprobuj odpiac kolejno glosniki i podglaszac i zobacz czy pomoze. A odnosnie akumulatora to czy sprawdzil ci ladowanie?? moze szczotki w alternatorze masz juz krotkie i za slabo laduje.

http://img51.imageshack.us/img51/6473/img0253iv.jpg ; http://img714.imageshack.us/img714/3555/dsc00009ccd.jpg

PostNapisane: 6 maja 2011, 16:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 528i
Kod silnika: M52b28
Z akumulatorem to może być mnóstwo przyczyn.

Co do elektryków:
Ciężko znaleźć dobrego.

Miałem podobny problem w moim poprzednim wozie E36. Byłem u 3 elektryków w Radomiu. 2 sprawdziło instalację twierdzili, że jest ok a 3 znalazł zwarcie w instalacji.

PostNapisane: 6 maja 2011, 16:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330Ci COUPE
Kod silnika: M54MS43
Najlepiej sprawdzic czy jest zwarcie mozna w latwy sposob, wylacz w aucie wszystkie odbiorniki pradu jak radio czy zaplon i wepnij amperomierz przy akumie. Pobor pradu powinien byc bardzo maly, rzedu 0,1A. Jezeli jest wiekszy to kolejno wyjmuj bezpieczniki i patrz kiedy zaniknie prad. To ci pmoze zawezic kolo poszukiwan. Kolega w tym modelu mial problem z panelem od klimy, dokladnie z funkcja Rest i trzebabyla ja calkowicie odlaczyc i problem z rozladowywaniem akumy zniknal. :D

http://img51.imageshack.us/img51/6473/img0253iv.jpg ; http://img714.imageshack.us/img714/3555/dsc00009ccd.jpg

PostNapisane: 6 maja 2011, 20:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530dA
Odpowiedź jest bardzo prosta - odłącz tuner a akumulator "cudownie" ożyje :) Mam to samo.

U mnie też były cuda z głośnikami - najpierw grała tylko prawa strona, teraz nie gra żadna (czekam na naprawę tunera), akumulator się rozładowywał, po odłączeniu tunera wszystko ustąpiło.
W E39 podobno często się to zdarza, w jakiś sposób do tunera dostaje się woda i robi się zwarcie, a nikt nie chce się podjąć naprawy, znalazłem jedną firmę w Poznaniu i już około 2-3 miesięcy walczą z moim tunerem, w przyszłym tygodniu ma być OK :)

Jak otworzysz tą klapkę w bagażniku to odłącz kabel antenowy i całą tą wtyczkę, w której są 3-4 kostki, a następnie szukaj speca od naprawy tunera :)

daje jakieś zdjęcie z alledrogo
Obrazek

PostNapisane: 6 maja 2011, 21:37 
Forumowicz

Moje BMW: E36, E39,e46, E46
Kod silnika: M41B18, M52B20, M47,
Zrób jak koledzy radzą, jak będzie bez zmian to sprawdż tylne głośniki, ich przewody lubią się przecierać, tak ok 15cm od głośnika przewód leci przez otwór w karoserii, wtedy jak cicho się słucha to jeszcze gra a jak się wygłosi, to radio odcina sygnał żeby nie upaliło końcówki, może odciąć tył albo którąś stronę, ale to po sprawdzeniu tunera.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1