BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 07:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 520i Problem z wycieraczkami
PostNapisane: 19 sierpnia 2008, 11:26 
Poszukaj zanim zapytasz

Wycieraczki w pewnym momencie przestały działać,Co padło że kompletnie nie działają??

Ostatnio edytowano 24 sierpnia 2008, 20:30 przez d147147l, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2008, 14:19 
Forumowicz

Moje BMW: e60 535d
Kod silnika: M57
w tych autach wycieraczki to ciezka sprawa...u mnie np działaja normalnie ale jak wlacze spryskieacze to nie chodza(w innych autach automatycznie wykonuja pare ruchów po spryskaniu szyby) musze normalnie je wlaczyc

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2008, 12:41 
Pierwsze kroki

miałem dokładnie to samo - nagle przestały działać... ale silniczek działał bo było słychać - jak sie okazało przy wycieraczce po stronie kierowcy wyrobiła sie taka gałka w uchwycie (ona wchodzi tam na wcisk) i powinna siedziec , ale wiadomo jak sie wyrobiła to wypadła i przez to wycieraczki sie zblokowały :/ , nie mogłem tego nigdzie na szybko dokupić wieć przewierciłem tą gałkę i uchwyt w którym powinna siedzieć , spiąłem to zakrzywionym gwożdziem i tak już jest prawie rok -śmiga bez zażutu, wiem że troche lipna metoda - ale musiałem to zrobić na szybko (pilny wyjazd) , a że działa do dziś - to narazie nic z tym nie robie , możliwe że u Ciebie też wyskoczyła ta gałka...sprawdż silniczek - jeśli dziala , to warto sprawdzić tą gałkę -musisz dostać sie do wycieraczek - zdejmij najpierw obudowe filtra powietrza a pożniej to juz poleci -parę śrubek i widzisz mechanizm wycieraczek, pozdroo

Tytuł: mechanizm wycieraczek
PostNapisane: 21 listopada 2008, 19:02 
czesc
Man podobny problem, w pewnym momecie wycieraczka od strony kierowcy zablokowała sie i stała pionowo na szybie, natoniast po stronie pasazera pracuje bez zazutu.
Chyba stało mi sie to o czym piszesz bo jak recznie przekrecam uchwyt wycieraczki od strony kierowcyu to robi standardowe pół obrotu. czyli jakby sie tam urwał zaczep o którym piszesz.

Problem mam tylko z dostaniem sie do tego mechanizmu.
Czy wystarczy jak piszesz zdjac te plastiki- osłona filtra i juz mozna sie dostac do tego mechanizmu czy trzeba zdejmowac obie wycieraczki odkrecac plastikowa osłone co przykrywa szybe i cos tam jeszcze, nie chciał bym czegos zepsuc.

Tak poza konkursem to stało sie to jak zostawiłem auto na parkingu i chyba jacys guwniaze powyginali mi wycieraczki na szczescie nie połamali, no ale narobili dodatkowej roboty, bo w taka pogode jaka mamy teraz to bez wycieraczek nie da sie za bardzo jezdzic bo nic nie widac i tyle.

jesli mozesz napisac jak dokładnie mozna sie dostac do tego mechanizmu prosze o info

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 20:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 Coupe
Kod silnika: M54b25
Ja miałem ten sam problem już 2 razy, pierwszym razem elektryk stwierdził "zimne luty" i odłączało silniczek, a drugim razem zatarł się sam silniczek, elektryk poradził sobie z tym przeczyściwszy go, co prawda na najwyższych obrotach działają mi troszke wolniej ale działają. Ogólnie te wycieraczki to bolączka modelu E39 :rotfl: :zdziwko:

Tytuł: Re: [E39] 520i Problem z wycieraczkami
PostNapisane: 16 stycznia 2011, 20:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 525i
Witam, mam problem z wycieraczkami a mianowicie zamiatają tylko na 3 biegu. co to może być? podobno przekaźnik ale nie wiem.

PostNapisane: 17 stycznia 2011, 22:58 
Forumowicz

ja już dwa takie mechanizmy wymieniłem... lipa w tych modelach. jak miałem e34 to nigdy nic nie wymieniałem z urządzeń mechanicznych

PostNapisane: 18 stycznia 2011, 18:48 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 525i
Witajcie. co do wycieraczek to nie chodzi mi o mechanizm tylko sterowanie, ponieważ one chodzą ale tylko na 3 biegu i nie reagują na wciśnięcie spryskiwaczy. Podobno to przekaźnik tylko który i gdzie on jest?

PostNapisane: 1 sierpnia 2011, 12:25 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
przekaźnik zlokalizowany jest pod filtrem p/pyłkowym po lewej stronie stojać przodem do maski,
przekaźnik ma kolor brązowy
jeśli to nie przekaźnik to trzeba szukać przyczyny w module podstawowym - trzeba wpiać sie komputerem

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1