BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 04:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46]320d. Objawy padającej pompy wtryskowej
PostNapisane: 24 maja 2011, 17:06 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
Może ktoś mi powiedzieć mniej więcej czym się sugerować gdy pada pompa ?
Mam dziwne objawy i mechanik powiedział, że pompa wtryskowa. Było to jakiś czas temu. Następnie objawy ustąpiły.
Po przejechaniu ok 5000 tys, objawy znów takie jak wtedy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46]320d. Objawy padającej pompy wtryskowej
PostNapisane: 25 maja 2011, 00:10 
Forumowicz

Moje BMW: E53 fl
A co to za objawy ??

viewtopic.php?f=6&t=97653

PostNapisane: 25 maja 2011, 01:16 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530
Kod silnika: M57D
Pompa albo pada albo nie ( nie słyszałem żeby objawy ustąpiły i powracały ) .
Polecam wizytę w warsztacie który specjalizuje się w układach zasilania ( nie robią nic poza układami paliwowymi ) .
Dobra diagnostyka nie kosztuje dużo a naprawianie sprawnej pompy nieźle walnie cię po kieszeni .
Poza tym mechanik po wymontowaniu pompy od ciebie i tak zawiezie ją do specjalisty ( więc lepiej ominąć pośredników ) .
Możliwe objawy kłopoty z odpalaniem , brak mocy , falowanie obrotów .
Te objawy mogą powstawać również przy innych usterkach , żaden szanujący się spec nie powie nic wiążącego bez podpięcia kompa .

PostNapisane: 25 maja 2011, 04:14 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
popieram dobry spec od diesla jest w okolicach baboszewa ostatnio specjalizuje się tylko w BMW i na pewno cię nie naciągnie na koszta wymienia to co potrzeba bez ściemy :hyhy:

PostNapisane: 16 września 2012, 18:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Moja Beki sen spedza mi z powiek...za to że dbam pucuję i "całuję" mam w podzięce następujace ekstremalne doznania:

Niedawno podczas jazdy poczułam spadek mocy, nie przejęłam się tym zbytnio ale to dopiero początek.Kilka godzin poźniej wsiadam do auta, odpalam i.... siwy dym z wydechu trzęsło się całe auto - spanikowałam, gdy ochłonęłam odpaliłam bez problemu przygazowałam i tym razem kopciła chwilkę na czarno. Od tamtej pory cisza. Dziś znowu powtórka z rozrywki: dokładnie te same objawy przez chwilę czułam się jak w niebie u świetego piotra by za chwilę spokojnie odjechać. Po ponownym odpaleniu po przejechaniu kilku kilometrów spadek mocy. Dojechałam do celu odpaliłam bez problemu, dodałam gazu i za sobą czarne chmury.
Auto było podpięte pod komputer jakiś czas temu zdiagnozowano "nieodpowiedni kąt wtrysku" ( czy coś w tym stylu) kilka dni tego podłączyłam go znowu dawka paliwa podawana w rzeczywistości jest taka jak zalecana. Co jeden fachowiec to ciekawsze teorie wymyśla. A ja już dostaje drgawek jak mam do niej wsiadać! Turbina nie była wymieniana pompa również nie. Dziś usłyszałam że może jakieś węże wysokocisnieniowe są nieszczelne i dostaje się powietrze.... proszę pomocy! :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz:

PostNapisane: 17 września 2012, 00:10 
Forumowicz

Moje BMW: e36 325 td
Kod silnika: M51D25
Objawy wskazują raczej na pompę. A jaki masz przebieg w aucie? W sumie dziwne że objawy tak sie pojawiają po czym znikają. Prawda jest taka że przez internet nikt Ci auta nie zdiagnozuje (no chyba że miał to samo to wtedy na 80% może się udać). Błedy na kompie z pompy to będzie zła dawka, regulacja kąta wtrysku itp a jeżeli jest padnięty już sterownik to także błędy związane z komunikacją CAN. Warto by było jeszcze sprawdzić wtryski i turbinę jeżeli auto dymi na czarno. Czarny dym = za dużo paliwa lub za mało powietrza lub źle rozpylone paliwo.

PostNapisane: 17 września 2012, 06:09 
Pierwsze kroki

:cenzura: :cenzura: :cenzura: :cenzura: :cenzura: :cenzura: Turbina i pompa w pakiecie :przestraszony: ?????????????????????
Auto ma ok 250tys.
Studiuję forum od wczoraj było kilka osób z podobnymi objawami dochodziły jeszcze wtryski i inne pierdółki, ale przeważnie kończyło się właśnie pompą.
Dziś jadę na komputer... może wtedy padała a teraz juz po niej. mąż wrócil własnie z pracy i znów to samo tzn problem z odpaleniem ( kręci kręci aż w końcu za jakiś czas odpali) , nierówna praca silnika na niskich obrotach, dziwne drgania.
...ale że turbina :( ty Boga w sercu nie masz że m,i przy poniedziałku takie historie opowiadasz....:(
Ale dzięki za info będę na bieżąco zdawać relację...

jestem po podpięciu pod komputer wychodzi błąd pompy zwór(czujni?? bo nie pamiętam z nerwów) dawki paliwa

PostNapisane: 17 września 2012, 16:40 
Forumowicz

250 tyś to tak by wypadało że ta pompa powinna paść. Taka jest jej żywotność niestety. Zawór regulacji dawki paliwa. Najlepiej wybrać się do jakiegoś serwisu z autoryzacją Boscha. :)

PostNapisane: 17 września 2012, 20:32 
Forumowicz

Kod silnika: było 320d jest 323ci
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 19&start=0
dominika napisał(a):
:cenzura: :cenzura: :cenzura: :cenzura: :cenzura: :cenzura: Turbina i pompa w pakiecie :przestraszony: ?????????????????????
Auto ma ok 250tys.
Studiuję forum od wczoraj było kilka osób z podobnymi objawami dochodziły jeszcze wtryski i inne pierdółki, ale przeważnie kończyło się właśnie pompą.
Dziś jadę na komputer... może wtedy padała a teraz juz po niej. mąż wrócil własnie z pracy i znów to samo tzn problem z odpaleniem ( kręci kręci aż w końcu za jakiś czas odpali) , nierówna praca silnika na niskich obrotach, dziwne drgania.
...ale że turbina :( ty Boga w sercu nie masz że m,i przy poniedziałku takie historie opowiadasz....:(
Ale dzięki za info będę na bieżąco zdawać relację...

jestem po podpięciu pod komputer wychodzi błąd pompy zwór(czujni?? bo nie pamiętam z nerwów) dawki paliwa

A skąd jesteś ja miałem to samo w moim 320d pompa do naprawy w sesnownym warsztacie możesz ja wymontowac i wysłac np tam gdzie ja naprawiałem szmit zakrzew bardzooo profesionalny zakład ze stołem probierczym :super:

PostNapisane: 17 września 2012, 20:35 
Pierwsze kroki

Jestem z sosnowca, jakiś czas temu znalazłam firmę w piekarach sląskich regenrują na boschu.... cena 2600

Te przebieg to ogólnie wyznacznik do "powinno" dla wielu częsci .. na moje nieszczęście....:(, aczkolwiek powiem wam, że chwilowo stał się cud i te objawy ustały, zdaję sobie sprawę jednak z tego, że to mnie raczej nie ominie

PostNapisane: 17 września 2012, 20:58 
Forumowicz

Na bank cie nie ominie nie powinnas jezdzic aż całkowicie zatrzesz tłoczek w pompie ja za swoja regeneracje łacznie z hydrauliką i sterownikiem zapłaciłem 1200zł i hulała jak złoto ;)

PostNapisane: 18 września 2012, 06:21 
Pierwsze kroki

w piekarach są 2 firmy... diesel center i dingar mowiłam o tym drugim, poniewaz faktycznie o pierwszym nie słyszałam najlepiej.....
kolejne zapiski z obserwacji mojej Beki:

Kopci i dymi tylko na zimnym, np rano

ps. Steryd81 to kiedy ty robiłeś swoją pompę??? bo u nas w większości przypadków z 2 tys nie schodzą

PostNapisane: 18 września 2012, 12:41 
Forumowicz

Powiem szczerze że ja się nie spotkałem żeby ktoś to robił poniżej 2 tyś a zazwyczaj dochodzi do ok 3 tyś ze względu na cene urządzeń do tego potrzebnych jak i samych części.
Sam stół tylko do ustawienia kąta wtrysku kosztuje ok 20 tyś. Dodatkowo w takich pompach występują dwa rodzaje sterownika PSG 5 i PSG 16 które różnią się szczegółami (np. dłuższa taśma od czujnika Halla) ale do PSG 16 Bosch nie przewiduje napraw w związku z czym nie prowadzi sprzedaży części i albo trzeba szukać magika albo zrobić to zgodnie ze sztuką i instrukcją serwisową tj. wymienić pompę na nową. Reasumując nie wierzę że ktoś zrobi to na oryginalnych częściach i dobrym sprzęcie poniżej 2 tyś. Mowa tu oczywiście o pełnej regeneracji.

PostNapisane: 18 września 2012, 14:09 
Pierwsze kroki

podczas ostatniego podpięcia wyszło cos ze swiecą, ale nigdy zimą ( nawet przy temp. ponizej 20 stopni) nie miałam problemów z odpalaniem.

PostNapisane: 18 września 2012, 20:13 
Forumowicz

W mojej 320d pompe robiłem jakies 10msc temu co do warsztatu pełna profeska tak jak mówiłem ze stołem probierczym czysciutki i duży warsztat i i opinie super u mnie zacierał sie tłoczek i od tego padł sterownik a wiec tłoczek cała hydraulikę robili mi a sterownik fakt faktem używke i za całosc razem z wyjeciem i włozeniem pompy zapłaciłem 1200zł i jak mówiłem hulała jak złoto i nadal hula z nastepnym włascicielem mam kontakt zero problemów oni robią tylko diesle jak bym chciał robic na nowym sterowniku zapłacił bym 2 tys zł ale stwierdziłem że skoro zrobią hydraulikę to sterownik nie padnie znowu i nie pomyliłem sie :ok:
ps. moja bunia była z 2001r i szmit mówił że siedzą w niej te bardzo awaryjne sterowniki wiec dodatkowo został wzmociony wiekszym tranzystorkiem pewnie

PostNapisane: 18 września 2012, 20:35 
Pierwsze kroki

w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące mnie pytania wpadła mi wrece ksiązka serwisowa mojego auta z warsztatu w ktorym jeeszcze do niedawna go robilam ( zrezygnowała ze wzgl. na finanse bo liczą jak szaleni) znalazłam taki wpis do wymiany świeca żarowa 1i2 cylinder... chyba znalazłam dobrą drogę

PostNapisane: 19 września 2012, 08:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Urządzenie do wykręcania świec żarowych? To już zwykła długa nasadka nie wystarczy? Haha... Ja jakoś wymieniłem sam zwykłymi kluczami nasadowymi:D. Trzeba tylko to z głową robić i popsikać najpierw WD40. Trochę odkrecić, trochę przykręcic i tak systemem 2 obroty w lewo jeden w prawo wykręcimy świecę:P.

Koleżanko niestety świece żarowe nie mają żadnego znaczenia w silniku M47 poza tym, że bez nich będziesz mieć dziurę w komorze tłoka - cylindrze. W Twoim silniku potrzebne są tylko do podgrzania komory przy temp mniejszych niż 7*C.

Więc niestety nie tędy droga. Moim zdaniem powinnaś podłączyć kompa i sprawdzić kąt wtrysku w czasie tych problemów, czy przypadkiem wartości się nie rozjeżdżają.

PostNapisane: 19 września 2012, 10:51 
Pierwsze kroki

błąd klata wtrysku wyszedł raz jakieś 4 miesiace temu po pierwszej "akcji" z kopceniem, później sie nie pokazywał nigdy, dwa dni temu wyszło to o czym pisałam wcześniej - dawka paliwa. czuję w kosciach, że bez regeneracji pompy się nie obejdzie, :zalamany:

PostNapisane: 19 września 2012, 15:05 
Forumowicz

Świece pełnią też funkcję ekologiczną i poprawiającą pracę silnika ;). Ale fakt w tych silnikach jak i w CR spokojnie można odpalać bez świec. A co do wykręcania to czasem zdarza się tak że świece są tak zapieczone że osoba niedoświadczona nie poradzi sobie z ich wykręcaniem.

PostNapisane: 19 września 2012, 18:12 
Pierwsze kroki

i tak właśnie zrobię... odebrałam dzis jedno zwarsztatu i prowadzę drugie.... jakaś czarna seria mnie dopadła
od początku roku wymieniłam już:

półoś prawa
odma + czyszczenie układu dolotowego
koło pasowe
poduszki pod silnikiem
pompa wody
pasek klinowy

zostały mi jeszcze: swiece, uszczelnienie dyfru bo się poci, no i ta nieszczęsna pompa... centralny też wariuje otwiera tylko po przekątnej drzwi kierowcy i tylne pasażera....( dlaczego mi to robisz ty czerwona %$^*%^%%$%$%^)

:cenzura: :cenzura: :cenzura: :cenzura: :cenzura:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1